Βουλευτής ΑΚΡ: Πρωτοβουλία για αναγνώριση ψευδοκράτους στο Αζερμπαϊτζάν

Ο παράνομος Bayrak (27.08.21) μεταδίδει ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό συζητήθηκαν σε «Συμπόσιο για την Κύπρο: Όραμα για το Μέλλον από Οικονομικής και Πολιτικής Άποψης» που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Ρούμελη Κωνσταντινούπολης και το Lob’in International.

Σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό Τύπο, μιλώντας στο συμπόσιο, η Τσιγντέμ Ερντογάν Ατάμπεκ, βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και Αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Τουρκίας – «ΤΔΒΚ», δήλωσε ότι παράλληλα με το Κυπριακό, πρέπει

να εγκύψουν και σε άλλα θέματα και πρόσθεσε ότι πρέπει να ενισχυθεί η οικονομία και να στηριχτεί η παραγωγή. 

Εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των χωρών που αναγνωρίζουν την «ΤΔΒΚ», η Ατάμπεκ ανέφερε ότι ανέλαβαν πρωτοβουλία στο Αζερμπαϊτζάν γι’ αυτό, ότι θα δημιουργηθεί μια ομάδα φιλίας στο κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν και ότι θα αναπτυχθούν οι εμπορικές τους σχέσεις.

Ο πρόεδρος του Lob’in International, Φαχρί Ουστάογλου δήλωσε ότι τους προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό το γεγονός ότι τέθηκε στο τραπέζι η λύση δύο κρατών και ότι θέλησαν να στηρίξουν το εν λόγω συμπόσιο για να κρατήσουν ζωντανό αυτό τον ενθουσιασμό και να τον ενισχύσουν.

Στη δική του ομιλία στο συμπόσιο, ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και πρόεδρος της «επιτροπής για άνοιγμα του Βαρωσιού», Ογουζχάν Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι η τουρκική πλευρά πάντοτε διαδραμάτισε εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού και υποστήριξε:

«Προσπαθήσαμε χρόνια για την ομοσπονδία μέχρι σήμερα, όμως πλέον μπήκαμε σε μιαν διαφορετική διαδικασία. Με το μοντέλο λύσης δύο κρατών στο οποίο αναφέρεται ο πρόεδρος Τατάρ, δεν θα περιμένουμε πλέον τον ελληνοκυπριακό τομέα να μας χασομερά στο τραπέζι. Η διοίκηση και ο λαός της ΤΔΒΚ ήταν πάντοτε εποικοδομητικοί στο τραπέζι. Πλέον θέσαμε επί τάπητος την νέα μας αντίληψη εξωτερικής πολιτικής. Απαιτήσαμε ίσο διεθνές καθεστώς και το αναφέραμε αυτό σε όλες τις πλατφόρμες. Έχουμε απαίτηση να διοικούμε τον εαυτό μας πλέον».

Αναφερόμενος στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, ο Χασίπογλου υποστήριξε:

«Περιμέναμε χρόνια μέσα σε αβεβαιότητα, όμως στο τέλος ανοίξαμε μιαν σημαντική περιοχή όπως το Βαρώσι. Το μέρος αυτό ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα διακοπών της Μεσογείου. Θέλουμε να αποδώσουμε στην οικονομία με τουρκικές και διεθνείς επενδύσεις τις νέες επενδυτικές δυνατότητες σε μέρη όπως εκατοντάδες ξενοδοχεία, τράπεζες, θέατρα». 

Μετά τις ομιλίες διεξήχθη πάνελ στο οποίο συζητήθηκαν οι οικονομικές και πολιτκές παράμετροι του Κυπριακού.

Διαβάστε ακόμη: Εθνικό Συμβούλιο 1η Σεπτεμβρίου συγκάλεσε ο ΠτΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα