Βουλευτικές: Στις κάλπες και Τουρκοκύπριοι

Στην κάλπη μεταβαίνουν οι Τουρκοκύπριοι της εκλογικής περιφέρειας Πάφου για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Στην Ανδρολύκου της επαρχίας Πάφου διαμένουν οικογένειες Τουρκοκυπρίων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μεικτές. Κάποιοι εκ των Τουρκοκυπρίων παντρεύτηκαν Ελληνοκύπριες και άλλοι αλλοδαπές. Όπως αναφέρουν, ψηφίζουν με τα δικά τους κριτήρια, στέλνοντας όμως το μήνυμα ότι αυτός ο λαός δεν είναι “δύο”, αλλά “ένας” και πως επιθυμία τους είναι μια κοινή πατρίδα .

Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Ανδρολύκου Εσγκιούλ Χασάν σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ

ανέφερε πως θα πάει να ψηφίσει, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Πρόσθεσε πως στην κοινότητα της Ανδρολύκου διαμένουν 25 Τουρκοκύπριοι.

H σύζυγος του κοινοτάρχη Ειρένα Σεπεταβά είπε στο ΚΥΠΕ πως στην Ανδρολύκου διαμένει είκοσι χρόνια και πως σήμερα θα πάει να ψηφίσει. Πρώτα η Ανδρολύκου, ανέφερε,  ήταν τουρκοκυπριακή κοινότητα ενώ τώρα είναι μεικτή, προσθέτοντας πως σήμερα οι κάτοικοι της Ανδρολύκου ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ υπάρχει και ένας ψαράς. Η ζωή στην Ανδρολύκου είναι δύσκολη, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε κάθε χωριό, συνέχισε, στέλνοντας παράλληλα το  μήνυμα όπως σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να εκλεγούν αυτοί που θα στηρίξουν την περιοχή της η οποία "δεν τυγχάνει σωστής μεταχείρισης", όπως είπε, λόγω και των ελάχιστων κατοίκων που διαμένουν στην κοινότητα. Πολλοί Ελληνοκύπριοι τόνισε ωστόσο, έχουν δημιουργήσει εξοχικά στην Ανδρολύκου με αποτέλεσμα να επισκέπτονται την κοινότητα τακτικά και όλοι τους είναι αγαπημένοι, κατέληξε.

Ο Τουρκοκύπριος Φειζί Ταχίρ 66 ετών, σήμερα πατέρας τριών παιδιών, χαρακτήρισε μεγάλη τη σημερινή ημέρα λόγω των εκλογών και ανέφερε πως εδώ και 25 έτη ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε αυτός και η οικογένεια του, για να μπορεί να επιβιώσει και να διαμείνει στην Ανδρολύκου, στη μάντρα που δημιούργησε.

Ευχήθηκε επίσης όπως οι νέοι βουλευτές που θα εκλεγούν να μην αλλάξουν με το που “θα πιάσουν την καρέκλα”  κατά την έκφραση του.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ταχίρ ανέφερε μετά λύπης του“ ότι το καιρό που δούλευαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί για το Κράτος του Μακάριου δεν μας άρεσε” και φέραμε, όπως είπε, “μέσα στην Κύπρο την Τουρκία” . Όπως εξήγησε, επίσης, ο ίδιος,  εγκαταστάθηκε στην Ανδρολύκου γιατί δεν αγαπά τους Τούρκους αν και στις κατεχόμενες περιοχές είχε κατάστημα που έφτιαχναν έπιπλα και αναφέροντας χαριτολογώντας πως το ποτό  από εκεί είναι “καλύτερο”. 

Η σύζυγος του κ. Φειζί Ταχίρ,  Κουμπρού Ταχίρ αναφέρθηκε στην Ανδρολύκου και στη δυσκολία της ζωής στο χωριό. Παρόλα αυτά ευχήθηκε ό,τι καλύτερο για τον τόπο μας μέσα σε κλίμα σύμπνοιας και αδελφοσύνης.  

Από την πλευρά του, ο  γιατρός Γιαννάκης Ταλιώτης, φίλος των Τουρκοκυπρίων που διαμένει στην Ανδρολύκου, ανέφερε πως οι Τουρκοκύπριοι είναι πάρα πολύ καλοί ψηφοφόροι οι οποίοι δεν έχουν χάσει έως τώρα τουλάχιστον τα 25 χρόνια, εκλογική διαδικασία. Πάντοτε, συνέχισε, μεταβαίνουν στο εκλογικό κέντρο του Νέου Χωρίου όπου έχει στηθεί μια εκ των καλπών των Τουρκοκυπρίων, προσθέτοντας πως είναι συνειδητοί ψηφοφόροι και ψηφίζουν μέσα από δικά τους κριτήρια αλλά πάντα στο πλαίσιο ότι αυτός ο λαός είναι ένας και όχι “ δύο”. Ότι δηλαδή είμαστε όλοι Κυπραίοι, συμπλήρωσε.

Αυτό διαφαίνεται, όπως είπε, και μέσα από τις συζητήσεις τους. Ο κ.Ταλιώτης σημείωσε πως η Ανδρολύκου με ενέργειες από παλιά του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου διατηρήθηκε ως χώρος για τη διαμονή Τουρκοκυπρίων της περιοχής. Επιπρόσθετα  έστειλε το μήνυμα ότι θα πρέπει σύντομα να βρεθεί ένας τρόπος να συζήσουμε με το σύνοικο στοιχείο, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως οι σχέσεις που διατηρεί με τους Τουρκοκυπρίους της Ανδρολύκου είναι άριστες, προσθέτοντας πως ήταν από τους αυτούς που πρωτοστάτησε και συνήργησε, ώστε η Ανδρολύκου να παραμείνει ζωντανή κοινότητα . “Διασώσαμε στην Ανδρολύκου ό,τι έπρεπε να διασωθεί και είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα από κοινωνιολογικής και εθνολογικής πλευράς κοινότητα”, συμπλήρωσε. Επεσήμανε ακόμη πως στην  κοινότητα, διαμένουν πολλές εθνικότητες μαζί ειρηνικά.   

Σημειώνεται πως στην εκλογική περιφέρεια Πάφου είναι 182 εγγεγραμμένοι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι είναι κατανεμημένοι ανάλογα με τη διεύθυνση διαμονής τους. Στην εκλογική περιφέρεια Πάφου υπάρχουν επίσης  39 συνολικά κέντρα για τους Τουρκοκυπρίους.

Διαβάστε επίσης 

LIVE/Βουλευτικές 2021: Η Κύπρος εκλέγει τους 56 εκλεκτούς

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα