Εκτιμήσεις ξένων ΜΜΕ για τις Βουλευτικές Εκλογές στην Κύπρο

Περιορισμένο είναι το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ αναφορικά με τις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο

«Η Κύπρος διενεργεί εκλογές  για ένα νέο κοινοβούλιο σε μια διαδικασία που ενδέχεται να δείξει μείωση της υποστήριξης στα μεγάλα κόμματα και αποχή από τους ψηφοφόρους

που εξοργίστηκαν για σκάνδαλα διαφθοράς», αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

«Η Κύπρος διαθέτει εκτελεστικό σύστημα διακυβέρνησης, αλλά η ψηφοφορία της Κυριακής αποτελεί βασικό δείκτη δημοτικότητας για  την νέα Κυβέρνηση  ενόψει του δικού τους υπολογισμού με τους ψηφοφόρους το 2023».

Η σημερινή Κυβέρνηση  αντιμετώπισε κριτική για την υπεράσπιση ενός προσοδοφόρου συστήματος μετρητών για διαβατήρια που έπρεπε να εγκαταλείψει εν μέσω ισχυρισμών διαφθοράς τον Νοέμβριο του 2020.

Στις βουλευτικές εκλογές  αναφέρεται και το ρωσικό πρακτορείο Tass

Όπως σημειώνει, «σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η δυσαρέσκεια των πολιτών με τις υπάρχουσες μορφές καταπολέμησης της πανδημίας, το σκάνδαλο διαφθοράς γύρω από το πλέον ακυρωμένο πρόγραμμα χορήγησης της κυπριακής ιθαγένειας σε αντάλλαγμα για επενδύσεις, καθώς και μια σχεδόν αδιέξοδο κατάσταση σχετικά με τις προοπτικές για την επίλυση του Κυπριακού θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διάθεση των ψηφοφόρων. Η γενική απάθεια και το επίπεδο δυσπιστίας απέναντι στις τρέχουσες πολιτικές ελίτ του πληθυσμού της Κύπρου αυξάνεται σήμερα, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί από τις ριζοσπαστικές δυνάμεις».

«Σε μια τέτοια κατάσταση, οι ειδικοί προβλέπουν υψηλό ποσοστό ψήφου διαμαρτυρίας και χαμηλή προσέλευση ψηφοφόρων. Προβλέπουν επίσης τη νίκη του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος του ΔΗΣΥ με ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι του αριστερού ΑΚΕΛ, και θέτον το Δημοκρατικό Κόμμα στην τρίτη θέση στις προβλέψεις τους, αρκετά πίσω από τις δύο πρώτες πολιτικές δυνάμεις.

«Οι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η σχέση μεταξύ αυτών των τριών κύριων κομμάτων στη χώρα δεν θα υποστεί σημαντικές αλλαγές μετά τις τρέχουσες εκλογές, αλλά καθένας από αυτούς ενδέχεται να υποστεί μικρές απώλειες στην εκπροσώπησή του στο ανώτατο νομοθετικό σώμα. Σε μια τέτοια κατάσταση, είναι πιθανό το ακροδεξιό Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο οι ειδικοί προβλέπουν στην τέταρτη θέση στις εκλογές, να είναι σε θέση να αποκτήσει επιπλέον ψήφους και να αυξήσει την εκλογική  του δύναμη στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Το Γερμανικό DPA σημειώνει πως  οι ψηφοφόροι Κύπρο πηγαίνουν στις κάλπες για να εκλέξουν ένα νέο κοινοβούλιο στην Κυπριακή Δημοκρατία την Κυριακή.

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν έναν αγώνα ώμο με ώμο στη χώρα της ΕΕ μεταξύ του του συντηρητικού κόμματος του ΔΗΣΥ και του αριστερού Προοδευτικού κόμματος του ΑΚΕΛ»,  σημειώνει μεταξύ άλλων.

Polls in the Republic of Cyprus indicate a neck-and-neck race in the EU country's parliamentary elections.https://t.co/dhZlB2FH7d

dpa news agency (@dpa_intl) May 30, 2021
Keywords
Τυχαία Θέματα