Βουλευτικές: Οι «εκθρονίσεις» των πρωτοκλασάτων, οι ανατροπές και τα νοκ άουτ

Επτά κόμματα κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά την εκλογική διαδικασία της Κυριακής για την ανάδειξη των νέων μελών της. Μετά από ένα ολονύχτιο θρίλερ, δόθηκαν στην δημοσιότητα οι σταυροί προτίμησης για κάθε βουλευτή ανά εκλογική περιφέρεια.

Λευκωσία

Στη Λευκωσία, για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο υποψήφιος που σάρωσε με 13,436 σταυρούς προτίμησης

ήταν ο Δημήτρης Δημητρίου, δημιουργώντας μια νέα δυναμική γύρω από το όνομά του. Ακολούθησαν ο Νίκος Τορναρίτης (9753), ο Χάρης Γεωργιάδης (9559) και η Σάββια Ορφανίδου (9091).

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου δεν έσπασε την παράδοση και αναδείχθηκε πρώτη σε σταυρούς προτίμησης (14008) όχι μόνο για την Λευκωσία αλλά και παγκύπρια.  Την ακολούθησαν οι Στεφάνου Στέφανος, Δαμιανού Άριστος, Λουκαΐδης Γιώργος και Χριστοφίδης Χρίστος. Σημειώνεται ότι τα μη παραδοσιακά στελέχη του κόμματος πήραν σαφώς λιγότερους σταυρούς προτίμησης, με διαφορά μάλιστα σχεδόν 5000 σταυρών.

Για το ΔΗΚΟ κυρίαρχη υποψηφιότητα φάνηκε να είναι αυτή της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, η οποία συγκέντρωσε 6073 σταυρούς προτίμησης, ενώ ο δεύτερος, Χρύσης Παντελίδης, 4477. Στην τρίτη θέση ο Μιχάλης Δαμιανός, με 4202.

Στη Λευκωσία, τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης πήρε ο Γεάδης Γεάδη (3269), αλλά δεν εξελέγη.

Από την ΔΗΠΑ, οι Τρυφωνίδης Αλέκος και Μουσιούττας Μαρίνος, βρέθηκαν στις δύο πρώτες θέσεις, με διαφορά μόλις 68 σταυρούς προτίμησης.

Για το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών ο πρόεδρος του κόμματος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος χρειαζόταν σταυρό προτίμησης, συγκέντρωσε 4512, για να τον ακολουθήσει η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, με 2197. Λίγο πιο κάτω, η Έφη Ξάνθου με 1914 σταυρούς προτίμησης.

Σημειώνεται ότι η υποψηφιότητα της Άννας Θεολόγου με την Αλλαγή Γενιάς συγκέντρωσε 3332 σταυρούς προτίμησης.

Λεμεσός

Από το ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού) οι εκλεγέντες βουλευτές είναι οι Κώστα Κώστας, Καυκαλιάς Αντρέας και Νικολάου Μαρίνα.

Από την Δημοκρατική Παράταξη, ο Κάρογιαν Μάριος, ενώ ο Άγγελος Βότσης δεν κατάφερε να επανεκλεγεί.

Από το ΔΗΚΟ μπήκαν στη Βουλή οι Μυλωνάς Παύλος και Λεωνίδου Πανίκος.

Από τον ΔΗΣΥ, οι Δίπλαρος Ευθύμιος,Τσιρίδου Φωτεινή και Σύκας Νίκος. Ο Δίπλαρος πήρε 8057 σταυρούς προτίμησης, πάνω από 2000 περισσότερους από την δεύτερη, Φωτεινή Τσιρίδου.

Από το ΕΛΑΜ εξελέγη ο Θεμιστοκλέους Ανδρέας, με μόλις 28 σταυρούς προτίμησης περισσότερους από τον Πόλυ Αναγυριάτη.

Από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών μπήκε στη Βουλή ο Παπαδούρης Σταύρος, ο οποίος ξεπέρασε κατά δέκα σταυρούς προτίμησης την Πιερίδου Μόνικα (491-481).  

Λάρνακα

Στην Εκλογική Περιφέρεια Λάρνακας, ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Πασιουρτίδης Αντρέας, μπήκε στη Βουλή με 300 σταυρούς διαφορά από τον Πανίκκο Ξιούρουππα.

Στην ίδια επαρχία, με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ η Αννίτα Δημητρίου πήρε σχεδόν τους διπλάσιους σταυρούς προτίμησης από τον δεύτερο, Πρόδρομο Αλαμπρίτη. Εντούτοις, και οι δύο πέτυχαν είσοδο στη Βουλή.

 Από το ΕΛΑΜ, ο μόλις 26 ετών Σωτήρης Ιωάννου πήρε 1494 σταυρούς προτίμησης.

 Αμμόχωστος

Από το ΑΚΕΛ, ο Νίκος Κέττηρος πήρε την πρωτιά με 7458 σταυρούς προτίμησης. Μερικές χιλιάδες πιο κάτω βρέθηκαν ο Νίκος Κουκουμάς και ο Γαβριήλ Γιαννάκης.

Από την ΔΗΠΑ εξελέγη ο Γιακουμή Μιχάλης, με 1060 σταυρούς προτίμησης.

Στο ΔΗΚΟ δόθηκε σκληρή μάχη για την πρώτη θέση μεταξύ του Χρίστου Σενέκη και του Ζαχαρία Κουλία, με τον πρώτο να κόβει το νήμα με 97 σταυρούς προτίμησης περισσότερους.

Οι υποψήφιοι του ΔΗΣΥ στην επαρχία κρατήθηκαν ψηλά, με τους Χατζηγιάννη Κυριάκο και τον Κάρουλλα Γιώργο να ξεπερνούν τους 80 σταυρούς προτίμησης.

Από το ΕΛΑΜ, ο Παπαγιάννης Λίνος πήρε 4089 σταυρούς προτίμησης.

Πάφος

Από το ΑΚΕΛ,ο Φακοντής Βαλεντίνος πήρε 1973 σταυρούς προτίμησης, ενώ ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ, Σαββίδης Χρύσανθος, 2693.

Από το ΔΗΣΥ βγήκε ο Πάζαρος Χαράλαμπος με λιγότερους από 100 σταυρούς προτίμησης από τον δεύτερο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη.

Από την ΕΔΕΚ εξελέγη ο Μυριάνθους Ηλίας.

Κερύνεια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του Χρίστου Χριστόφια στην επαρχία της Κερύνειας. Ο νέος βουλευτής του ΑΚΕΛ κυριάρχησε με 2111 σταυρούς προτίμησης, αφήνοντας πίσω την Ελένη Μαύρου, η οποία συγκέντρωσε 964 ψήφους.  Οι άλλοι δύο υποψήφιοι που μπήκαν στην Βουλή είναι ο Μάριος Μαυρίδης (2524 σταυρούς προτίμησης) και η Ρίτα Σούπερμαν (700), και οι δύο του ΔΗΣΥ.

Διαβάστε επίσης: 

Αυτοί είναι οι 56 Βουλευτές – Δείτε ποιοι εξελέγησαν

Βουλευτικές 2021: Δείτε τους σταυρούς προτίμησης στην Επ.Λευκωσίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλευτικές,vouleftikes