Βουλευτικές Εκλογές στην Κύπρο από το 1960 μέχρι σήμερα

Οι Βουλευτικές Εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Μαΐου 2016, είναι οι ενδέκατες κατά σειρά Βουλευτικές εκλογές από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα από το 1960 διεξήχθησαν 10 βουλευτικές εκλογικές αναμετρήσεις και 2 αναπληρωματικές εκλογικές αναμετρήσεις. Αναπληρωματικές εκλογικές αναμετρήσεις έγιναν το 1977 μετά το θάνατο Μακαρίου και την ανάληψη της Προεδρίας από το Σπύρο Κυπριανού. Οι δεύτερες αναπληρωματικές έγιναν μετά το θάνατο του βουλευτή

Αμμοχώστου Κώστα Χατζηκακού (ΔΗ.ΣΥ).

Μέσα από τα χρόνια, τα δεδομένα άλλαξαν, νέοι κομματικοί σχηματισμοί δημιουργήθηκαν, κόμματα μετεξελίχθηκαν, εκλογικά δεδομένα άλλαξαν.

Η ιστορία των Βουλευτικών εκλογών της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πάντως άκρως ενδιαφέρουσα.

Οι πρώτες Βουλευτικές Εκλογές- 31 Ιουλίου 1960

Οι πρώτες εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία για ανάδειξη των μελών της Βουλής, που ήταν και οι μόνες στις οποίες ψήφισαν οι Τουρκοκύπριοι, είχαν ως αποτέλεσμα, την εκλογή 35 μελών της ελληνικής κοινότητας και 15 έδρες της τουρκικής κοινότητας.

Στις εκλογές για την ελληνική κοινότητα(ελληνοκύπριοι) τότε, ψήφο ζήτησαν μόνο δύο κομματικοί συνδυασμοί. Οι συνδυασμοί αυτοί ήταν: AKΕΛ και Πατριωτικό Μέτωπο.

Το ΑΚΕΛ ήταν συνεχιστής και διάδοχος του ΚΚΚ και το Πατριωτικό Μέτωπο προήλθε από μετασχηματισμό του Ενιαίου Δημοκρατικού Μετώπου Αναδημιουργίας (Ε.Δ.Μ.Α.).

Οι τριάντα πέντε έδρες της ελληνικής κοινότητας, κατανεμήθηκαν ως ακολούθως: Α.Κ.Ε.Λ. πέντε έδρες, Πατριωτικό Μέτωπο τριάντα έδρες.

Τις περισσότερες ψήφους έλαβε ο Γλαύκος Kληρίδης στην περιφέρεια Λευκωσία (31831 ψήφους)

Αντιπρόσωποι θρησκευτικών ομάδων: Μαρωνιτών, Αρμενίων, Λατίνων.

10 χρόνια μετά οι δεύτερες Βουλευτικές Εκλογές- Εκλογές 5ης Ιουλίου 1970

Το 1965 οι βουλευτικές εκλογές δεν υλοποιήθηκαν λόγω της κατάστασης που επικρατούσε στην Κύπρο, μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Οι προγραμματισμένες εκλογές θα διεξάγονταν τον Ιούλιο του 1969 μόνο το ΑΚΕΛ ήταν οργανωμένο εκείνη την εποχή και οι εκλογές έγιναν ένα χρόνο μετά.

15 έδρες εξασφάλισε το Eνιαίο Kόμμα της Eθνικόφρονος Παρατάξεως, κόμμα που προήλθε από δυνάμεις του Πατριωτικού Μετώπου. Η ίδρυσή του εξαγγέλθηκε από το Γλαύκο Κληρίδη, στις 5 Φεβρουαρίου 1969.

Το ΑΚΕΛ εξασφάλισε 9 έδρες.

Η Προοδευτική Παράταξη εξασφάλισε 9 έδρες. Το συγκεκριμένο Κόμμα είχε ως αρχηγό τον Οδυσσέα Ιωαννίδη, ο οποίος προερχόταν από το Πατριωτικό Μέτωπο. Στην Προοδευτική Παράταξη προσχώρησε και το Προοδευτικό Κόμμα του Νίκου Σαμψών.

Η ΕΔΕΚ εξασφάλισε 2 έδρες. Η ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη ιδρύθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1969. Από το 1975, μετονομάστηκε σε Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ (Σ.Κ. ΕΔΕΚ).

Κόμμα το οποίο συμμετείχε στις εκλογές αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στη Βουλή ήταν το Δημοκρατικό Εθνικό Κόμμα του Τάκη Ευδόκα που ιδρύθηκε το 1968.

Πρώτες Βουλευτικές μετά το πραξικόπημα και την Τουρκική Εισβολή- Εκλογές 5ης Σεπτεμβρίου 1976

Στις εκλογές αυτές κατήλθαν δύο βασικοί συνδυασμοί. Ο πρώτος ήταν ΔΗ.ΣΥ-ΔΕΚ, ο οποίος έμεινε εκτός Βουλής και ο άλλος ήταν ΑΚΕΛ, Σ.Κ ΕΔΕΚ, Δημοκρατική Παράταξη(ΔΗ.ΚΟ, Σπύρου Κυπριανού).

Από τον δεύτερο συνδυασμό, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές και μπήκε στη Βουλή, 21 έδρες εξασφάλισε η Δημοκρατική Παράταξη του Σπύρου Κυπριανού, 9 έδρες το ΑΚΕΛ και 4 το Σ.Κ ΕΔΕΚ.

Βουλευτικές εκλογές 24ης Μαΐου 1981

Οι εκλογές της 24ης Μαΐου 1981 ήταν οι πρώτες που έγιναν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που εισήχθη με τους περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμους του 1979 έως 1981. Αποχή από τις εκλογές, είχε κυρώσεις ενώπιον δικαστηρίου για τους πολίτες.

Στις εκλογές κατήλθαν επτά πλήρεις κομματικοί συνδυασμοί και έξι ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Τα κόμματα που διεκδίκησαν τις εκλογές ήταν: Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά, ΔΗ.ΚΟ., ΔΗ.ΣΥ., Σ.Κ. ΕΔΕΚ, Ένωση Κέντρου, Νέα Δημοκρατική Παράταξη (ΝΕ.ΔΗ.ΠΑ), Παγκύπριο Ανανεωτικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ.).

Οι τριάντα πέντε έδρες κατανεμήθηκαν ως ακολούθως: Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά δώδεκα έδρες, ΔΗ.ΚΟ. οκτώ έδρες, ΔΗ.ΣΥ. δώδεκα έδρες, Σ.Κ. ΕΔΕΚ τρεις έδρες.

Στις εκλογές αυτές εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής ο Νίκος Αναστασιάδης. Αυτή τη χρονιά εξελέγη και η πρώτη Ελληνοκύπρια βουλευτής, η Ρήνα Κατσελλή, μέλος του ΔΗΚΟ.

Σημαντικά στοιχεία είναι η ίδρυση της Ένωσης Κέντρου το 1980 με αρχηγό τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Αργότερα συγχωνεύθηκε με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Σημαντικό επίσης στοιχείο η ίδρυση της Νέας Δημοκρατικής Παράταξη με αρχηγό τον Αλέκο Μιχαηλίδη, η οποία συγχωνεύθηκε με το Δημοκρατικό Συναγερμό.

Βουλευτικές Εκλογές 8ης Δεκεμβρίου 1985

Οι πρώτες εκλογές κατά τις οποίες οι θέσεις αυξήθηκαν σε ογδόντα (πενήντα έξι για την ελληνική κοινότητα και είκοσι τέσσερις για την τουρκική κοινότητα).

Τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές ήταν: Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά, ΔΗ.ΚΟ., ΔΗ.ΣΥ., Σ.Κ. ΕΔΕΚ. Το ΑΚΕΛ εξασφάλισε δεκαπέντε έδρες, το ΔΗΚΟ δεκαέξι έδρες, ο ΔΗΣΥ δεκαεννέα έδρες και η Σ.Κ. ΕΔΕΚ έξι έδρες.

Οι Παύλος Δίγκλης, Ντίνος Κωνσταντίνου, Μιχάλης Παπαπέτρου, Ανδρέας Φάντης και Ανδρέας Ζιαρτίδης στις 8 Μαρτίου 1990 αποχώρησαν από το ΑΚΕΛ και ίδρυσαν το ΑΔΗΣΟΚ.

Οι Βουλευτικές Εκλογές της 19ης Μαΐου 1991

Το ΑΚΕΛ-Αριστερά Νέες Δυνάμεις εξασφάλισε 18 έδρες, το ΔΗ.ΚΟ 11 έδρες, το Σ.Κ. ΕΔΕΚ 7 έδρες και ο Συνασπισμός ΔΗ.ΣΥ.-Κόμμα Φιλελευθέρων 20 έδρες.

Βουλευτικές Εκλογές 26ης Μαΐου 1996

Οι εκλογές της 26ης Μαΐου 1996 έγιναν με ένα σύστημα το οποίο προσομοιάζει στην απλή αναλογική

Στις εκλογές κατήλθαν ΑΔΗΣΟΚ, ΑΚ.ΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, ΔΗΚΟ, Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών, Νέοι Ορίζοντες, Σ.Κ. ΕΔΕΚ, Συνασπισμός ΔΗ.ΣΥ.-Κόμμα Φιλελευθέρων και Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Το ΑΚΕΛ-Αριστερά Νέες Δυνάμεις έλαβε 19 έδρες, ο ΔΗΣΥ-Κόμμα Φιλελευθέρων 20 έδρες, το ΔΗΚΟ 10 έδρες, το Σ.Κ ΕΔΕΚ 5 έδρες, το ΚΕΔ 2 έδρες.

Οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕ.Ο.) του Νίκου Κουτσού ιδρύθηκαν στις 18 Φεβρουαρίου 1996. Αργότερα προσχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κόμμα.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 1996.

Βουλευτικές Εκλογές 27ης Μαΐου 2001

Έδρα κέρδισαν οι ΑΔΗΚ του Ντίνου Μιχαηλίδη, που ιδρύθηκαν το 1999. Στη Βουλή επίσης με μια έδρα το οι Ε.ΔΗ, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και οι Νέοι Ορίζοντες. Το ΚΙ.ΣΟΣ(ΕΔΕΚ) με 4 έδρες, το Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις πήρε 20 έδρες, το ΔΗΚΟ με 9 έδρες και ο ΔΗ.ΣΥ με 19 έδρες

Βουλευτικές Εκλογές 21ης Μαΐου 2006

Σε αυτές τις εκλογές πήραν: Ο ΔΗΣΥ 18 έδρες, το ΑΚΕΛ-Αριστερά Νέες Δυνάμεις 18 έδρες, το ΔΗΚΟ 11 έδρες, Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ 5 έδρες, το ΕΥΡΩΚΟ 3 έδρες, και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών 1 έδρα.

Βουλευτικές Εκλογές 2011

Οι πιο πρόσφατες Βουλευτικές εκλογές ήταν αυτές του 2011 όπου μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο ΔΗΣΥ με 20 έδρες. Ακολούθησε το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις με 19 έδρες, το ΔΗΚΟ με 9 έδρες, η ΕΔΕΚ με 5 έδρες, το ΕΥΡΩΚΟ με 2 έδρες, και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με 1 έδρα.

Βουλευτικές εκλογές 2016- Πρώτες Βουλευτικές εκλογές μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης

Τα κόμματα πρόλαβαν να δείξουν με λόγια και με πράξεις τις θέσεις τους, σε σχέση με την καταπολέμηση της κρίσης. Αυτό δίνει στους πολίτες της Κύπρου το δικαίωμα να κρίνουν βασισμένοι στα δείγματα γραφής που έχουν βιώσει και να επιλέξουν με ποιον συμφωνούν και με ποιόν όχι. Κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών αυτών σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι η αποχή. Αυτό αποτελεί και το βασικό στοίχημα για τα κόμματα που συμμετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση.

Ο προεκλογικός αγώνας έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στις 22 του Μάη 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα