Εκδήλωση με θέμα τη δημοσιογραφία διοργάνωσε το ΚΥΠΕ

Απαντήσεις στο ερώτημα “quo vadis?” για τη δημοσιογραφία και τους λειτουργούς του Τύπου σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πεδίο επιχειρούν να δώσουν οι ομιλητές σε ανοικτή συζήτηση που διοργανώνει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, την Παρασκευή, με θέμα «Η δημοσιογραφία σήμερα, αλλαγές και προκλήσεις», στο Αμφιθέατρο της Cyta, στη Λευκωσία.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Μεταμορφώνεται το δημοσιογραφικό πεδίο

Τα μέσα ενημέρωσης αλλάζουν, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης στο χαιρετισμό του, θέτοντας την ίδια ώρα το ερώτημα

«η δημοσιογραφία όμως αλλάζει»; Και αλήθεια, συνέχισε, «σε τι συνίσταται, πλέον σήμερα, η δημοσιογραφία»;

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη «το νέο περιβάλλον των Μέσων, όπως εξελίσσεται, μας δίνει τη δυνατότητα να ξανασκεφτούμε και να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο του σύγχρονου δημοσιογράφου και την έννοια της δημοσιογραφικής δραστηριότητας».

«Στην εποχή των συνδέσμων και των δικτύων, όπου οι πολίτες εκτελούν πράξεις δημοσιογραφίας, μοιράζοντας πληροφορίες, φωτογραφίες, βίντεο και εμπειρίες, είναι μόνο ο δημοσιογράφος που διαμορφώνει δημοσιογραφία;», διερωτήθηκε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι προκλήσεις και ποιες οι νέες ικανότητες που πρέπει να αναπτύξει ο σύγχρονος δημοσιογράφος προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει στη διαδικασία του δημοσιογραφικού περιεχομένου που πλέον παράγεται από παντού».

Μπορούν οι συλλογικές ψηφιακές πολυμεσικές δράσεις να αποτελέσουν ένα βήμα προς τα Μέσα που θέλουμε και προσδοκούμε; είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στη συζήτηση θα δοθούν «εύστοχες και πειστικές απαντήσεις» σ` αυτά τα ερωτήματα.

Πρέσβης Ελλάδας στην Κύπρο: «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά»

Το εύλογο ερώτημα της σωστής αξιολόγησης και αξιοποίησης της έτοιμης είδησης που προσφέρεται άμεσα, έθεσε στο χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «ευθύνη και χρέος όλων μας είναι να μάθουμε στους νέους να διαβάζουν σωστά, να σκέφτονται και να διερωτώνται για την κάθε πληροφορία που τους προσφέρεται».

Να μάθουν, επισήμανε, «να σκέφτονται «ελεύθερα», διότι «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» επικαλούμενος τον Ρήγα Φεραίο.

Σύμφωνα με τον Πρέσβη της Ελλάδας «ένα κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι, εάν η δημοσιογραφία και ο δημοσιογράφος έχουν περιορισθεί σε έναν ρόλο «διαβιβαστή» των γεγονότων ή μπορούν να διαμορφώσουν απόψεις επηρεάζοντας την κοινή γνώμη».

Στα έντυπα ΜΜΕ, ανέφερε, «η παραδοσιακή μορφή της δημοσιογραφικής πρακτικής σημαίνει πλέον - ή πρέπει να σημαίνει - ανάλυση της επικαιρότητας, καθώς η εποχή του διαδικτύου δεν αφήνει περιθώρια για απλή επανάληψη της είδησης».

Στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, πρόσθεσε, «η ταχύτητα υπερβαίνει την ουσιαστική ανάλυση, με καταιγισμό πληροφοριών και δυνατότητα πολλαπλής αναζήτησης για το ίδιο θέμα από διάφορες πηγές. Ταυτόχρονα, η σύσταση και ευρεία διάδοση πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης διευκόλυνε και την παρέμβαση του κοινού στην λειτουργία της δημοσιογραφίας». Έτσι, συμπλήρωσε, «ο αναγνώστης γίνεται «συνεργάτης» του δημοσιογράφου και, με τη χρήση των νέων μέσων, μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαδώσει, να σχολιάσει, να ερμηνεύσει τα γεγονότα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η έτοιμη είδηση που προσφέρεται απλόχερα και άμεσα στο δημοσιογράφο δημιουργεί το εύλογο ερώτημα της σωστής αξιολόγησης και αξιοποίησης».

Πρόεδρος ΔΣ ΚΥΠΕ: Χρειαζόμαστε δημοσιογράφους που να τολμούν περισσότερο

Τη θέση ότι το διαδίκτυο και τα νέα μέσα ανατρέπουν παραδοσιακές δομές δημοσιογραφίας και ότι χρειαζόμαστε δημοσιογράφους που να τολμούν περισσότερο, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ Λάρκος Λάρκου στο χαιρετισμό του, αναφέροντας παράλληλα την πολιτική που ακολουθεί το ΚΥΠΕ.

Όπως είπε, διοργανώνονται περισσότερες εκδηλώσεις όπως η σημερινή, εσωτερικά σεμινάρια για την καλύτερη χρήση της δημοσιογραφικής γλώσσας, εκπαιδεύεται το προσωπικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διοργανώνονται επισκέψεις σημαντικών προσωπικοτήτων στο πρακτορείο και από τα μέσα Απριλίου το πρακτορείο θα προσλάβει ειδικό για πλήρη ανάπτυξη του ΚΥΠΕ στο χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Η δημοσιογραφία στη σημερινή εποχή δείχνει τον αναγκαίο δρόμο», ανέφερε. Όλοι γνωρίζετε, σημείωσε ο κ. Λάρκου, το τέλος της μεγαλύτερης έντυπης εφημερίδας στην Ισπανία, προσθέτοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε η μεγαλύτερη εφημερίδα της Πορτογαλίας. «Αν δεν εξελιχθείς θα κλείσεις, αν δεν συμπορευτείς με τα νέα αιτήματα, απλά δεν θα υπάρχεις, όπως συμβαίνει με μια σειρά από διάσημες έντυπες εκδόσεις» είπε. Μπορεί να καταγγέλλεις την πραγματικότητα, πρόσθεσε, «αλλά αυτή δεν θα σου κάνει το χατήρι να γυρίσουμε στην εποχή της γραφομηχανής».

Συνέχισε λέγοντας ότι «σε αυτό πλαίσιο θα ήθελα να τονίσω ότι ο κάθε δημοσιογράφος χρειάζεται και εκείνος να κάνει τη δική του ανατροπή, με διαρκή επιμόρφωση και αυτομόρφωση, με συνεχή επαφή με τα νέα φαινόμενα, με τη διαρκή μάχη για το ανώτερο επίπεδο».

Σύμφωνα με τον ίδιο «το διαδίκτυο και νέα μέσα ανατρέπουν παραδοσιακές δομές. Τα ΜΜΕ έχουν πλέον νέες λύσεις στα χέρια τους: Το διαδίκτυο, τις μηχανές αναζήτησης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, είπε, «γίνεται κάθε μέρα ο ίδιος ένας ιδιόμορφος «ατομικός δημοσιογράφος». Η νέα γενιά δεν πάει στο περίπτερο, πρόσθεσε, αλλά κάθε μέρα ενημερώνεται από τη ροή ειδήσεων και σχολίων στο facebook και στο twitter. Κάθε πολίτης μπορεί να επικοινωνεί με χιλιάδες φίλους και «ακόλουθους». «Σε χρόνο ρεκόρ κάθε πολίτης μπορεί να γίνει εκδότης μιας on line εφημερίδας, και έτσι να παρεμβαίνει στις συζητήσεις – προσέξτε το αυτό - να επηρεάζει εξελίξεις στο δικό του επίπεδο, να αισθάνεται μέρος μιας νέας ηλεκτρονικής κοινότητας», σημειώσε.

Διευθυντής Επικοινωνίας Cyta: Η τεχνολογία ευκαιρία ανάδειξης της δημοσιογραφίας

Κλασσική ευκαιρία ανάδειξης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος σε ακόμα πιο ψηλά επίπεδα αποτελεί η τεχνολογία, σύμφωνα με τον Διευθυντή Επικοινωνίας Cyta Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο τομέας της δημοσιογραφίας κινδυνεύει όχι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά από τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και έδωσε το παράδειγμα της Microsoft, η οποία έχει ανακοινώσει ότι στα επόμενα χρόνια θέλει να ασχοληθεί με `chatbots` . Ωστόσο, αναφέρθηκε και σε μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης η οποία όπως είπε, «κατατάσσει δημοσιογραφία ως το τελευταίο επάγγελμα που κινδυνεύει να αντικατασταθεί από ρομπότ». Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «η βασική διαφοροποίηση του λειτουργήματος του δημοσιογράφου έγκειται στο γεγονός ότι ο δημοσιογραφικός λόγος, η η ποιότητά του, η αξία του, η κριτική σκέψη είναι εκείνη που αποτελεί ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας».

Παράλληλα, έστειλε μηνύματα για το μέλλον των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, σημειώνοντας ότι οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν δωρεάν τις υποδομές των οργανισμών τηλεπικοινωνιών και ότι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν είναι ότι για να συμβαδίζουν με τους καιρούς πρέπει να επενδύουν στις νέες τεχνολογίες χωρίς, ωστόσο να μπορούν να αποσβέσουν τα έξοδά τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο δημόσιος διάλογος ο οποίος έχει διεξαχθεί στην Κύπρο εξαντλήθηκε ανάμεσα σε δύο ιδεολογίες, περί ευλογίας κρατικής ή ιδιωτικής εταιρείας και άγγιξε το μεγάλο διακύβευμα, δηλαδή την ικανότητα δημιουργίας εναλλακτικών πηγών εσόδων μέσω συνεργασιών και η ικανότητα να ενισχύσουμε το οικοσύστημα της καινοτομίας στην Κύπρο και να επενδύσουμε με παγκόσμια στόχευση τη διεθνή αγορά για να φέρουμε αξία στον τόπο». Η Κύπρος, πρόσθεσε, «έχει γνώση, έχει ουσία και περιεχόμενο, αλλά κάποτε χάνουμε τον προσανατολισμό μας».

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Αναπληρωτής Διευθυντής και Αρχισυντάκτης του ΚΥΠΕ Γιώργος Πενηνταέξ, ο οποίος και συντονίζει τη συζήτηση, ανέφερε ότι από αυτή «προσδοκούμε να βγάλουμε κάποια ωραία συμπεράσματα για τη δημοσιογραφία του σήμερα και του αύριο». Ευχαρίστησε επίσης όλους όσοι συνεργάστηκαν και προσέφεραν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή στο κοινό, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στην Κύπρο. Μέγας χορηγός είναι η Cyta και χορηγοί το ξενοδοχείο SEMELI και το ταξιδιωτικό γραφείο flexi flyers.

Keywords
Τυχαία Θέματα