Βουλευτικές 2021: Χαμόγελα φέρνει η μικρή αύξηση στις εγγραφές νέων

Λήγει σήμερα η προθεσμία εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο, με τις νέες εγγραφές να μην ευχαριστούν τους αρμοδίους, ωστόσο παρατηρείται μια μικρή στατιστική αύξηση σε σχέση με το 2016.

Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Έφορος Εκλογών Μενέλαος Βασιλείου, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει η δυνατότητα για να δοθεί νέα παραίτηση,καθώς απαιτείται να γίνει μια αλυσίδα ενεργειών μετά την τελευταία υποβολή.

Διαβάστε περισσότερα: Βουλευτικές:Αυξημένες σε σχέση με 2016 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο

Ανέφερε

όμως πως δόθηκε παράταση για εγγραφή στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, μέχρι τις 23 Απριλίου, λόγω της κατάστασης με την πανδημία και την αμφιβολία για τα προγράμματα εξετάσεων των φοιτητών.

Εξηγώντας τις προϋποθέσεις για σύσταση εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό, τονίστηκε πως «οι μόνες πόλεις στο εξωτερικό που μπορούν να υποστηρίξουν τους αριθμούς είναι η Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λονδίνο και Μάντσεστερ».
Ξεκαθάρισε επίσης πως «όσοι έχουν υποβάλει στο παρελθόν αίτηση για εκλογικό κέντρο του εξωτερικού δεν ισχύει διότι ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη εκλογή.

Αυτόματα δηλαδή τα εκλογικά τους δικαιώματα βρίσκονται στην Κύπρο. Αν δεν αιτηθούν οι ίδιοι για εκλογικό κέντρο δεν θα αφαιρεθούν από τον εκλογικό κατάλογο της Κύπρου».

Εξακολουθεί να ισχύει ο σχεδιασμός για τα τρία βασικά σενάρια που μπορούν να εφαρμοστούν, αναλόγως της κατάστασης με την πανδημία.

Το πρώτο σενάριο είναι αυτό που ίσχυε και στο παρελθόν, με τα εκλογικά κέντρα να ενσωματώνουν μέχρι και 650 εκλογείς στους μεγάλους δήμους.Τα άλλα δύο σενάρια αφορούν την μείωση των εκλογέων σε 500 ή 400 εκλογείς ανά εκλογικό κέντρο και την πιθανότητα αύξησης των εκλογικών κέντρων.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Βασιλείου η «προσπάθεια είναι να παραμείνει στους ίδιους χώρους εάν υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες». «Αυξάνοντας τα εκλογικά κέντρα αυξάνεται αυτόματα το κόστος των εκλογών και οι ανάγκες για στελέχωση».

Τα ακριβή στοιχεία για τις νέες εγγραφές θα είναι έτοιμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Μέχρι πριν περίπου 25 ημέρες όπου έγινε η τελευταία επεξεργασία, οι συνολικές αιτήσεις που αφορούν τον εκλογικό κατάλογο έχουν ξεπεράσει τις 14,5 χιλιάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα