«Βόμβα στα θεμέλια της υπόθεσης Δημόπουλου η απόφαση ΕΔΑΔ»

H χθεσινή απόφαση του ΕΔΑΔ αποτελεί βόμβα στα θεμέλια εκείνης της εκτρωματικής απόφασης της υπόθεσης Δημόπουλου, η οποία έστελνε το θύμα στα δόντια του θύτη», δήλωσε ο Νομικός Κρις Τριανταφυλλίδης.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Τριανταφυλλίδης τόνισε πως το κυπριακό κράτος δεν φροντίζει να εκμεταλλευτεί τα νομικά «όπλα» που μας προσφέρονται. «Τρέχουμε να κάνουμε εγκαίνια, να κόβουμε κορδέλες, να δερνόμαστε μέσα στα γήπεδα, να κατηγορούμε ο ένας τον

άλλο, αλλά δεν καθόμαστε να εκμεταλλευτούμε τα όπλα που μας δίνουν. Με το να πει η Τουρκία και να αποδεχτεί το ΕΔΑΔ ότι η Επιτροπή είναι δική της, σημαίνει ότι διεθνώς η

Τουρκία παραδέχθηκε ότι κατέχει την κατεχόμενη Κύπρο, όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και διοικητικά. Ουσιαστικά, η Τουρκία παραδέχτηκε την ανυπαρξία του ψευδοκράτους.

Η χθεσινή απόφαση ήταν σημαντική, συνέχισε, γιατί το ΕΔΑΔ αναγνώρισε αφενός την Επιτροπή ως νόμιμο πρωτόδικο μέσο, αφετέρου, όμως, αναγνώρισε ότι είναι αναποτελεσματικό. Αυτό είναι σημαντικό και πρέπει να το αντιληφθούμε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο νομικός Σίμος Αγγελίδης είπε στην Εκπομπή ότι η υπόθεση αυτή δεν ήταν εναντίον της Επιτροπής αποζημιώσεων, αλλά εναντίον της Τουρκίας, η οποία είναι το συμβαλλόμενο κράτος που έχει ευθύνη να τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ένα σημείο που αξίζει να αναφερθεί, είναι πως ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία είχε δικαίωμα να παρέμβει, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, εντούτοις -για άγνωστους λόγους και ενώ κρινόταν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, στις 21 Οκτωβρίου του 2016- ενημέρωσε το δικαστήριο ότι δεν ενδιαφέρεται να προχωρήσει με οποιοδήποτε γραπτό υπόμνημα που αφορά την παρούσα διαδικασία. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για αυτή την ενέργεια, η οποία ήταν πάγια τακτική από την περίοδο της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου.

Εκείνο που έκανε το ΕΔΑΔ στην παρούσα φάση, είναι ότι κρίνει συγκεκριμένα μια και μόνο περίπτωση με τα δικά της ιδιάζοντα χαρακτηριστικά και αποφασίζει πως σε σχέση με την Ανδριανή Ιωάννου η διαδικασία ήταν παρατεταμένη και αναποτελεσματική. Ωστόσο, το ίδιο το ΕΔΑΔ, έρχεται και επιβεβαιώνει τη συνέχιση και την ύπαρξη της Επιτροπής αυτής.

Στα θετικά της απόφασης είναι επίσης η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως το μόνο νόμιμο κράτος, διεθνώς αναγνωρισμένο.

Keywords
Τυχαία Θέματα