Βολές Υπ.Ασφάλειας Ισραήλ κατά Ερντογάν με αναφορά σε Κύπρο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ εναντίον του Ερντογάν, με αφορμή τις πρόσφατες κατηγορίες του Τούρκου Προέδρου που αποκάλεσε το εβραϊκό κράτος «τρομοκρατικό». Αρχικά πέρασε στην αντεπίθεση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ερντογάν «σφαγέα», τονίζοντας πως δεν αποδέχεται μαθήματα ηθικής από κάποιον που κατέχει τη βόρεια Κύπρο και τις κουρδικές περιοχές. Σειρά πήρε ο Υπουργός Ασφαλείας του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος

αποκάλεσε «αντισημίτη» τον Ερντογάν, που κατέχει τη βόρεια Κύπρο. Μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη όπως αναγνωρίσει το Ισραήλ τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους.

«Ο αντισημίτης Ερντογάν εξακολουθεί να υποστηρίζει τη Χαμάς που δραστηριοποιείται στην Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Ερντάν, ο οποίος εξέφρασε, επίσης, τη μεταμέλειά του για την ψήφο υπέρ της συμφωνίας επαναπροσέγγισης Ισραήλ-Τουρκίας το 2016, η οποία «εξομάλυνε» τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μετά το αιματηρό περιστατικό του Μαβί Μαρμαρά το 2010.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ισραηλινού Στρατού, ο Ερντάν δήλωσε «είναι δυνατόν το Ισραήλ να ενεργήσει ενάντια στην Τουρκία στη διεθνή σκηνή και να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Υπενθυμίζεται ότι, ενώ το Ισραήλ έχει μια αρμενική κοινότητα, η οποία είναι πολύ ορατή στην Ιερουσαλήμ, το εβραϊκό κράτος δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τις σφαγές που έγιναν από το 1915 μέχρι το 1917 και τις απελάσεις των Αρμενίων-Οθωμανών πολιτών ως γενοκτονία. Το θέμα, αναφέρει η Jerusalem Post, εξακολουθεί να είναι ταμπού στη σύγχρονη Τουρκία, παρά την αυξανόμενη αναγνώριση από κορυφαίους ιστορικούς και ακτιβιστές ότι αυτές οι πράξεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως γενοκτονία.

Αναφερόμενος στις πιέσεις που τού έθεσε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου το 2016 και στην πιθανότητα ότι η τουρκική πίεση στη Χαμάς θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή των σορών των Ισραηλινών στρατιωτών που σήμερα κρατούνται από την ισλαμική ομάδα ως διαπραγματευτικό χαρτί, ο Ερτνάν δικαιολόγησε την απόφαση που έλαβε τότε να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας επαναπροσέγγισης.

Το Ισραήλ, είπε, «δεν απολαμβάνει την πολυτέλεια να αρνηθεί έναν συμβιβασμό, όταν ασχολείται με μια από τις δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, ειδικά όταν [συνεπάγεται] χαμηλό κόστος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι φωνές ενάντια στην επαναπροσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας, υπήρξαν χθες και από στελέχη κομμάτων της ισραηλινής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, από το κόμμα Likud προειδοποίησαν ότι η ενεργειακή συμφωνία θα στραφεί μπούμερανγκ εναντίον του Ισραήλ και θα πρέπει η Κυβέρνηση Νετανιάχου να αναθεωρήσει την απόφασή της για εναλλακτικές λύσεις εξαγωγής του φυσικού αερίου.

Ο Ερντάν δήλωσε περαιτέρω ότι το Ισραήλ οφείλει να αναδείξει διεθνώς αυτά που έπραξαν οι Τούρκοι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης της σφαγής των Αρμενίων. «Πρέπει να αντισταθούμε στην εχθρότητα και τον αντισημιτισμό του Ερντογάν. Κάτι παράξενο συμβαίνει εδώ, όταν μια χώρα όπως η Τουρκία, η οποία σφάζει τους Κούρδους και κατέχει τη βόρεια Κύπρο, γίνεται αποδεκτή στη Δύση ως νόμιμο κράτος».

«Είναι απαραίτητο να δείξουμε σε ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο ποιος είναι ο Ερντογάν και ποιες είναι οι αξίες του: Ένας αντιδημοκρατικός κυβερνήτης, που καταδεικνύει αντισημιτικές συμπεριφορές, σφαγιάζει τους Κούρδους, κατέχει τη βόρεια Κύπρο, αποστέλλει στολίσκους στη Γάζα και υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα