Γιατί η Ελλάδα να βρίσκεται σε εθνικό διχασμό;

Mε αφορμή το δημοψήφισμα της Κυριακής, έχει εμπεδωθεί μία λογική που έχει συνδέσει το «Ναι» με παραμονή στην Ευρώπη και το ευρώ και το «Όχι» με έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και άμεσο τερματισμό της πολιτικής της λιτότητας. Εκ πρώτης όψεως η λογική αυτή χαρακτηρίζεται ως εύλογη.

Από την μια, η Ελλάδα, μέλος

της ευρωζώνης οφείλει να σέβεται του κοινούς κανόνες που θεσπίζει η ΕΕ για την οικονομία και από την άλλη, παραμένει ανεξάρτητη να συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα έστω και αν δανείζεται υπό όρους.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρέθηκε στο «χείλος του γκρεμού». Αυτό ωστόσο που την ξεχώρισε ήταν το σθένος και η αγωνιστικότητα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ήταν η ενότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εχθρική πράξη αλλά συνάμα ήταν και η ψυχραιμία και η λογική που διέκρινε τον κάθε Έλληνα πολίτη. Εν αντιθέσει η περίπτωση της Αργεντινής το 2001 - σχετικό παράδειγμα στο οποίο αναφέρονται συχνά διάφοροι πολιτικοί κύκλοι - δεν είχε ποτέ «ξεχωρίσει» για την αγωνιστικότητα αλλά και την εθνική της ενότητα αφού η δημοκρατία είχε γελοιοποιηθεί. Αποτελεί λοιπόν παράδειγμα προς αποφυγή και σε καμία περίπτωση προς μίμηση.

Κατά συνέπεια πρέπει να σταματήσουμε να διχάζουμε τους εαυτούς μας με τέτοιας μορφής ερωτήματα. Αναντίλεκτα και το «ναι» όπως και το «όχι» φαντάζουν εξίσου τρομακτικά! Όμως η δύναμη στη θέληση καθώς και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο δεν «γονάτισαν» ποτέ μπροστά στο φόβο και τη τρομοκρατία. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η Ελλάδα δεν συζητάει έξοδο της από την ΕΕ. Η Ελλάδα είναι Ευρώπη!

Ας ενωθούν επιτέλους όλοι οι κομματικοί κύκλοι για την εξεύρεση μίας λύσης που θα οδηγήσει σε σωτηρία του έθνους είτε αυτή λέγετε Ευρωπαϊκή είτε Ελληνική και ας αφήσουν στο πλάι την υπερκομματική διάθεση και τη μάχη της « καρέκλας». Αλώστε, από την θεωρία στην πράξη υπάρχει διαφορά! Να αφήσουμε την ιστορία να αποτελέσει μάρτυρα των πράξεων μας αλλά και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Να είσαστε σίγουροι ότι αυτή θα μας κρίνει ό,τι και να γίνει…

*O Παναγιώτης Κρασιάς είναι Νεαρός Πολιτικός Επιστήμονας Ασκούμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα