Βολές Ελεγκτικής Υπηρεσίας κατά Συνδικαλιστικών Οργανώσεων

Στην αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των συντεχνιών των εργαζομένων στους ημικρατικούς οργανισμούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το θέμα των ταμείων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, παρεμβαίνει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Χθες (1/3), έπειτα από κοινή συνεδρία, οι ηγεσίες των ΟΗΟ - ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ - ΠΕΟ, μαζί με τις συντεχνίες της Cyta και της ΑΗΚ, ζήτησαν

απόσυρση της προχθεσινής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου γι΄αναπροσαρμογή αρχικά και κατάργηση, από του χρόνου, των ταμείων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενόψει της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Η απόφαση, κατά τις συντεχνίες, παραβιάζει τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων, οι οποίοι ζητούν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προειδοποιώντας με λήψη δυναμικών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό, που αποτελεί και το σημείο αιχμής, εκτός από την εισφορά του 1,85% και 2,90%, που θα καταβάλλει ο εργοδότης στην πρώτη και στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, απαιτούν να ρυθμιστεί το ποσοστό που καταβάλλει σήμερα ο εργοδότης στα υφιστάμενα ταμεία.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί παράνομη την απαίτηση των συντεχνιών.

"Είναι παράνομη διότι, με βάση των νόμο του ΓεΣΥ, οφείλει ο εργοδότης ν΄ αποκόπτει από τον υπάλληλο το 2,65% και οφείλει ο εργοδότης να συνεισφέρει για τον υπάλληλο το 2,65%. Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει πως η υποχρέωση του εργοδότη για ιατροφαρμακευτική κάλυψη καλύπτεται από το ΓεΣΥ. Συνεπώς, θεωρεί, πως δεν συντρέχει λόγος για συνέχιση της συνεισφοράς του κράτους, κατάσταση, η οποία, κατά την Ελεγκτική Υπηρεσία, αποτελεί στρέβλωση.

"Διαχρονική άποψη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι ότι από το 2013, εφόσον υπήρξε μια αποκοπή της τάξεως του 1,5% για τους δημόσιους υπαλλήλους, υπήρξε μια στρέβλωση υπέρ του συμφέροντος των υπαλλήλων των ημικρατικών οργανισμών, για τους οποίους ο εργοδότης, κατέβαλλε ολόκληρο το ποσό 5%, 5,5%, 5,75%", πρόσθεσε, ο κ. Πετρίδης.

Σε ό,τι αφορά τη θέση των συντεχνιών ότι η απόφαση του Υπουργικού παραβιάζει τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων, η Ελεγκτική Υπηρεσία εκφράζει την άποψη ότι η οποιαδήποτε συλλογική σύμβαση δεν νοείται να είναι υπεράνω του Νόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα