Βloomberg:Έτοιμη η Cynergy να επενδύσει δις για Φ.Α σε Α.Μεσόγειο

Μια σχεδόν γνωστή ομάδα επενδυτών σχεδιάζει μια σημαντική ανατροπή της βιομηχανίας φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις που παρεμποδίζονται από την πολιτική και βιομηχανική πολυπλοκότητα της περιοχής αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg. Πρόκειται για τον όμιλο εταιρειών Cynergy Group με έδρα την Κύπρο,

στην οποία είχε αναφερθεί πρώτο το «Sigmalive» πριν από ένα μήνα ακριβώς.

Η εταιρεία , σκοπεύει να δαπανήσει μεταξύ 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα χρόνια για την αγορά μη ενεργών περιουσιακών στοιχοίων φυσικού αερίου, σύμφωνα δηλώσεις του CEO της εταιρειας Mάικ Γερμανού στο Bloomberg.

«Η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με "μερικά από τα πιο σεβαστά παγκόσμια οικογενειακά γραφεία, ιδιωτικές εταιρείες και κρατικά ταμεία" για την αύξηση του κεφαλα, ανέφερε.

Ο Γερμανός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρνήθηκε να δώσει τα ονόματα των συνεργατών του ή τα στοιχεία του ενεργητικού που στοχεύει, αναφέροντας τον ευαίσθητο χαρακτήρα της περιόδου πριν από την επίσημη προσφορά της Cynergy. Είπε ότι η επιχείρηση βρίσκεται στα τελικά στάδια της συγκέντρωσης της προσφοράς της, την οποία θα αποκαλύψει στα μέσα Ιουνίου.

Προκειμένου να ξεπεράσει τα εμπόδια εμπορικής αξιοποίησης των κοιτασμάτων στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής , ο Γερμανός συγκέντρωσε μια ομάδα βετεράνων στελεχών του πετρελαίου, φυσικού αερίου και χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας καθώς και πολιτικούς λειτουργούς. «Ο Lou Montilla, για παράδειγμα, οδηγεί τα ενεργειακά έργα της Cynergy μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες εμπειρίας στο υγροποιημένο φυσικό αέριο με τις BP Plc, Glencore Plc και Morgan Stanley. Ο Joshua Hantman, πρώην σύμβουλος της υπεράσπισης και των υπουργείων Εξωτερικών του Ισραήλ, διαχειρίζεται εταιρικές υποθέσεις για την Cynergy.

Ενώ οι χώρες πιέζουν για συνεργασία, οι τριβές μεταξύ των διαφόρων εταιρειών που εμπλέκονται στην Ανατολική Μεσόγειο οι οποίες μερικές φορές έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα, έχουν ‘’βαλτώσει΄΄ τη βιομηχανία, ανέφερε ο Γερμανός. Η εναρμόνιση των ανόμοιων περιουσιακών στοιχείων κάτω από έναν μόνο ιδιοκτήτη θα βοηθούσε, είπε.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις φυσικού αερίου "δεν εργάζονται σε ολόκληρη την περιοχή", ανέφερε ο Γερμανός. Επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τις δικές τους επενδύσεις, ενώ η Cynergy "είναι η μόνη που έβαλε την ομάδα, τους υποστηρικτές και το σχέδιο που χρειάστηκε για να δημιουργήσει το όχημα που θα μπορούσε να ξεκινήσει μια σειρά συναλλαγών προκειμένου ξεπεραστούν τα προβλήματα», είπε.

Ανάμεσα στα ‘’αδρανή’’ ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή που ενδέχεται να στοχεύει να επενδύσει ο Γερμανός είναι σύμφωνα με το Bloomberg:

Τα εργοστάσια LNG της Idku στην Αίγυπτο, των οποίων οι πλειοψηφικοί μέτοχοι είναι η Royal Dutch Shell Plc και η Petronas Gas BerhadΤο εργοστάσιο φυσικού αερίου Damietta στην Αίγυπτο, το οποίο κατέχει η Union Fenosa Gas και οι κρατικές επιχειρήσεις αιγυπτιακής ενέργειαςΤο οικόπεδο Λεβιάθαν στο Ισραήλ που ανήκει σε Delek, Noble Energy Inc. και Ratio Oil Exploration 1992 LPΤα οικόπεδα Αφροδίτη και Γλαύκος-1 στην Κύπρο, που κατέχονται από ομάδες με επικεφαλής την Shell και Noble και την Exxon Mobil., αντίστοιχα.

Η Cynergy "έχει προσεγγίσει και προσεγγίζει" εταιρείες με "σημαντικά μερίδια σε όλη την Ανατολική Med", δήλωσε ο Γερμανός, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για να διατηρηθεί μια από τις ενεργές εταιρείες για να λειτουργούν τα περιουσιακά στοιχεία.

Αναφορικά με το οικόπεδο Λεβιάθαν είπε «Δεν βλέπω κανένα σενάριο στο οποίο Delek και Noble να ", το πωλούν όλο». "Είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που τους δίνει διεθνή αναγνώριση, πέρασαν χρόνια αναπτύσσοντάς το και τώρα θέλουν να δουν τους καρπούς αυτής της εργασίας".

Παράλληλα ο Γερμανός είπε πως η Cynergy δεν θα διακινδυνεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις που σήμερα θάβονται κάτω από το νερό.

«Η περιοχή χρειάζεται μια προσεκτική προσέγγιση», ανέφερε ο Γερμανός. Οι εταιρείες που επενδύουν στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει «τουλάχιστον να την αντιμετωπίσουν ως επιλογή».

Keywords
Τυχαία Θέματα