Βιομηχανία η επαιτεία

Προσοχή από τους ζητιάνους και τους επιτήδειους πλανοδιοπώλες, συστήνει η Αστυνομία
Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ελέγχων εντοπίστηκαν και καταγγέλθηκαν εξωδίκως εννέα πρόσωπα, για τα αδικήματα της πλανοδιοπώλησης χωρίς άδεια και της εκούσιας παρεμπόδισης της ελεύθερης διέλευσης σε δημόσιο δρόμο

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και το φαινόμενο της επαιτείας φτάνει για ακόμα μία χρονιά στην κορύφωσή του. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, δεκάδες ζητιάνοι στήνονται σε κεντρικά σημεία, ενώ άλλοι κάνουν

βόλτες στις καφετέριες στο εμπορικό κέντρο, για ελεημοσύνη. Ήδη οι ζητιάνοι, διαφόρων ηλικιών, φύλου και φυλετικής προέλευσης, έχουν ξεκινήσει δουλειά, με κάποιους να λένε ακόμη και τα κάλαντα στη μέση του δρόμου.

Ακόμα ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά στην Κύπρο, αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, είναι η αυξημένη παρουσία, στους εμπορικούς δρόμους των πόλεων, πέραν των επαιτών, ατόμων που προσπαθούν να πουλήσουν παράνομα διάφορα αντικείμενα, κυρίως απομιμήσεις, σε διερχόμενους πολίτες.

Υπάρχουν ολόκληρα κυκλώματα
Σε δηλώσεις του στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι», ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, ανέφερε ότι το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα αυξημένο αυτές τις ημέρες, παραμονές των εορτών. Μάλιστα προειδοποίησε για τη δράση των επιτήδειων καθώς, όπως είπε, δεν είναι μόνοι τους αλλά υπάρχουν ολόκληρα κυκλώματα. Οι περισσότεροι πλανοδιοπώλες πουλάνε αντικείμενα όπως κινητά τηλέφωνα, αρώματα, ρολόγια και άλλα αντικείμενα. Θα τους βρείτε να περιπλανιούνται σε κύριους ή πολυσύχναστους δρόμους, σε χώρους στάθμευσης έξω από υπεραγορές, ή έξω από μεγάλα καταστήματα. Προσεγγίζουν άτομα για να τους πουλήσουν τα προϊόντα τους, ζητώντας και βοήθεια, μιας και είναι γιορτές.

Συνήθως ξεκινούν από μία μεγαλύτερη τιμή και καταλήγουν σε μία μικρότερη. Για παράδειγμα, αρχικά ζητούν για ένα κινητό τηλέφωνο 30 ή 40 ευρώ, για να καταλήξουν να ρίχνουν την τιμή του στα 10 ευρώ, κάτι που δεικνύει ότι τα προϊόντα τα οποία πουλούν στους δρόμους είναι «μαϊμού» ή και κλεμμένα. Στο παρελθόν, όπως ανέφερε ο κ. Αγγελίδης, είχαν καταγγελθεί και περιπτώσεις κατά τις οποίες άνθρωποι που είχαν βγάλει το πορτοφόλι τους για να δώσουν λεφτά στους πλανοδιοπώλες, ανακάλυψαν αργότερα ότι τους έλειπαν κι άλλα λεφτά ή αντικείμενα από την τσάντα τους, όπως το κινητό τους τηλέφωνο.

Περισσότερες καταγγελίες
Θα πρέπει οι πολίτες να αναγνωρίσουν ότι, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που θα συναντήσουν τέτοιους είδους περιπτώσεις, είναι σημαντικό να ειδοποιήσουν τη Γραμμή του Πολίτη και να δώσουν τις κατάλληλες πληροφορίες, όπως την οδό και την ώρα που τους πλησίασε κάποιος πλανοδιοπώλης, για να μπορέσει η Αστυνομία να ανταποκριθεί έγκαιρα, ώστε να εντοπίσουν και να συλλάβουν αυτά τα άτομα. Οι προσπάθειες της Αστυνομίας έχουν, πάντως, εντατικοποιηθεί. Οι πλανοδιοπώλες συνήθως περιφέρονται συνήθως γύρω στα καταστήματα ή περιφέρονται σε πολυσύχναστους δρόμους.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας έδωσε ένα μήνυμα στους συμπολίτες μας, λέγοντας ότι «για αυτούς οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν οποιοδήποτε συνάνθρωπό μας, ειδικά αυτές τις μέρες, υπάρχουν διάφοροι τόποι όπου μπορούν να αποταθούν και διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις που βοηθούν τα άτομα που έχουν ανάγκη. Είναι πολύ σημαντικό τα λεφτά να πηγαίνουν εκεί που πρέπει και να χρησιμοποιηθούν σωστά».

Εκστρατεία για πάταξη
Στο πλαίσιο, πάντως, της συνεχιζόμενης εκστρατείας της Αστυνομίας για πάταξη του φαινομένου της επαιτείας και της παράνομης πλανοδιοπώλησης, μέλη του ΟΠΕ Λευκωσίας διενήργησαν ελέγχους σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκαν και καταγγέλθηκαν εξωδίκως εννέα πρόσωπα, για τα αδικήματα της πλανοδιοπώλησης χωρίς άδεια και της εκούσιας παρεμπόδισης της ελεύθερης διέλευσης σε δημόσιο δρόμο.

Στην κατοχή τους εντοπίστηκαν 20 αρώματα, τέσσερα ρολόγια και τέσσερα κοσμήματα, τα οποία φαίνεται να αποτελούν απομιμήσεις γνωστών μαρκών. Στη συνέχεια όλοι οι πιο πάνω, καθώς και τα ανευρεθέντα προϊόντα, παραδόθηκαν σε μέλη του Τμήματος Τελωνείων, για να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις. Σημειώνεται επίσης ότι το εξώδικο για πλανοδιοπώληση είναι 85 ευρώ, ενώ οι περισσότεροι οδηγούνται απευθείας στους Αστυνομικούς Σταθμούς για να πληρώσουν την ίδια ώρα.

Προσοχή με τα προσωπικά αντικείμενα
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ των ζητιάνων είναι έντονο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης καθώς επίσης και στην Κύπρο. Ενόψει των επικείμενων γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενδέχεται να παρατηρηθεί αύξηση στη διάπραξη κάποιων αδικημάτων εις βάρος των πολιτών που θα κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους και πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, με κυριότερα τις κλοπές τσαντών και πορτοφολιών. Σ’ ό,τι αφορά το θέμα των κλοπών τσαντών, πορτοφολιών, χρημάτων κ.ά. σε πολυσύχναστους δρόμους/δημόσιους χώρους, οι πολίτες συμβουλεύονται τα ακόλουθα:

- Όταν περπατούν να έχουν τα λεφτά και τις πιστωτικές τους κάρτες στις μπροστινές τσέπες των ενδυμάτων τους και καλό θα ήταν να μην έχουν μαζί τους μεγάλα χρηματικά ποσά, αλλά τα απολύτως απαραίτητα.

- Τα πρόσωπα που μεταφέρουν τσάντες να μην τοποθετούν όλα τα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια κ.λπ. μέσα σ’ αυτές, ενώ η τσάντα είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένη με τρόπο που να υπάρχει συνεχής οπτική επαφή με αυτήν (π.χ. χιαστί)

- Σε περιπτώσεις που επισκέπτονται εμπορικά κέντρα και καταστήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την είσοδό τους στα δοκιμαστήρια και να μην αφήνουν εκτεθειμένα τα προσωπικά τους αντικείμενα.

- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όπου επικρατεί συνωστισμός, καθώς και σε σκοτεινά και απόμερα σημεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα