Βιωματικά Ποιητικά Εργαστήρια για μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης διοργανώνει το ΥΠΑ

Βιωματικά Ποιητικά Εργαστήρια για μαθητές και μαθήτριες Μέσης Εκπαίδευσης, υπό τον γενικό τίτλο «Μια χαραμάδα στο κλειστό παράθυρο, να γίνει δύναμη ζωής», διοργανώνει για δεύτερη χρονιά η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ). Τα εργαστήρια αποτελούν "μια καινοτόμο μαθησιακή μέθοδο δημιουργικής γραφής, η οποία λειτουργεί διαθεματικά και είναι συνυφασμένη με την φιλοσοφία και την υλοποίηση των ευρύτερων στόχων της Εκπαίδευσης", αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου.

Επισημαίνεται ότι τα Βιωματικά Ποιητικά Εργαστήρια

δρουν ως μορφωτικό αγαθό διά μέσου του οποίου κάθε πεδίο νοημοσύνης δραστηριοποιεί τα παιδιά και τα απελευθερώνει. Η διεξαγωγή τους ευνοεί το μοίρασμα ιδεών, σκέψεων και συναισθημάτων και αποδεικνύει την αναγκαιότητα για ψυχοπνευματική καλλιέργεια, ισορροπία και ολοκλήρωση, με δεδομένο ότι η ποίηση συνιστά έναν ιδιαίτερο τρόπο αντίληψης του συγκεκριμένου και του αφηρημένου, θεατού και αθέατου, ορίζει το συναίσθημα, λυτρώνει, παρηγορεί, εξυψώνει, ευχαριστεί, ομορφαίνει, ενώ παράλληλα παιδαγωγεί.

Προστίθεται ότι η ενασχόληση των παιδιών με την ποίηση και γενικότερα με την τέχνη, τους δίνει την ευκαιρία να παρατηρήσουν γύρω τους, να δεχθούν ερεθίσματα, να δημιουργήσουν μια υγιή σχέση με ό,τι τους περιβάλλει, να εξωτερικεύσουν όλα όσα ενυπάρχουν μέσα τους, να καλλιεργήσουν την κριτική και αφαιρετική σκέψη, το αισθητικό κριτήριο, τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους και εντέλει να ανακαλύψουν τον εαυτό τους.

Η διεξαγωγή των Βιωματικών Ποιητικών Εργαστηρίων βρίσκεται υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της κας Χρυσούλας Αλεξάνδρου, Επιθεωρήτριας Φιλολογικών Μαθημάτων και ποιήτριας. Στα εργαστήρια αναμένεται να συμμετάσχουν κυρίως μαθητές/μαθήτριες της Β΄ τάξης Γυμνασίων, Λυκείων, Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών. Για την υλοποίηση του ποιητικού εργαστηρίου ενδείκνυται η εμπλοκή και η συνεργασία εκπαιδευτικών κι άλλων ειδικοτήτων, όπως Εικαστικών ή Μουσικών.

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον σκοπό και τον τρόπο υλοποίησης των ποιητικών εργαστηρίων οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να απευθύνονται στην Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, Φιλολογικών Μαθημάτων, Χρυσούλα Αλεξάνδρου (τηλ. 22809576 / 25820879, email: [email protected]) ή στην εκπαιδευτικό, Φιλόλογο Καλλιόπη Χατζηφλουρέντζου (τηλ. 96710909, email: [email protected]).

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα