ΒΙΝΤΕΟ από τη στιγμή που σβήνουν τα φώτα στο Προεδρικό Μέγαρο

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έσβησαν συμβολικά και τα φώτα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας για προστασία του πλανήτη.

Στο πιο πάνω βίντεο είναι η στιγμή που σβήνουν τα φώτα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δεν είναι υπερβολή ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας, ανέφερε την ίδια ώρα η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου στην εκδήλωση «Η ώρα της Γης» στο Προεδρικό μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα

με σχετική ανακοίνωση του ΓΤΠ, η κ. Παναγιώτου δήλωσε ότι η πρόληψη της επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθοριστικής σημασίας είναι η υλοποίηση των στόχων της ΕΕ για το 2020 και το 2030, ώστε να μετατραπεί σε μια οικονομία υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, προειδοποιεί ότι αν η θερμοκρασία αυξηθεί άνω του 1,5 βαθμού Κελσίου, η απώλεια της φύσης θα είναι μη αναστρέψιμη. «Η περιοχή μας, δηλαδή η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου είναι η πιο ευάλωτη περιοχή του πλανήτη στις κλιματικές αλλαγές και η Κύπρος αποτελεί την μόνη Ευρωπαϊκή χώρα της περιοχής».

Ο ευρωπαϊκός Νότος είναι ίσως η μοναδική περιοχή της Ευρώπης που θα αντιμετωπίσει μόνο αρνητικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε η Επίτροπος λέγοντας ότι η κλιματική αλλαγή εκδηλώνεται με ιδιαίτερα απειλητικό τρόπο στην περιοχή και τα φαινόμενα αναμένεται να οξυνθούν σύμφωνα με ισχυρές προβλέψεις από τα κλιματικά μοντέλα τα οποία, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, παρουσιάζουν ακραίες κλιματολογικές πιέσεις για την περιοχή, στην οποία ζουν πάνω από 350 εκατομμύρια κάτοικοι.

«Τα πρώτα δείγματα των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών είναι ήδη ορατά: ακραία καιρικά φαινόμενα (πυρκαγιές, πλημμύρες, καύσωνες), αύξηση μέσης θερμοκρασίας και μείωση βροχόπτωσης. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον πλανήτη και τη ζωή του ανθρώπου πάνω σε αυτόν και για πρώτη φορά φαίνεται ένα «περιβαλλοντικό» πρόβλημα να απειλεί το φυσικό θεμέλιο των κοινωνιών μας αφού πέραν των όσων αναφέρθηκαν οδηγεί και σε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών».

Ο μετριασμός των αναμενόμενων επιπτώσεων στην Κύπρο είναι εφικτός, δήλωσε η κ. Παναγιώτου, εφόσον ληφθούν έγκαιρα μέτρα προσαρμογής στις μεταβολές του κλίματος.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί το σύμπτωμα ενός λανθασμένου, σπάταλου αναπτυξιακού, μη βιώσιμου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης, συνέχισε η κ. Παναγιώτου λέγοντας ότι η λύση βρίσκεται στην επαναξιολόγηση του μοντέλου αυτού και σε έναν επανακαθορισμό των εννοιών της ευημερίας και της περιβαλλοντικής και διαγενεακής δικαιοσύνης.

«Υπάρχει ανάγκη για άμεση στροφή των οικονομιών προς μια βιώσιμη κατεύθυνση, μια στροφή που θα οδηγεί ταυτόχρονα στην έξοδο από τη σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση, δημιουργώντας νέες πράσινες θέσεις εργασίας».

Οι αποφάσεις πέρα από πολιτικές σε επίπεδο κρατών είναι και προσωπικές και εκφράζονται μέσα από την αλλαγή στις συνήθειες, την πράσινη κατανάλωση και το πράσινο επιχειρείν, στη βάση της αειφόρου ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, πρόσθεσε.

«Είμαστε κομμάτι της φύσης κι όμως , απομακρυνόμαστε από αυτήν και την «πληγώνουμε» καθημερινά με τον τρόπο ζωής μας. Πληγώνουμε δηλαδή τον ίδιο μας τον εαυτό».

Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία, ανέφερε η Ιωάννα Παναγιώτου λέγοντας ότι «η γενιά μας είναι ίσως η τελευταία γενιά που μπορεί να σώσει τον πλανήτη. Ας εκμεταλλευτούμε την κάθε μέρα, μέσα από απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας».

Μαζί μπορούμε να συνδεθούμε και πάλι με τη φύση και να βρούμε τους τρόπους να κάνουμε πράξη την αγάπη μας για την ίδια τη ζωή, κατέληξε.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση «Ώρα της Γης»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω για ακόμη μια φορά στο Προεδρικό Μέγαρο, για να γιορτάσουμε την «Ώρα της Γης» και να δώσουμε το κοινό μήνυμα για την ανάγκη ενημέρωσης, αλλά και ενεργοποίησης όλων των πολιτών, για τη λήψη συντονισμένων δράσεων ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Σ’ αυτή την παγκόσμια εκδήλωση, εκατομμύρια πολίτες ενώνουν τη φωνή τους και, μέσω της συμβολικής συσκότισης σε σπίτια, δημόσια κτήρια και επιχειρήσεις, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του πλανήτη μας.

Τα ακραία φυσικά φαινόμενα, το φαινόμενο της αυξανόμενης θέρμανσης του πλανήτη, η εναλλαγή μεγάλων περιόδων ξηρασίας και έντονων βροχοπτώσεων, η λειψυδρία, οι καύσωνες και η απώλεια της βιοποικιλότητας συνιστούν δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που εμφανίζονται με μεγαλύτερη ένταση σε ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη μας.

Συνεπώς, η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει επιτακτικά και χωρίς άλλη καθυστέρηση, τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων και την εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών, προκειμένου να διασφαλίσουμε την μακροπρόθεσμη αειφόρα και βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώκει να αναλάβει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και ενεργειακών ζητημάτων. Έχει ήδη συμφωνηθεί ένα φιλόδοξο πλαίσιο στόχων και δεσμεύσεων της Ένωσης για την Ενέργεια και το Κλίμα μέχρι το 2030, στη βάση του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε Πρόταση Κανονισμού για τη «Διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης».

Στη βάση του πιο πάνω, το πρώτο προσχέδιο του δικού μας Εθνικού Σχεδίου έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο, μετά το πέρας των διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει ήδη εντάξει δυναμικά στο ενεργειακό ισοζύγιό της την «καθαρή και πράσινη ενέργεια», ενώ προωθείται παράλληλα η «πράσινη οικονομία» μέσω των κατάλληλων σχεδίων για ενθάρρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών και της Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Μιλώντας για τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην ευρύτερη περιοχή, τη γειτονιά μας, την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Μιας περιοχής, η οποία, ως και οι επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν, αποτελεί μία από τις πλέον ευάλωτες περιοχές του πλανήτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε μια φιλόδοξη πρωτοβουλία, ώστε σε συνεργασία με τις γειτονικές μας χώρες, να δημιουργήσουμε ένα Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης, με στόχο την αντιμετώπιση των ορατών, περιβαλλοντικών και όχι μόνο, κινδύνων που θα αντιμετωπίσουμε κατά κύριο λόγο και πρωτίστως στη δική μας, δυστυχώς, περιοχή.

Αυτή η πρωτοβουλία θα υποστηρίζεται από συνεχή έρευνα και θα αναπτυχθεί ένα φόρουμ διαλόγου - μια πλατφόρμα, όπου ενδιαφερόμενοι ανά το διεθνές, αλλά και περιφερειακά θα μπορούν να συζητούν πρακτικές λύσεις που βασίζονται στις εν λόγω έρευνες για απάμβλυνση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της.
Είχαμε ήδη σχετικές επαφές με τον διεθνούς φήμης καθηγητή Τζέφρι Σακς, ο οποίος είναι σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τους Στόχους για την Αειφόρο Ανάπτυξη, ενώ προωθήσαμε την πρωτοβουλία μας κατά τις συναντήσεις μας τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο, μέσω των σχετικών συνεργασιών που έχουμε αναπτύξει με τις χώρες της περιοχής.

Σαν αποτέλεσμα των πιο πάνω επαφών μας και λαμβάνοντας υπόψη το ακαδημαϊκό έργο, την πλούσια δράση και την εκτενή εμπειρία στον τομέα της κλιματικής αλλαγής του καθηγητή Κώστα Παπανικόλα, Πρόεδρου του Ινστιτούτου Κύπρου, προέβηκα στον διορισμό του ως Σύμβουλο μου και Ειδικό Απεσταλμένο για την Κλιματική Αλλαγή.
Ο κ. Παπανικόλας, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα αναλάβει τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών, ούτως ώστε να καταστεί εφικτό η Κύπρος να μετατραπεί ερευνητικό κέντρο με στόχο, μέσω συστηματικών και στοχευμένων δράσεων, να υλοποιήσουμε σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο τα επιστημονικά πορίσματα του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσεως για αντιμετώπιση των δυσμενών κλιματικών αλλαγών.
Αν υποτιμήσουμε τους ορατούς κινδύνους της κλιματικής αλλαγής θα είναι δυστυχώς δραματικές οι επιπτώσεις, όχι μόνο στο οικοσύστημα, αλλά και στην οικονομία και στο κοινωνικό σύστημα, και, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Αυτό που μας δίδει ελπίδα είναι η ενεργοποίηση εφήβων, γενικά των νέων ανθρώπων που μέσω της πανευρωπαϊκής εκστρατείας που έχουν αναλάβει αξιώνουν την υλοποίηση των αναγκαίων δράσεων για την προστασία του Περιβάλλοντος.
Ολοκληρώνοντας, θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Άγιου Σπυρίδωνα Λάρνακας και τις εκπαιδευτικούς για το γεμάτο μηνύματα μουσικό πρόγραμμα που μας παρουσίασαν, καθώς και το Αστεροσχολείο για την παρουσίαση που θα ακολουθήσει αργότερα.
Επίσης, θερμά ευχαριστώ και την Επίτροπο Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου, τόσο για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης όσο και για τις προσπάθειες επίτευξης βιώσιμης και αειφόρου περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα