ΒΙΝΤΕΟ: Από κατασκόπους μέχρι... τζιχαντιστές στέλνει η Άγκυρα στην Κύπρο

Κατάσκοποι της Τουρκίας και άτομα που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές οργανώσεις, φέρονται να φορούν τον μανδύα του μετανάστη και να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Κύπρο.

Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας Φιλελεύθερος και του Φάνη Μακρίδη, κάνουν λόγο για αλλοδαπούς που βρίσκονται στον κατάλογο ύποπτων προσώπων, καθώς έχουν στενές σχέσεις με Τούρκους στρατιωτικούς αλλά και με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών.

Αλλοδαπός φερόταν να είχε επαφές στην Τουρκία με Τούρκους στρατιωτικούς. Φέρεται να είχε μάλιστα

στο κινητό του οπτικό υλικό, που τον παρουσίαζε να προβαίνει σε ακραία ενέργεια αφαιρώντας τη ζωή Σύρου στρατιώτη. Η περίπτωση διερευνήθηκε και προέκυψε ότι δεν είναι φανατικός. Παρέμεινε, ωστόσο, στον κατάλογο για παρακολούθηση.

Σε άλλη περίπτωση, αλλοδαπός, φέρεται να μεσολαβούσε, ώστε τρομοκρατική οργάνωση να προμηθευτεί όπλα. Άλλο πρόσωπο, ενώ διέμενε στην Κύπρο, φέρεται να μετέβη στη Συρία, για να πολεμήσει στο πλευρό οργανώσεων τζιχαντιστών. Διατηρεί την ίδια ώρα στενούς δεσμούς με πρόσωπο, που είναι εγκατεστημένο στην Τουρκία.

Συνεργασία με την ΜΙΤ

Οι πληροφορίες θέλουν το τελευταίο αυτό άτομο να διατηρεί εταιρεία-βιτρίνα, η οποία βοηθά πρώην μαχητές να μεταβούν στην Ευρώπη, με την συνεργασία της ΜΙΤ. Μετανάστης με τουρκική άδεια διαμονής, κυκλοφορούσε με συριακό διαβατήριο, που εκδόθηκε από τον ISIS.

Άλλο άτομο κατάφερε να εξασφαλίσει καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, άρα και επίδομα, και μετέβη από τα κατεχόμενα στην Τουρκία. Όταν προσπάθησε να επιστρέψει, όχι μόνο πιάστηκε με πλαστό διαβατήριο, αλλά η Europol  διαπίστωσε ότι είχε επικοινωνία με τουρκικούς αριθμούς που χαρακτηρίζονται ως διασυνδεδεμένοι «με θέματα τρομοκρατίας». Φυλακίστηκε για κάποιους μήνες στην Κύπρο.

Σε άλλη περίπτωση, αλλοδαπός αραβικής καταγωγής, στις αναρτήσεις του καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μην προκαλεί τον Ερντογάν, καθότι οι Τούρκοι μπορούν να καταλάβουν το νησί σε 24 ώρες. Συνελήφθη το 2020 και τέθηκε υπό κράτηση στη βάση διαταγμάτων κράτησης και απέλασης.

Το 2022 υπήρχαν στοιχεία, για πέραν των 450 προσώπων. Οι πληροφορίες της εφημερίδας έρχονται να προστεθούν σε όσα αποκάλυψε τις προηγούμενες βδομάδες, η Σημερινής της Κυριακής.

Πυρήνες φανατικών μουσουλμάνων

''Υπάρχουν πυρήνες φανατικών μουσουλμάνων, κυρίως από τη Συρία. Αποτελούν έναν «Διεθνή Σύγχρονο Τζιχαντισμό» υπό τις διαταγές του «Χαλίφη Ερντογάν». Κουρδικές Οργανώσεις, έχουν ήδη δώσει πληροφορίες, για την παρουσία στην Κύπρο, Σύρων από τον Ιντλίπ, προς τις Αρχές. Είναι μάλιστα εις γνώσιν των Αρχών ο στρατηγικός σχεδιασμός, στον οποίο εμπλέκεται η Τουρκία''.

Αδύνατη η απόδειξη εγκλημάτων

Το έργο των Αρχών δυσχεραίνουν συγκεκριμένες  πρόνοιες της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, ''σε περιπτώσεις, όπου οι παράνομες δραστηριότητες ή εγκληματικές ενέργειεςπραγματοποιήθηκαν σε τρίτη χώρα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί μαρτυρία, με βάση την οποία να δύναται να επιτευχθεί η καταδίκη οποιουδήποτε προσώπου ενώπιον Δικαστηρίου, γεγονός το οποίο δημιουργεί δυσκολίες''.

Το Γραφείο Καταπολέμησης Τρομοκρατίας έχει υποβάλλει εισηγήσεις για τροποποίηση της Νομοθεσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα