«Βεβαιότητα» Ζελένσκι για είσοδο στο ΝΑΤΟ- Οργή Μόσχας με τις εξελίξεις

Την παραμονή της συνόδου του NATO, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα γίνει μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας, συμπληρώνοντας πως αναμένει από το Βίλνιους τον «αλγόριθμο» για αυτό.

«Δουλεύουμε ακόμη τις τις διατυπώσεις, τις ακριβείς εκφράσεις της επιβεβαίωσης, όμως ήδη αντιλαμβανόμαστε (...) ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στη συμμαχία», είπε ο κ. Ζελένσκι στο βραδινό διάγγελμά του χθες Δευτέρα.

«Δουλεύουμε για να φτιαχτεί ο αλγόριθμος με τον οποίο θα εξασφαλίσουμε την ένταξή μας, όσο πιο καθαρά και γρήγορα είναι δυνατό», επέμεινε.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι δυτικές δυνάμεις οριστικοποιούν ακόμη πλαίσιο που θα προσφέρει μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο κι ενδέχεται να το δημοσιοποιήσουν στο πέρας της συνόδου.

Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις στο NATO για το εάν και το πότε θα απευθυνθεί πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί, για τους όρους που θα πρέπει να εκπληρώσει και για τον μηχανισμό αποτίμησης της προόδου της, κατά τις ίδιες πηγές.

Για τον κ. Ζελένσκι, στη σύνοδο στο Βίλνιους οφείλεται να επιβεβαιωθεί ότι η Ουκρανία είναι ήδη de facto μέλος του NATO, καθώς διαθέτει δικά του όπλα και μοιράζεται τις αξίες των μελών του.

«Ακόμα κι αν εκφράζονται διαφορετικές θέσεις, είναι ξεκάθαρο πως η Ουκρανία αξίζει να είναι μέλος της συμμαχίας», ανέφερε στο διάγγελμά του. «Όχι τώρα –γίνεται πόλεμος–, αλλά χρειαζόμαστε σαφές σινιάλο. Και το χρειαζόμαστε τώρα».

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ζελένσκι στη σύνοδο, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο Ρόιτερς, μολονότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επισήμως η συμμετοχή του αρχηγού του ουκρανικού κράτους στη σύνοδο του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στην λιθουανική πρωτεύουσα.

Χθες βράδυ ο κ. Ζελένσκι περιορίστηκε να πει πως θα γίνουν επαφές στο περιθώριο της συνόδου με αντικείμενο περαιτέρω παραδόσεις όπλων στο Κίεβο, αναφερόμενος σε συνομιλίες με αντιπροσώπους των ΗΠΑ, ευρωπαϊκών κρατών, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Η Ρωσία, για την οποία η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO αποτελεί κόκκινη γραμμή, απειλεί με αντίμετρα, προειδοποιεί πως οποιαδήποτε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα είχε «πολύ αρνητικές συνέπειες για την ήδη μισοκατεστραμμένη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας» και θα αποτελούσε «τεράστιο κίνδυνο και απειλή για τη χώρα μας», όπως το έθεσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Οποιαδήποτε κίνηση της συμμαχίας προς την ένταξη της Ουκρανίας θα έχει αποτέλεσμα «καθαρή και σθεναρή αντίδραση» από ρωσικής πλευράς, επέμεινε.

Διπλωμάτες της Ρωσίας καταφέρονται εναντίον των ΗΠΑ και του NATO για την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ έχουν βαλθεί να ωθήσουν το NATO σε σύγκρουση με τη Ρωσία, με δεδομένες τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στη σύνοδο της συμμαχίας στη Λιθουανία, ενώ η Δύση «ηττάται» στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξαν δυο ρώσοι διπλωμάτες χθες Δευτέρα.

Το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει με οργή τις ανακοινώσεις που αναμένεται να γίνουν στη σύνοδο για τη δυνητική ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία. Διαμηνύει πως εκλαμβάνει την προοπτική αυτή ως απειλή για τη ρωσική εθνική ασφάλεια και ότι θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση από πλευράς Μόσχας.

Ο ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, ο Ανατόλι Αντόνοφ, έκανε λόγο για προετοιμασία αντιρωσικών αποφάσεων από την Ουάσιγκτον που θα προωθηθούν στη σύνοδο του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Αναφέρθηκε σε «προετοιμασία» της αμερικανικής «κοινής γνώμης» για «να εγκρίνει τις όποιες αντιρωσικές αποφάσεις ληφθούν στο Βίλνιους» σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.

Στη σύνοδο στη λιθουανική πρωτεύουσα το κυρίαρχο ζήτημα θα είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι ηγέτες των κρατών μελών αναμένεται να επικυρώσουν τους πρώτους σχεδιασμούς που καταρτίστηκαν μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου για την άμυνα έναντι οποιασδήποτε επίθεσης από τη Μόσχα.

Εξάλλου, σύμφωνα με διπλωμάτες, οι διαφωνίες μοιάζουν να αμβλύνονται όσον αφορά την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο NATO, για την οποία πιέζει να λάβει διαβεβαιώσεις το Κίεβο.

«Η κατάσταση συνεχίζει να ολισθαίνει προς το πιο δυσμενές αποτέλεσμα στη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσική Ομοσπονδία και τα μέλη της συμμαχίας», έκρινε από την πλευρά του ο κ. Αντόνοφ.

Ο Κονσταντίν Γκαβρίλοφ, ρώσος διπλωμάτης που υπηρετεί στη Βιέννη, δήλωσε από την πλευρά του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η Δύση «χάνει» τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και το NATO αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους. Χάνουν στην Ουκρανία», κατά την άποψη του κ. Γκαβρίλοφ.

Η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων που άρχισε τον περασμένο μήνα προχωρά πολύ πιο αργά από ό,τι ήλπιζαν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του. Μολαταύτα ο ουκρανικός στρατός διαβεβαίωσε χθες τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «πιαστεί σε παγίδα» στην σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ (ανατολικά), που καταλήφθηκε από τη ρωσική πλευρά νωρίτερα φέτος, έπειτα από πολύμηνες μάχες.

Κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον

Η Σουηδία έκανε ένα «μεγάλο βήμα» προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αφού κατέληξε σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επικύρωση του αιτήματός της, δήλωσε απόψε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.

«Αισθάνομαι πολύ ωραία, αυτός ήταν ο στόχος μου εδώ και πολύ καιρό και πιστεύω ότι είχαμε μια πολύ καλή ανταπόκριση σήμερα και κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα» προς την ένταξη, είπε ο Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Ερντογάν. «Είναι μια καλή ημέρα για τη Σουηδία», πρόσθεσε.

Ο Κρίστερσον είπε ότι δεσμεύτηκε να εκπληρώσει όλα τα μέρη του τριμερούς μνημονίου με την Τουρκία και τη Φινλανδία. «Δεν δώσαμε καμία άλλη δέσμευση πέραν αυτών που περιγράφονται στην τριμερή συμφωνία και στη νέα διμερή συμφωνία ασφαλείας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το ενταξιακό πρωτόκολλο στο κοινοβούλιο αφού η Σουηδία υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει ενεργά την προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης: Στόλτενμπεργκ:Ο Ερντογάν δέχθηκε να προωθήσει υποψηφιότητα Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Keywords