ΟΗΕ: Το Ισραήλ έχει μετατρέψει τα Παλαιστινιακά Εδάφη σε υπαίθρια φυλακή

Πάνω από 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί αφότου άρχισε η κατοχή Παλαιστινιακών Εδαφών από το Ισραήλ το 1967, συμπεριλαμβανομένων παιδιών ακόμη και 12 ετών, τόνισε χθες Δευτέρα ειδική του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια που υποβάλλει αναφορές στο Συμβούλιο για την κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισήμανε ότι το Ισραήλ μεταχειρίζεται τα κατεχόμενα σαν υπαίθρια φυλακή.

«Υπό την ισραηλινή κατοχή, γενιές παλαιστινίων

έχουν υποστεί εκτεταμένη και συστηματική αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας τους», επισημαίνει η έκθεσή της.

Τονίζει πως δεν εγκρίνει τη βία από την παλαιστινιακή πλευρά, ωστόσο καταγράφει πως οι περισσότερες καταδίκες Παλαιστινίων είναι συνυφασμένες με παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την ισραηλινή πλευρά.

Πολλοί καταδικάζονται χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, συλλαμβάνονται χωρίς εντάλματα, τίθενται υπό κράτηση χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες ή να προσαχθούν σε δίκη, ενώ υφίστανται βάρβαρη μεταχείριση υπό την κράτηση των ισραηλινών αρχών, αναφέρει το κείμενο.

Καλεί τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει ούτε να υποστηρίξει τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα, που είναι παράνομοι δυνάμει του διεθνούς δικαίου, και να εγγυηθεί πως όσοι ευθύνονται για παραβιάσεις θα λογοδοτήσουν.

Στα τέλη Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επικαιροποίησε τη βάση δεδομένων της με τα ονόματα κατασκευαστικών εταιρειών που εμπλέκονται στην οικοδόμηση οικισμών. Ο κατάλογος περιέχει ονόματα κυρίως ισραηλινών εταιρειών, ωστόσο συγκαταλέγονται επίσης σε αυτόν κάποιες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Λουξεμβούργο.

Το Ισραήλ απορρίπτει πάγια τις επικρίσεις για την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη από ειδικούς του ΟΗΕ, τις χαρακτηρίζει μονομερείς και προκατειλημμένες. Πέρυσι, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει προηγούμενη έκθεση για την κατοχή μέρος «κυνηγιού μαγισσών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εναντίον του Ισραήλ».

Ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός απορρίπτει τους όρους Ισραήλ για οικονομική στήριξη

Ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός, Μωχάμαντ Ιστάγιε, απορρίπτει τους ισραηλινούς όρους που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση Νετανιάχου, προκειμένου να εφαρμοσθούν εκ μέρους της μέτρα στήριξης της Παλαιστινιακής Αρχής.

Μιλώντας πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου χθες το πρωί στη Ραμάλα, ο Πρωθυπουργός Ιστάγιε δήλωσε ότι «αυτό που πραγματικά θα πρέπει να γίνει είναι το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του κατά του παλαιστινιακού λαού, τις δολοφονίες που διαπράττει, τους εποικισμούς που επεκτείνει, την πειρατική παρακράτηση των παλαιστινιακών οικονομικών κεφαλαίων και να επιστρέψει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να λάβει τέλος η κατοχή, όπως ορίζουν τα Ηνωμένα Έθνη και το διεθνές δίκαιο». Αναφερόμενος ειδικότερα στην προϋπόθεση που ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση το βράδυ της Κυριακής, ο Μωχάμαντ Ιστάγιε τόνισε ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή δεν πρόκειται να σταματήσει τις διπλωματικές και νομικές της κινήσεις κατά του Ισραήλ ενώπιον διεθνών οργανισμών και φορέων».

Την Κυριακή το βράδυ, το περιορισμένης σύνθεσης ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο, αρμόδιο για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, ανακοίνωσε δέσμη μέτρων οικονομικής στήριξης της Παλαιστινιακής Αρχής. Ωστόσο, η ισραηλινή πλευρά δήλωσε ότι, προκειμένου να στηριχθεί η Παλαιστινιακή Αρχή, θα απαιτηθεί από αυτήν να απέχει από κάθε διαδικασία εναντίον του Ισραήλ ενώπιον διεθνών οργανισμών και κυρίως ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, να σταματήσει την καλλιέργεια εχθρικού κλίματος προς το Ισραήλ στα προγράμματα σπουδών των παλαιστινιακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και στις εκπομπές των παλαιστινιακών ΜΜΕ που εκπέμπουν στην Δυτική Όχθη, να σταματήσει να χορηγεί συντάξεις και οικονομικά βοηθήματα στις οικογένειες δραστών ενόπλων επιθέσεων, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους Ισραηλινοί πολίτες και να σταματήσει να ενθαρρύνει ανέγερση κτισμάτων χωρίς την άδεια του ισραηλινού στρατού στην Ζώνη C της Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, που επικαλούνται καλά πληροφορημένες πηγές της Κυβέρνησης Νετανιάχου, τα μέτρα στήριξης της Παλαιστινιακής Αρχής που θα προταθούν στην διακυβέρνηση του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς είναι τα εξής: Ανέγερση βιομηχανικής ζώνης στη θέση Ταρκουμία στα περίχωρα της Χεβρώνας, αύξηση του ωραρίου λειτουργίας της διόδου της γέφυρας Άλενμπι, που συνδέει την Δυτική Όχθη με την Ιορδανία, έγκριση της απόδοσης προς εκμετάλλευση από την Παλαιστινιακή Αρχή του κοιτάσματος φυσικού αερίου Gaza Marine στα ανοιχτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας, θέσπιση ισραηλινών εγγυήσεων προκειμένου η κυβέρνηση της Ραμάλα να καταφέρει να εξασφαλίσει χορήγηση δανείων από το εξωτερικό και, τέλος, διευκόλυνση στην αποπληρωμή χρηματικών οφειλών της Παλαιστινιακής Αρχής προς το Ισραήλ και διακανονισμό τρεχουσών οφειλών προς το ισραηλινό δημόσιο.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος επισκέπτεται την Τετάρτη την Τζενίν

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής αναμένεται να επισκεφθεί την Τζενίν αύριο, Τετάρτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης, που επικαλείται «καλά πληροφορημένες πηγές της παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Ραμάλα».

Η επίσκεψη του Παλαιστινίου Προέδρου θα είναι η πρώτη ύστερα από πολλά χρόνια, αναφέρει το ισραηλινό κρατικό μέσο, σχολιάζοντας ότι «η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της Παλαιστινιακής Αρχής να ανακτήσει τον έλεγχο στην πόλη, ύστερα από την πρόσφατη ευρεία στρατιωτική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζενίν».

Την Κυριακή επισκέφθηκαν την Τζενίν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Υγείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν με τοπικούς παράγοντες, σε μία προσπάθεια ανανέωσης των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ραμάλα και της τοπικής κοινωνίας. Τα επίσημα παλαιστινιακά ειδησεογραφικά μέσα τόνισαν ότι «στόχος της Παλαιστινιακής Αρχής είναι να εφαρμόσει σχέδιο ανάπτυξης της επαρχίας της Τζενίν με έμφαση στις περιοχές που υπέστησαν τις επιπτώσεις της ισραηλινής επιχείρησης».

Ωστόσο, στην τοπική κοινή γνώμη εκφράζονται ανοικτά έντονες επικρίσεις κατά της Παλαιστινιακής Αρχής. Την περασμένη εβδομάδα, κατά την διάρκεια κηδείας κατοίκων της Τζιενίν που έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης στην πόλη, προπηλακίστηκαν από παρευρισκόμενους πολίτες εκπρόσωποι της παλαιστινιακής Κυβέρνησης και της παράταξης Φατάχ, οι οποίοι και αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από το πλήθος. Επικρίσεις κατά της Παλαιστινιακής Αρχής εκφράστηκαν και από άρθρα γνώμης της παλαιστινιακής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Amad που εδρεύει στην Ιορδανία, καταδεικνύοντας την ανάγκη η διακυβέρνηση του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να επιδείξει ενδιαφέρον ως προς τα τεκταινόμενα στην Τζιενίν και την τοπική της κοινωνία.

Από την πλευρά της Παλαιστινιακής Αρχής δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν ο Πρόεδρος Αμπάς θα επισκεφθεί αύριο την Τζενίν ή εάν στο πρόγραμμα της επίσκεψής του θα περιλαμβάνεται και το στρατόπεδο προσφύγων, οι υποδομές του οποίου επλήγησαν ιδιαίτερα από την πρόσφατη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Το κοινοβούλιο συζητά την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

Keywords
Τυχαία Θέματα