Στόλτενμπεργκ:Ο Ερντογάν δέχθηκε να προωθήσει υποψηφιότητα Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία, η Σουηδία και το ΝΑΤΟ συμφώνησαν να εργαστούν για την άρση των κυρώσεων και των εμποδίων στο αμυντικό εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των συμμάχων.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ, λέει ο Στόλτενμπεργκ. Μάλιστα με ανάρτηση του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στο twitter

τη χαρακτήρισε ως μία ιστορική ημέρα τη σημερινή ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι θα άρει το βέτο του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εάν η ΕΕ συμφωνήσει να επαναλάβει τις παγωμένες εδώ και καιρό διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Στόλτενμπεργκ, πρόσθεσε ότι "Ο Ερντογάν θα πάει την απόφαση στο κοινοβούλιο για επικύρωση από τη Σουηδία". Στη συνέχεια ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί διμερής μηχανισμός ασφαλείας μεταξύ της Τουρκίας και της Σουηδίας. Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ θα διοριστεί ειδικός συντονιστής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Επίσης, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Σουηδία, ως μέλος της ΕΕ, θα στηρίξει τη διαδικασία της Τουρκίας για την ΕΕ, την απελευθέρωση των θεωρήσεων και τις προσπάθειες για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης.  Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να δώσει ο ίδιος λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά αλλά επέμεινε ότι πρόκειται για μια «σαφή δέσμευση» και ότι ο Ερντογάν είπε ότι θα συμβεί «το συντομότερο δυνατόν».

Όσον αφορά την Ουγγαρία, που επίσης δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα εγκρίνει το πρωτόκολλο.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Ερντογάν και Μισέλ συμφώνησαν την ενεργοποίηση της σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ

Αναντολού:

Η Τουρκία έλαβε πλήρη υποστήριξη για την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των κυρώσεων και της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, κατά την τριμερή συνάντηση στο Βίλνιους, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος.

Glad to announce that after the meeting I hosted with @RTErdogan &@SwedishPM, President Erdogan has agreed to forward #Sweden's accession protocol to the Grand National Assembly ASAP &ensure ratification. This is an historic step which makes all #NATO Allies stronger &safer. pic.twitter.com/D7OeR5Vgba

— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) July 10, 2023Πηγή: Μαρία Ζαχαράκη / ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Keywords
Τυχαία Θέματα