Βελτιωμένες συνθήκες για τους εφέδρους - Όλες οι αλλαγές

Βελτιωμένες πλέον οι συνθήκες για τους εφέδρους στον στρατό, καθώς από τη μια έχει μειωθεί σε ορισμένα τάγματα η συχνότητα κλήσης τους, ενώ από την άλλη υπάρχει πλάνο από πλευράς Υπουργείου Άμυνας για αναβάθμιση του θεσμού της Εφεδρείας.

Πληθαίνουν οι περιπτώσεις, στις οποίες εφέδροι καλούνται να παρουσιαστούν σε τάγματα σε πολύ πιο αραιά χρονικά διαστήματα, από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν συμβαίνει σε όλα τα τάγματα ακόμα, αν και βάσει σχεδιασμού, σταδιακά αναμένεται να αγγίξει όλη

την Εφεδρεία.

Επιπρόσθετα, μέσα σε ένα έτος μόνο, αρκετές σειρές εφέδρων, έχουν μεταφερθεί σε "έμπεδο", που πρακτικά σημαίνει πρόσκληση συνήθως μια φορά τον χρόνο, σε μια καθαρά υποστηρικτική μορφή καθηκόντων.

Όπως αρμοδίως πληροφορείται το Sigmalive, το Υπουργείο Άμυνας έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις σε σχέση με την Εφεδρεία. Κινήσεις, οι οποίες βασίζονται σε συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό.

Ένας από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου είναι να σταματήσει αυτή η ανούσια και άκαρπη σπατάλη χρόνου των εφέδρων, η οποία έχει παρατηρηθεί σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια. Έμφαση πλέον θα δοθεί στην εκπαίδευση, αλλά και στη δυνατότητα για διεξαγωγή βολών και ασκήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται και η συμμετοχή τμηματικά της εφεδρείας σε ασκήσεις μεγάλης κλίμακας της Ε.Φ. Οι συμμετέχοντες σε ασκήσεις μεγάλης κλίμακας θα απαλλάσσονται από άλλες προγραμματισμένες παρουσιάσεις.

Μεγάλη συνεισφορά στη διαφοροποίηση των συνθηκών για την Εφεδρεία, διαδραμάτησε μεν η πρόσληψη Συμβασιούχων οπλιτών, ωστόσο έχουν αποφασιστεί και σταδιακά θα εφαρμόζονται επιπρόσθετα μέτρα, τα οποία θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τα δεδομένα:

Η επαγγελματοποίηση που προέκυψε με την πρόσληψη του προσωπικού, κατέστησε μη αναγκαία την πρόσκληση για τις θερινές 48ωρες παρουσιάσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια, λόγω της μειωμένης επάνδρωσης των Μονάδων κατά τους θερινούς μήνες. Ως εκ τούτου, από φέτος καταργείται η 38ωρη θερινή πρόσκληση, η οποία μεταπίπτει σε 14ωρη και ενισχύεται η εκπαίδευση και η πλήρης αξιοποίηση του χρόνου κατά τις παρουσιάσεις των εφέδρων.

Καταπολέμηση του φαινομένου των αλόγιστων απαλλαγών

Το Υπουργείο Άμυνας προχώρησε στην άμεση κατάργηση του δικαιώματος παραχώρησης απαλλαγών που δίνονταν κατά εκατοντάδες παλαιότερα από το Γραφείο του Υπουργού.

Οι σαφείς οδηγίες που δόθηκαν, ήταν να παραχωρούνται μόνο διευκολύνσεις όπου κρίνεται αναγκαίο για επαγγελματικούς ή οικογενειακούς λόγους με τη μορφή αλλαγής ημερομηνίας. Στο τέλος του χρόνου θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι έφεδροι ότι θα πρέπει να παρουσιαστούν όσες φορές αναλογούν και στους υπόλοιπους.

Οι απαλλαγές που δόθηκαν το 2016 ήταν μόνο 8 και αφορούσαν κατά βάση φοιτητές του προγράμματος Erasmus που βρίσκονταν εκτός Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα