Ακιντζί: Χωρίς πρόοδο ριζώνουν δυο κράτη στην Κύπρο

"Εάν δεν κάνουν βήμα οι Ε/κ προς τη λύση, τότε δεν θα υπάρξει πρόοδος και θα ριζώσουν στο νησί δυο κράτη", ανέφερε σε δηλώσεις του επιστρέφοντας από το Πακιστάν, ο Μουσταφά Ακιντζί.

Οι δηλώσεις Ακιντζί, ήρθαν μόλις δυο μέρες μετά την ομιλία του ενώπιον της συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ECO) στο Πακιστάν. Μια ομιλία στην οποία ο ηγέτης των Τ/κ ξεδίπλωσε τα επιχειρήματα της τ/κ πλευράς, σε σχέση με την ενδυνάμωση εμπορικών, τουριστικών και πολιτιστικών-εκπαιδευτικών δεσμών,

με τις χώρες μέλη.

Οι σημερινές δηλώσεις Ακιντζί, δίνουν ξεκάθαρο στίγμα για τις προθέσεις της τ/κ πλευράς, εν όψει της συνέχειας των διαπραγματεύσεων, αλλά και για το πώς βλέπουν τη συνέχεια σε περίπτωση αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Στην Τουρκία, εξάλλου, άρχισαν να συζητούν και να μελετούν με σοβαρότητα εναλλακτικές στρατηγικές σε σχέση με τη μορφή της επιδιωκόμενης λύσης, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά και την ε/κ πλευρά.

Σε ρόλο ειρηνοποιού ο Έιντε

Τον κύκλο επαφών με τις δυο πλευρές στην Κύπρο, άνοιξε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με τη σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έιντε έχει βολιδοσκοπήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης κοινωνικού δείπνου με τον Μουσταφά Ακιντζί, παρά το ότι κάτι τέτοιο επίσημα διαψεύδεται από ε/κ πλευράς. Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έδωσε σαφή απάντηση, καθώς αυτό που ενδιαφέρει στη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η ουσία του Κυπριακού και όχι η πραγματοποίηση δείπνων άνευ ουσίας. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να προτρέξει σε απάντηση, προτού έχει την αντίδραση από την άλλη πλευρά. Όλα αυτά, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνονται επίσημα από το Προεδρικό.

Η πρόταση Αναστασιάδη

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Αναστασιάδη - Έιντε, φαίνεται να έχει γίνει μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση επί των εκκρεμούντων θεμάτων στο Κυπριακό, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία.

Καλά ενημερωμένες πηγές κοντά στο Κυπριακό, αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτείνει και επίσημα πλέον τη διαμόρφωση ενός ενιαίου εγγράφου, στο οποίο να μαζευτούν όλες οι μέχρι τώρα συγκλίσεις, οι μεγάλες αποκλίσεις, αλλά και οι μικρές διαφωνίες.

Δεν αποκλείεται, άλλωστε, στη διαδικασία αυτή να δούμε και επαναβεβαίωση της δέσμευσης των δυο πλευρών στην εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Αναλυτές, πάντως, αναφέρουν ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι απόλυτα αναγκαία και χρήσιμη μια έστω και τυπικής σημασίας κίνηση των δυο πλευρών, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Το Κυπριακό αναζωπύρωσε τις φωνές για πρόωρες "εκλογές" στα κατεχόμενα

Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στα κατεχόμενα μεταξύ των "πολιτικών κομμάτων", δεν θα πρέπει να θεωρούνται άσχετα με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την απομάκρυνση των δυο πλευρών από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, άριστους γνώστες των πολιτικών ζυμώσεων και εξελίξεων στα κατεχόμενα, η αναζωπύρωση των απόψεων για πρόωρες "εκλογές", θα πρέπει να θεωρηθεί απότοκο των όσων συμβαίνουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης του Κυπριακού.

Πολύτιμο έδαφος σε περίπτωση πρόωρων "εκλογών", φαίνεται πάντως να κερδίζει ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος όχι μόνο αναμένεται να εισέλθει στη ψευδοβουλή, αλλά να κερδίζει και μια εκ των πρώτων θέσεων.

Σημαντική δύναμη διατηρεί το "Κόμμα Εθνικής Ενότητας", με το ποσοστό του να κυμαίνεται γύρω στο 25%-30%, ενώ το "Δημοκρατικό Κόμμα" αναμένεται να έχει σοβαρές απώλειες.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι επόμενες "εκλογές" θα πρέπει να πραγματοποιηθούν καλοκαίρι του 2018, ωστόσο, γνώστες των καταστάσεων στα κατεχόμενα, αναφέρουν ότι οι συνθήκες θα εξαναγκάσουν -εκτός απροόπτου- σε πραγματοποίηση πρόωρων "εκλογών".

Keywords
Τυχαία Θέματα