Βέλλα: Χρόνος στην Κύπρο για τις παράνομες χωματερές

Περίοδο χάριτος δίνει στην Κύπρο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ναυτιλιακών Θεμάτων και Αλιείας της ΕΕ Καρμένου Βέλλα για να τακτοποιήσει το θέμα με τις παράνομες χωματερές, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι ένα άλλο θέμα για το οποίο επίκειται καταγγελία είναι η παράνομη παγίδευση αμπελοπουλιών, και «θα δούμε πώς θα διαχειριστούμε

και αυτό το θέμα».

Ο κ. Κουγιάλης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε προηγουμένως ο κ. Βέλλα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι «έγινε μία αλληλοενημέρωση».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Βέλλα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ο κ. Βέλλα ενημέρωσε τον κ. Πρόεδρο για τις εξελίξεις των θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον, τη θάλασσα και την αλιεία», είπε ο κ. Κουγιάλης.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Γεωργίας, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι ήταν «πολύ εποικοδομητική», σημειώνοντας ότι «τέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την Κύπρο επί τάπητος, συζητήσαμε το πρόβλημα που προκύπτει από τη λειτουργία των παράνομων χωματερών στο Βατί και στον Κοτσιάτη, ο κ. Επίτροπος διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί χρόνος στην Κύπρο για να επιλύσει το πρόβλημα με την Κόσιη, και αντιλαμβάνεται και αυτός πολύ καλά ότι είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η λειτουργία της παράνομης χωματερής στον Κοτσιάτη».

«Παράλληλα, συζητήσαμε και μια σειρά από άλλα θέματα, όπως την αδειοδότηση του έργου στη Λίμνη της Πόλης Χρυσοχούς, θέματα προστασίας της φύσης, προστασίας των περιοχών Natura 2000, και φυσικά συζητήσαμε και το θέμα με τα αμπελοπούλια, όπου επίκειται μια καταγγελία και θα δούμε πώς θα διαχειριστούμε και αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Βέλλα είπε ότι «κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μας εστιάσαμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος και το περιβάλλον και η αλιεία, καθώς και στις ευκαιρίες που έχει η Κύπρος στην αντιμετώπιση αυτών των περιβαλλοντικών προκλήσεων, και μιλήσαμε και για ένα αριθμό πολύ θετικών πραγμάτων που περνά η Κύπρος».

«Η Κύπρος είναι μία από τις καλύτερες όσον αφορά καθαρά θαλάσσια νερά, είναι μια από τις καλύτερες όσον αφορά την αξιοποίηση χορηγιών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας. Αλλά η Κύπρος έχει να αντιμετωπίσει και κάποιες προκλήσεις σε ορισμένους χώρους Natura 2000. Πρώτα απ’ όλα, το καλό της Κύπρου είναι ότι στην Κύπρο το 29% του εδάφους αναγνωρίστηκε ως χώρος Natura 2000, και αυτό είναι πολύ ψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Υπάρχει μια οικονομική δυνατότητα σε αυτούς τους χώρους Natura 2000. Το Natura 2000 δεν αποκλείει πλήρως την οικονομική δραστηριότητα, αλλά πρέπει να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα είναι ευθυγραμμισμένη με την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης», είπε.

Ο κ. Βέλλα επεσήμανε ότι «συχνά ψάχνουμε και ενθαρρύνουμε τοπικές λύσεις, επειδή οι τοπικές λύσεις εμπλέκουν όλους τους ενδιαφερόμενους σε οποιοδήποτε έργο και σε οποιοδήποτε σχέδιο και πρόγραμμα προστασίας».

«Αργότερα θα επισκεφθούμε τη Λίμνη Ορόκλινης που είναι προστατευόμενη περιοχή στη Λάρνακα, και μου έχει λεχθεί ότι είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα όπου η φύση και η οικονομία στηρίζουν η μία την άλλη».

Ο Επίτροπος σημείωσε ότι «όσον αφορά τη φύση και το Natura 2000, έχουμε συμφωνήσει σε διμερή διάλογο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2018, και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να δούμε πώς να διαχειριστούμε καλύτερα τους χώρους Natura 2000».

«Συζητήσαμε, επίσης, το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων και την κυκλική οικονομία. Η Κύπρος ανακυκλώνει μόνο το 18% των σκουπιδιών της που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα μια καλή ευκαιρία, επειδή στην κυκλική οικονομία η ανακύκλωση σκουπιδιών είναι οικονομική δραστηριότητα και μπορεί να ανοίξει θέσεις εργασίας και να προωθήσει περαιτέρω ανάπτυξη, και θα στηρίξουμε την Κύπρο στο να εκμεταλλευθεί αυτή την οικονομική ευκαιρία, που θα αντιμετωπίσει και μία περιβαλλοντική ανάγκη», είπε ο κ. Βέλλα.

Ο κ. Βέλλα σημείωσε ότι «μιλήσαμε και για τις παράνομες χωματερές, οι οποίες είναι δύο».

«Με τη μία, που είναι πιο κοντά στη Λάρνακα, δεν βλέπουμε να υπάρχει θέμα. Θα δώσουμε στην Κύπρο περισσότερο χρόνο για τη χωματερή στον Κοτσιάτη. Αντιλαμβάνομαι υπάρχει μια συμφωνία που ακόμα εκκρεμεί μεταξύ της μονάδας στην Κόσιη και τη χωματερή. Ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί αυτό το θέμα κατά τις επόμενες εβδομάδες», είπε.

Όσον αφορά τα ιχθυοτροφεία, ο κ. Βέλλα είπε ότι «η Κύπρος είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα που έχουμε όσον αφορά χορηγίες».

«Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, κατά την περίοδο 2007-2013 η Κύπρος χρησιμοποίησε 99% των χορηγιών και στη νέα περίοδο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, που είναι το 2014-2020, ήδη έχει γύρω στο 84% ενεργοποίηση. Και δεν έχουμε οποιαδήποτε μείζονα θέματα αλιείας. Υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο, συνεργαζόμαστε πολύ στη Μεσόγειο, όπου θέλουμε να επαναφέρουμε μερικά από τα αποθέματα στη Μεσόγειο στην αρχική τους κατάσταση. Δυστυχώς, στη Μεσόγειο πάνω από 90% των αποθεμάτων ψαριών υπεραλιεύονται, αλλά αρχίσαμε συζητήσεις και καταλήξαμε στη Διακύρυξη MedFish Forever στη Μάλτα, που εμπλέκει όχι μόνο τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, αλλά και όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, και θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κύπρο για τη στήριξη που παρείχε σε αυτό το εγχείρημα», είπε ο κ. Βέλλα.

Ο Επίτροπος είπε ότι συζήτησαν και το θέμα της παράνομης παγίδευσης αμπελοπουλιών, αν και αυτό το θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες άλλου Υπουργείου. «Η ΕΕ δεν μπορεί να μην πάρει μέτρα κατά οποιασδήποτε μη βιώσιμης παγίδευσης ή οποιασδήποτε παράνομης παγίδευσης, αλλά ελπίζουμε ότι μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε μια λύση, παρά απλά να προχωρήσουμε απευθείας στις παραβάσεις. Εάν υπάρχει λύση την οποία μπορούμε να επεξεργαστούμε, θα προσπαθήσουμε να την δουλέψουμε. Αλλά, όπως είπα, η μη βιώσιμη παγίδευση και η παράνομη παγίδευση δεν μπορούν να συνεχιστούν», επεσήμανε ο κ. Βέλλα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαχείριση αποβλήτων στην Κύπρο, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι «έχουμε συζητήσει εκτεταμένα τρόπους διαχείρισης των δημοτικών στερών αποβλήτων», προσθέτοντας ότι «ο Επίτροπος υπέδειξε ότι ο ρυθμός ανακύκλωσης μας είναι πολύ χαμηλός και ότι απορρίπτουμε σε χωματερές σχεδόν το 80% των παραγόμενων δημοτικών στερεών αποβλήτων».

Ο κ. Κουγιάλης είπε ότι «εξηγήσαμε στον Επίτροπο ότι εφαρμόζουμε αρκετά σχέδια αυτή τη στιγμή για να αυξήσουμε τον ρυθμό ανακύκλωσης», σημειώνοντας ότι «έχουμε το πρόγραμμα Πληρώνω Όσο Πετώ και κίνητρα τα οποία δώσαμε εμείς στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχουμε το πρόγραμμα για Μηδενικά Απόβλητα στην περιοχή του Τροόδους, και φυσικά ένα μεγάλο θέμα για μας είναι το κλείσιμο της παράνομης χωματερής στον Κοτσιάτη, που συνδέεται με την Κόσιη, που θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε το ρυθμό ανακύκλωσης και να μειώσουμε την απόρριψη δημοτικών στερών αποβλήτων σε χωματερές. Είναι μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο».

«Φυσικά, στο μέλλον θα έχουμε ένα πιο φιλόδοξο στόχο για τις χωματερές, που θα είναι γύρω στο 10% της συνολικής παραγωγής, και φυσικά θα είμαστε υποχρεωμένοι να ανακυκλώνουμε πάνω από 50%, σχεδόν 60%, των παραγόμενων δημοτικών στερεών αποβλήτων. Είναι μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο, αλλά θα αναλώσουμε όλη μας την ενέργεια και θα καταβάλουμε όλες μας τις προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό των δύο παράνομων χωματερών, για τις οποίες υπάρχει αρνητική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτό είναι που συμφωνήσαμε σήμερα», είπε και ευχαρίστησε τον κ. Βέλλα «που μας έδωσε χρόνο να βρούμε μία συμφωνία με τον διαχειριστή στην Κόσιη, και είμαι αρκετά βέβαιος ότι η Κύπρος θα αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και θα ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα».

Ο κ. Βέλλα είπε ότι «αυτό είναι κατά πολύ ευθυγραμμισμένο με το πακέτο κυκλικής οικονομίας», σημειώνοντας ότι «η ιδέα στην ΕΕ είναι ότι δεν μπορούμε να επεξεργαζόμαστε τα σκουπίδια και να τα πετάμε σε χωματερές, επειδή τα σκουπίδια είναι κεφάλαιο, τα σκουπίδια αποτελούν πρώτη ύλη».

«Οδεύουμε προς μία κυκλική οικονομία. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή έχουμε το πακέτο κυκλικής οικονομίας που συζητείται στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Η ιδέα είναι ότι όποτε δεν θα χρησιμοποιήσουμε πλέον προϊόντα, αντί να τα στέλνουμε στις χωματερές, να τα ανακτούμε και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη, επειδή η Ευρώπη εισάγει έξι φορές περισσότερες πρώτες ύλες από ό,τι μπορεί να παρέχει για σκοπούς παραγωγής. Φυσικά, για να λειτουργήσει η κυκλική οικονομία, πρέπει να καταργήσουμε σταδιακά τις χωματερές», είπε.

Ο Επίτροπος σημείωσε ότι «η Κύπρος ακόμη απορρίπτει πολλές ύλες σε χωματερές, γι’ αυτό θέλουμε να στηρίξουμε την Κύπρο ώστε η Κύπρος πρώτα απ’ όλα να αρχίσει να ξεχωρίζει περισσότερα απορρίμματα και πιο σημαντικά να αρχίσει να ανακυκλώνει περισσότερα σκουπίδια».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι τα μικρότερα κράτη μέλη, τα μικρά νησιά, έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες και προκλήσεις, αλλά έχουν και μία μεγάλη ευκαιρία εδώ. Κάναμε μερικές συστάσεις στην Κύπρο στην Επισκόπηση Εφαρμογής Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, όπου άλλα κράτη μέλη ήταν πολύ επιτυχημένα στην επιβολή χρηματικών μέτρων στις χωματερές, ώστε να μειωθεί και να αποθαρρυνθεί η χρήση σκουπιδότοπων. Θεωρώ ότι ένας άλλος τρόπος για να φθάσουμε σε ψηλότερο επίπεδο είναι μέσω της ευαισθητοποίησης και της παιδείας», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Βέλλα είπε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα των απορριμμάτων, όχι μόνο σε επίπεδο κοινότητας και νοικοκυριού, αλλά και εξίσου σημαντικό σε βιομηχανικό επίπεδο».
Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα