Βέμπερ: Ευρωπαϊκό πρόβλημα το Κυπριακό και πρέπει να αναβαθμιστεί

Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, και, ως τέτοιο, πρέπει να αναβαθμιστεί, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Ευρωβουλή Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο κ. Βέμπερ, ο οποίος μιλούσε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό, εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος και θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό τους επόμενους μήνες.

Αυτούσιες οι δηλώσεις

του:

Ήταν μεγάλη τιμή για 'μένα σήμερα να συναντηθώ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου για απευθείας διμερή επαφή και ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις προκλήσεις των επόμενων μηνών.

Dear @ManfredWeber welcome to #Cyprus and congratulations for being elected as @EPP Lead Candidate for the @EU_Commission Presidency. We are looking forward to working closely with you and being part of your efforts towards a new chapter for #Europe. pic.twitter.com/ltzu5bgMvX

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) January 11, 2019

Πρωτίστως συμφωνήσαμε ότι το Κυπριακό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, και πρέπει ν΄αναβαθμιστεί ως τέτοιο, και δεν μπορούμε ως Ευρωπαίοι ν' αφήνουμε το θέμα να παραπέμπεται μόνο στα Ηνωμένα Έθνη. Ο ΟΗΕ αναμφίβολα έχει έναν σημαντικό ρόλο, αλλά το Κυπριακό επιβάλλεται ν΄ αναβαθμιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επαναλαμβάνω: Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, κι αυτό είναι το βασικό μήνυμα.

Και οι Κύπριοι πρέπει να ξέρουν ότι η Ε.Ε. στηρίζει τη θέση και τις ανησυχίες τους.

Αυτά συζητήσαμε σήμερα, όπως επίσης ότι ελπίζουμε σε πρόοδο του ζητήματος τους επόμενους μήνες, για περαιτέρω συνομιλίες.

Ένα δεύτερο θέμα το οποίο συζητήσαμε ήταν η Ευρώπη, οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες εναπόκειται στους λαούς να αποφασίσουν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΟΙ ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν τέλος Μαΐου και εναπόκειται στον λαό να αποφασίσει την κατεύθυνση που θα πρέπει να λάβουν οι εντεταλμένοι που θα οδηγήσουν την Ευρώπη στο μέλλον.

Για 'μένα η Κύπρος είναι το ιδανικότερο μέρος για να υπογραμμίσω ότι η καθαρή ηγεσία του ΕΛΚ, υπό τον πρόεδρο και το ΔΗΣΥ, απέδειξε την επιτυχία των αποτελεσμάτων των πολιτικών που στηρίζουμε, ιδιαίτερα σε οικονομικό επίπεδο, γι΄ αυτό και χρησιμοποιούμε την Κύπρο ως παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ευρώπη.

Ότι ολόκληρη η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι υπό την ηγεσία του ΕΛΚ, γιατί δημιουργεί σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και ενδυνάμωση εν όψει των παγκόσμιων οικονομικών προκλήσεων που βρίσκονται ενώπιόν μας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακολούθως είχε συνάντηση με την κυρία Σπέχαρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα