Στη Δερύνεια τηλεοπτικοί σταθμοί της Γερμανίας για ντοκιμαντέρ

Στη Δερύνεια γερμανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί για ντοκιμαντέρ για τη νεκρή ζώνη.

Ντοκιμαντέρ για τη νεκρή ζώνη στη Δερύνεια ετοιμάζουν δύο μεγάλοι, ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί της Γερμανίας, οι n-tv και RTL Channel.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, «τον Νοέμβριο του 2018, το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD επισκέφθηκε την

περιοχή με στόχο να ενημερωθεί και να καταγράψει κατά πόσον υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές. Το ντοκιμαντέρ προέβαλε και το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος της Δερύνειας».

Πρόσθεσε ότι «χθες ακολούθησε η κάθοδος των δύο ιδιωτικών, ειδησεογραφικών γερμανικών τηλεοπτικών καναλιών n-tv and RTL με στόχο να καταγράψουν τις εξελίξεις μετά τη διάνοιξη του οδοφράγματος, ειδικότερα κατά πόσον συνεχίζονται κανονικά οι διελεύσεις και εάν εξακολουθεί να υπάρχει συνεργασία μεταξύ Ε/κ και Τ/κ ειδικά στη νεκρή ζώνη».

Όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, «τα δύο τηλεοπτικά κανάλια ενδιαφέρθηκαν ειδικά για το τι γίνεται στη νεκρή ζώνη, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Δερύνεια αξιοποιεί, στα πλαίσια του δυνατού, τη νεκρή ζώνη για γεωργικούς σκοπούς. Οι δημοσιογράφοι των καναλιών εξέφρασαν την άποψη ότι, εάν οι δύο Κοινότητες συνεχίσουν την αξιοποίηση της γεωργικής γης στη νεκρή ζώνη για την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών, ενδεχομένως να επέλθει και η ειρήνη στην Κύπρο».

Ο Δήμαρχος είπε, ακόμα, ότι ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το γεγονός ότι η Δερύνεια "αποτελεί ειδική περίπτωση ακριτικού Δήμου, αφού έχει να κάνει με τον κατοχικό στρατό, τα Ηνωμένα Έθνη και τους Βρετανούς στις Βρετανικές βάσεις στα Στροβίλια. Παρά το γεγονός ότι η Δερύνεια σχετίζεται με τις τρεις αυτές στρατιωτικές μονάδες, εντούτοις, με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει, λειτουργεί σαν ένας ζωντανός δήμος», σημείωσε.

Είπε, επίσης, ότι «χθες, ενώ βρισκόμασταν στην περιοχή της νεκρής ζώνης, στην παρουσία των δημοσιογράφων και τεχνικών των γερμανικών καναλιών, οι Τούρκοι στην απέναντι πλευρά, χρησιμοποιώντας βαρέα μηχανήματα, μετέφεραν άμμο που τον στοίβαζαν κοντά στο πεδίο βολής που βρίσκεται κοντά σε κατοικία η οποία βρίσκεται στα δημοτικά όρια της κατεχόμενης Αμμοχώστου».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καραγιάννης είπε πως «οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε τέτοιου είδους θέματα, αφού είχαν το δικό τους τείχος του Βερολίνου. Τα δύο τηλεοπτικά κανάλια εδρεύουν στο Βερολίνο και συνδυάζουν την ακριτική περιοχή της Κύπρου με την ιστορία της πόλης τους όσον αφορά το δικό τους τείχος».

Σε άλλη ερώτηση, απάντησε πως «οι δημοσιογράφοι έμειναν ικανοποιημένοι από την επίσκεψή τους στη Δερύνεια, αφού αντιλήφθηκαν ιδίοις όμμασι ότι πραγματικά η νεκρή ζώνη στη περιοχή αξιοποιείται για γεωργικούς σκοπούς. Εκ πείρας, μας ανέφεραν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε τη γεωργική γη στη νεκρή ζώνη και συνομίλησαν με παραγωγούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται εντός της ζώνης».

Ο Δήμαρχος Δερύνειας είπε, ακόμα, ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κύπρο οι δημοσιογράφοι και τεχνικοί των τηλεοπτικών καναλιών επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, και την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα