Βάζουν «λουκέτο» οι δάσκαλοι

Δίωρη προειδοποιητική στάση πραγματοποιούν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης
Έκκληση όπως ανασταλεί -έστω και την υστάτη- η απεργία κάνει το Υπουργείο Παιδείας

Σε προειδοποιητική δίωρη στάση εργασίας, στις 12 το μεσημέρι, κατέρχονται σήμερα οι δάσκαλοι των δημόσιων σχολείων ανά το παγκύπριο

ως μέτρο αντίδρασης για την κατάσταση που παρουσιάζει, για άλλη μια φορά -όπως υποστηρίζουν- η αργοπορημένη φετινή στελέχωση των σχολείων, με αποκορύφωμα όλων την πρόσφατη ρύθμιση του Υπουργικού Συμβουλίου για διορισμό αντικαταστατών εκπαιδευτικών έναντι των μόνιμων αναγκών των σχολείων.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, σε σχετική δημοσιογραφική διάσκεψη, που παρέθεσε χθες, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τους λόγους που οδήγησαν την οργάνωση να προβεί στην εν λόγω απόφαση. Σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού, η ΠΟΕΔ από τον Σεπτέμβρη του 2015 έκανε επίπονες προσπάθειες για αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσιμων εκπαιδευτικών ζητημάτων (παραβατικότητα, αλφαβητισμός κ.ά.) και έγκαιρη και επαρκή στελέχωση των σχολείων.

Από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας υπήρξαν ξεκάθαρες παραδοχές για την ανάγκη να δοθούν λύσεις στα χρόνια κι εντεινόμενα προβλήματα της καθημερινότητας της σχολικής πράξης, ανάγκες οι οποίες, όπως υποστήριξε η ΠΟΕΔ, θα καλυφθούν με το πρωτοφανές απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς του αντικαταστάτη, αντί του εργασιακά ορθού που είναι οι ετήσιες συμβάσεις εργασίας. Κάτι τέτοιο, επεξήγησε ο κ. Φυλακτού, αποτελεί ανατροπή στα εργασιακά θέσμια του τόπου ενώ, ταυτόχρονα, αποδυναμώνεται το δημόσιο σχολείο, το οποίο εκφυλίζεται με αυτόν τον τρόπο από την ίδια την Πολιτεία.

Πλήρης αταξία
Όπως υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Φυλακτού, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς καταγράφεται γενική αταξία στα σχολεία, που προκύπτει από τη μη έγκαιρη στελέχωση, τα συνεχιζόμενα μέχρι σήμερα ελλείμματα χρόνου, τον κατατεμαχισμό εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα στην Προδημοτική και την Ειδική Εκπαίδευση, τις προσωρινές και έκτακτες ρυθμίσεις που επιλέγηκαν ως εμβαλωματικές λύσεις, καθώς και πλείστα όσα άλλα προβλήματα, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την ομαλή λειτουργία των σχολείων και δυσκολεύουν το έργο της εκπαίδευσης.

Για του λόγου το ακριβές, ο κ. Φυλακτού αναφέρθηκε στο παράδειγμα της περίπτωσης του αλφαβητισμού, όπου στηρίχθηκαν 33 μόνο από τα 307 σχολεία, καθώς και σε άλλα σχολεία των οποίων το όνομα δεν ανέφερε, τα οποία δεν είναι πλήρως στελεχωμένα, κάτι στο οποίο, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να μην αναφερθεί. Γι' αυτό και το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης, ανέφερε ο κ. Φυλακτού, κατέληξε στη διέξοδο των δυναμικών μέτρων, και συγκεκριμένα της σημερινής στάσης εργασίας.

Ζητούν προεδρική παρέμβαση
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Φυλακτού, ανέφερε ότι το Συμβούλιο της συντεχνίας αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει για την προώθηση και έγκριση όλων των θέσεων που απαιτούνται για κάλυψη των μόνιμων αναγκών στην Προδημοτική, Δημοτική και Ειδική Εκπαίδευση, στο σύνολο 147, με το εργασιακό σωστό καθεστώς των ετήσιων έκτακτων συμβάσεων εργασίας.

«Τι έπρεπε να περιμένει η ΠΟΕΔ δηλαδή;», διερωτήθηκε ο κ. Φυλακτού, «το επόμενο διάστημα να δούμε τους 700 τόσους συμβασιούχους που υπάρχουν σήμερα σε όλη την εκπαίδευση και εργάζονται, να διορίζονται με το καθεστώς του αντικαταστάτη με 10μηνα συμβόλαια για να αντιδράσουμε;».

Και συνέχισε επεξηγώντας ότι γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο αντιδρά η οργάνωση. «Αυτό για το οποίο αντιδρούμε και διεκδικούμε αμέσως χωρίς άλλη καθυστέρηση είναι η διόρθωση του εργασιακού καθεστώτος, που το παρατηρήσαμε κατά την περσινή σχολική χρονιά. Είχαμε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επαναληφθεί στη φετινή σχολική χρονιά, επαναλαμβάνεται και μάλιστα σε χειρότερη μορφή από πέρσι και το ερώτημα είναι τι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτό η οργάνωση δικαιολογημένα αντιδρά με τον τρόπο που αντιδρά και πρέπει να γίνει σεβαστή αυτή η απόφαση», συμπλήρωσε.

Καλούν τους γονείς να συμπορευθούν
Κληθείς να απαντήσει για την αντίθεση που εξέφρασαν οι οργανωμένοι γονείς για τα απεργιακά μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ο κ. Φυλακτού απάντησε ότι ήταν κάτι το οποίο ανέμεναν. Επεξηγώντας πώς προέκυψε αυτό, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ ανέφερε ότι, σε συνάντηση που είχε η συντεχνία με τους οργανωμένους γονείς το καλοκαίρι, έγινε πρόταση να διοργανωθούν σε όλες τις επαρχίες ενημερωτικές συναντήσεις, κατά τις οποίες η ΠΟΕΔ θα ενημέρωνε τους γονείς για τα θέματα τα οποία έθετε ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας, και αυτοί αρνήθηκαν, με την αιτιολογία ότι ήταν δύσκολο να μαζευτούν οι γονείς την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ θα συνέλθει εκ νέου στις 27/9/2016, για να αξιολογήσει την κατάσταση και να πάρει αποφάσεις για περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Απογοητευμένο το Υπουργείο

Λύπη για την αναστάτωση που προκαλείται στα σχολεία εξαιτίας της σημερινής δίωρης στάσης εργασίας που ανακοίνωσε η ΠΟΕΔ, εξέφρασε χθες το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, και ιδιαίτερα η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο αναφέρει ότι η στάση εργασίας είναι ακατανόητη και πλήττει αδικαιολόγητα τους μαθητές και τους γονείς και καλεί την ΠΟΕΔ, έστω και τώρα, να αναστείλει τις κινητοποιήσεις της.

«Το Υπουργείο εργάστηκε προγραμματισμένα και συστηματικά κατά τη διάρκεια της περασμένης σχολικής χρονιάς, και ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε τα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό και ομαλό τρόπο. Λόγω ακριβώς αυτής της προεργασίας, κατά γενική ομολογία, η έναρξη της σχολικής χρονιάς έγινε ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα. Αυτό επιβεβαίωσε με τοποθετήσεις της στα ΜΜΕ η ίδια η ΠΟΕΔ, κατά τις πρώτες μέρες λειτουργίας των σχολείων, σύμφωνα με τις οποίες "η σχολική χρονιά άρχισε με μικροελλείψεις στα φυσιολογικά πλαίσια"».

Αναφέρει, επίσης, ότι τα πλείστα εξ αυτών έχουν ήδη διευθετηθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ τα ελάχιστα που απομένουν κατά την έβδομη μέρα από την έναρξη των μαθημάτων, τυγχάνουν άμεσου χειρισμού.
Λήφθηκαν σοβαρά υπόψη

Σε ό,τι αφορά, συγκεκριμένα, το θέμα της στελέχωσης των σχολείων, το Υπουργείο αναφέρει ότι έλαβε σοβαρά υπόψη και τις θέσεις και εισηγήσεις τόσο της ΠΟΕΔ, όσο και των Οργανωμένων Γονιών, ενώ σημειώνει ότι η φετινή στελέχωση μπορεί να χαρακτηριστεί ως η καλύτερη των τελευταίων χρόνων.

«Αυτό τεκμηριώνεται τόσο από τα στοιχεία των Επαρχιακών Γραφείων Παιδείας του Υπουργείου, όσο και από τα στοιχεία της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας αλλά και από τους Οργανωμένους Γονείς».

Το Υπουργείο αναφέρει, επίσης, ότι έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει πως η διαφοροποίηση στον τρόπο εργοδότησης ορισμένων από τους επιπρόσθετους εκπαιδευτικούς, με το καθεστώς του αντικαταστάτη αντί του συμβασιούχου, αφορά αποκλειστικά τη φετινή σχολική χρονιά, έγινε στη βάση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου που έλαβε υπόψη τις φετινές ιδιαιτερότητες και ότι δεν πρόκειται να αποτελέσει πάγια πολιτική, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι επηρεάζει μόνιμα το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών.

Αντιδεοντολογική η παρότρυνση
Το Υπουργείο αναφέρει ότι κρίνει ως αντιδεοντολογική την παρότρυνση της ΠΟΕΔ προς τα μέλη της να μη συμμετέχουν στην υλοποίηση των νέων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που προωθεί το ΥΠΠ, όπως για παράδειγμα οι δείκτες επιτυχίας και επάρκειας, η επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών, η ψηφιοποίηση των αδειών ασθενείας/απουσίας κτλ., πολιτικές που στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Το Υπουργείο αναφέρει ότι η πόρτα του διαλόγου στο Υπουργείο είναι πάντοτε ανοικτή και προσθέτει ότι αυτό το γνωρίζουν καλά τόσο η ΠΟΕΔ και οι Οργανωμένοι Γονείς, όσο και η κοινωνία.

Έκκληση από γονείς
Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης αποφάσισε ομόφωνα σε προχθεσινή της συνεδρία όπως απευθύνει έκκληση τόσο προς την ΠΟΕΔ όσο και προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να έρθουν το συντομότερο δυνατό σε διάλογο, ώστε τα οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν στον χώρο της Παιδείας, τα οποία επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, να επιλυθούν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η ΠΟΕΔ, ως μια από τις συνδικαλιστικές Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, έχει κάθε δικαίωμα να λάβει τα οποιαδήποτε μέτρα θεωρεί σωστά για προάσπιση των συμφερόντων των μελών της, συμπεριλαμβανομένης και της στάσης εργασίας. Στην προκειμένη όμως περίπτωση, το μέτρο αυτό θα έπρεπε να παρθεί εφόσον είχε εξαντληθεί ο διάλογος τόσο με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού όσο και τους συνεργάτες τους Οργανωμένους Γονείς».

Keywords
Τυχαία Θέματα