Η φονικότερη χρονιά για πρόσφυγες

Καμπανάκι κινδύνου από τον ΟΗΕ για το μεταναστευτικό, με βάση τα έως τώρα στοιχεία
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο διεθνής Οργανισμός, μέχρι σήμερα διέπλευσαν τη Μεσόγειο για να μεταβούν στην Ευρώπη πέραν των τριακοσίων χιλιάδων μεταναστών

Περισσότεροι από 300.000 μετανάστες και πρόσφυγες διέπλευσαν τη Μεσόγειο για να μεταβούν στην Ευρώπη το 2016, χρονιά η οποία θα είναι η πιο φονική αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να χάνουν τη ζωή τους σε ναυάγια με τον σημερινό ρυθμό, ανακοίνωσε χθες ο ΟΗΕ.

«Ο

αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που έφθασαν στις ευρωπαϊκές ακτές υπερέβη χθες το όριο των 300.000», δήλωσε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη. Ο αριθμός αυτός είναι σαφώς μικρότερος από τις αφίξεις που είχαν καταγραφεί τους εννέα πρώτους μήνες του 2015 (520.000), αλλά παραμένει μεγαλύτερος απ’ αυτές που είχαν καταγραφεί ολόκληρο το 2014 (216.054).

Μολονότι, όμως, ο αριθμός των μεταναστών που έχουν καταγραφεί φέτος είναι μικρότερος από τον απολογισμό του 2015 (-42%), ο αριθμός των νεκρών δεν είναι παρά πολύ λίγο μικρότερος (-15%) απ’ αυτόν της περυσινής χρονιάς, αναφέρει η Αρμοστεία. Συνολικά 3.211 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους. «Με την αναλογία αυτή, το 2016 θα είναι η πιο φονική χρονιά για τη Μεσόγειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας.

Σε Ελλάδα και Ιταλία
Σχεδόν όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες που διαπλέουν τη Μεσόγειο επιχειρούν να φθάσουν στην Ελλάδα και την Ιταλία. Περίπου 48% των ανθρώπων που φθάνουν στην Ελλάδα είναι Σύροι, 25% έρχονται από το Αφγανιστάν, 15% από το Ιράκ, 4% από το Πακιστάν και 3% από το Ιράν. Αυτοί που φθάνουν στην Ιταλία έρχονται σε ποσοστό 20% από τη Νιγηρία και 12% από την Ερυθραία.

Επίσης 7% έρχονται από την Γκάμπια, 7% από τη Γουινέα, 7% από το Σουδάν, 7% από την Ακτή του Ελεφαντοστού, σύμφωνα με την Αρμοστεία. Φέτος οι αφίξεις στην Ιταλία συνεχίσθηκαν με σχεδόν σταθερό ρυθμό (περίπου 130.000 έναντι 132.000 πέρυσι). «Πάντως απ’ αυτούς που φθάνουν στην Ιταλία, εκείνοι που μένουν είναι περισσότεροι, πράγμα που προκάλεσε φέτος τον διπλασιασμό των αιτήσεων ασύλου στη χώρα», διευκρίνισε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ.

Δεν προχωρούν οι επανεγκαταστάσεις
Παράλληλα η συμφωνία που συνήφθη τον Μάρτιο ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία προκάλεσε τη μείωση των αφίξεων στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αναφορικά με το σχέδιο επανεγκατάστασης, που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και αφορά 160.000 αιτούντες άσυλο που έφθασαν στην Ελλάδα και την Ιταλία, η Αρμοστεία ανακοίνωσε χθες πως λιγότεροι από 5.000 έχουν επανεγκατασταθεί στις 28 χώρες της Ε.Ε. και εξέφρασε τη λύπη της γι’ αυτόν τον πολύ μικρό αριθμό.

«Δηλητηριασμένες καραμέλες»
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο μεγαλύτερος γιος του ρεπουμπλικανού υποψηφίου για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ παρομοίασε, σε μήνυμά του στο Twitter, τους Σύρους πρόσφυγες με «δηλητηριασμένες καραμέλες», προκαλώντας ζωηρές αντιδράσεις κυρίως στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ο οποίος συχνά συνηγορεί υπέρ των θέσεων του πατέρα του, δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter τη φωτογραφία ενός μπολ με καραμέλες που είχε γραμμένο το σύνθημα του ρεπουμπλικανού υποψηφίου «Make America great again!» (Να ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της).

«Αν είχα ένα μπολ με καραμέλες και σας έλεγα πως μέσα στον σωρό τρεις είναι δηλητηριασμένες, θα παίρνατε μια χούφτα; Αυτό είναι το πρόβλημά μας με τους Σύρους πρόσφυγες», έγραψε. «Αυτή η εικόνα τα λέει όλα. Ας σταματήσουμε την πολιτική ορθότητα, που δεν δίνει προτεραιότητα στην Αμερική».

Έντονες αντιδράσεις
Το σχόλιό του προκάλεσε γρήγορα αντιδράσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και αγανάκτηση στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. «Αηδιαστικό», έγραψε στο Twitter ο Νικ Μέριλ, εκπρόσωπος της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

«Να ένα από τα εκατομμύρια των παιδιών που συγκρίνατε με δηλητηριασμένη καραμέλα», έγραψε μια από τις παλαιότερες «πένες» του Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζον Φαβρό, συνοδεύοντας το μήνυμά του στο Twitter με τη φωτογραφία του Ομράν, ενός 5χρονου Σύρου που τραυματίσθηκε σε αεροπορική επιδρομή στο Χαλέπι και το πορτρέτο του έκανε φέτος το καλοκαίρι τον γύρο του κόσμου.

Να κλείσουν τα σύνορα
Σημειώνεται πως μετά τις επιθέσεις του Σαββάτου στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε στο αγαπημένο του θέμα κατά την προεκλογική εκστρατεία με μια δηλητηριώδη ομιλία προχθές στη Φλόριντα, κατά την οποία συνέδεσε την ισλαμιστική απειλή με τη μετανάστευση. Προτείνει το επιλεκτικό κλείσιμο των συνόρων ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Για παράδειγμα, θέλει να σταματήσει η υποδοχή Σύρων προσφύγων και καταγγέλλει το σχέδιο της Δημοκρατικής αντιπάλου του να αυξήσει τον αριθμό τους από τις περίπου 65.000 που έχει ορίσει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα