Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Βαθαίνει επικίνδυνα το ρήγμα στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών - Τουρκίας, μετά την απόρριψη από τη δεύτερη, του αμερικανικού αιτήματος για προστασία των Κούρδων Πολιτοφυλάκων της Συρίας, και την προαναγγελία νέας εισβολής για εξόντωσή τους.

Η χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα επισφράγισε το χάσμα συμφερόντων και προκάλεσε νέα διπλωματική κρίση.

''Οι Αμερικανοί είπαν ότι μια επιχείρηση χωρίς συντονισμό μαζί τους δεν θα ήταν σωστή. Η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη: θα συντονιστούμε

με τον κάθε ένα, αλλά δεν θα ζητήσουμε άδεια από κανένα'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας.

Ο Τζόν Μπόλτον προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιταχθούν σθεναρά σε ενδεχόμενη κακομεταχείριση των Κούρδων συμμάχων τους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Προειδοποίηση, ωστόσο, που δεν έκαμψε την αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία όχι μόνο επιμένει στα περί στρατιωτικής επέμβασης, αλλά αξιώνει από την Ουάσιγκτον και τον αφοπλισμό των Κούρδων.

Εν είδει μηνύματος στους παίκτες της συριακής σκακιέρας, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκαθαρίζουν ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, σε καμία περίπτωση περιορίζει τις δυνατότητες τους για αντιμετώπιση της απειλής, που συνιστά, πέρα από την ISIS, και το Ιράν.

''Η απόφαση του Προέδρου μας ν’ αποσύρει τους στρατιώτες μας από τη Συρία, δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την ικανότητά μας να επιτύχουμε κάτι τέτοιο. Και θα δείτε τις επόμενες μέρες και βδομάδες ότι θα διπλασιάσουμε όχι μόνο τις διπλωματικές, αλλά και τις εμπορικές μας προσπάθειες, προκειμένου να ασκήσουμε πραγματική πίεση στο Ιράν'', ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Επι του εδάφους, στα βόρεια της Συρίας παρατηρείται κινητικότητα, με τη Ρωσική στρατιωτική Αστυνομία να έχει αρχίσει περιπολίες στην πόλη της Μανμπίτζ και στα περίχωρά της, στα οποία έχουν ήδη αναπτυχθεί Δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα