Βαρύτατο το χρέος στους ήρωες μας, λέει ο Κώστας Καδής

Η Κυβέρνηση εργάζεται αποφασιστικά, καταβάλλοντας με σύνεση και καλή θέληση κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος, να επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και να εξευρεθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση, που να επανενώνει την πατρίδα μας, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, σε επικήδειο στην κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής Χρίστου Παπαϊωάννου.

Ο Υπουργός είπε πως το γεγονός ότι

η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη προοπτικών που να διασφαλίζουν την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να κατοχυρώνουν τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού μας.

"Συνεπώς μια αξιοπρεπής και αποδεκτή από όλους λύση, προσαρμοσμένη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αναμφίβολα θα είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Η δυνατότητα όλων των κατοίκων να συμβιώνουν ειρηνικά και σε συνθήκες ασφάλειας μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευοίωνο μέλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε", ανέφερε.

Ο κ. Καδής σημείωσε πως το καθήκον μας απέναντι στη νεότερη γενιά είναι επιτακτικό, αλλά και το χρέος μας βαρύτατο απέναντι στους ήρωές μας, που διακρίθηκαν για το ήθος, τη φιλοπατρία και την αυταπάρνηση. Η μεγαλύτερή μας οφειλή σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και την ελευθερία της είναι η απαλλαγή από την κατοχή, η επανένωση του νησιού μας και η επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του, πρόσθεσε.

Ο Χρίστος Παπαϊωάννου κατατάγηκε έφεδρος στο 241Τ.Π. στο Β.Μ.Η. στη Λευκωσία στις 20 Ιουλίου 1974. Τραυματίστηκε από τα πυρά των εισβολέων και μετά τη μετακίνηση ολόκληρης της ομάδας του από το πρόχειρο φυλάκιο σε διπλανή οικία, δεν έδωσε σημεία ζωής και το όνομά του περιλήφθηκε στον κατάλογο των αγνοουμένων.

Το 2015 πραγματοποιήθηκε η εκταφή των οστών του από ομαδικό τάφο, ο οποίος εντοπίστηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου, που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA, με βάση τις οποίες διακριβώθηκε η ταυτότητα των οστών του Χρίστου Παπαϊωάννου. Η οικογένειά του ενημερώθηκε για την ταυτοποίηση των οστών του από αρμόδιους λειτουργούς του Γραφείου της ελληνοκυπριακής κοινότητας στη ΔΕΑ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα