Βαριά καμπάνα σε εγκληματική ομάδα για deal ναρκωτικών από Βέλγιο

Βαριά καμπάνα μετά από μια μακρά διαδικασία επέβαλε σήμερα το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε δυο πρόσωπα τα οποία συνέστησαν σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, εγκληματική ομάδα και δει κύκλωμα το οποίο είχε σκοπό την εισαγωγή ναρκωτικών από την Ολλανδία, μέσω Βελγίου και τη διοχέτευση τους στην Κυπριακή αγορά. Το υπό αναφορά κύκλωμα έδρασε από Οκτώβριο/Νοέμβριο 2014 μέχρι τις 27/08/2015, ημερομηνία κατά την οποία συνελήφθη μέλος του κυκλώματος, στην κατοχή του οποίου ανευρέθηκαν 4 κιβώτια τα οποία είχαν αφιχθεί

από το Βέλγιο και περιείχαν 25 κιλά και 899 γρ. κάνναβη και 1 κιλό και 986 γρ. κοκαΐνη (αντικείμενο των κατηγοριών 2-7)

Μετά τη σύλληψη του ο κατηγορούμενος συνεργάστηκε με την Αστυνομία όπως αναφέρεται στην απόφαση, και αποκάλυψε τόσο την ύπαρξη και τρόπο δράσης του κυκλώματος όσο και τους ρόλους του ιδίου, των Κατηγορουμένων και κάποιων άλλων μελών. Στη βάση της μαρτυρίας του εξασφαλίστηκαν εντάλματα σύλληψης εναντίον διαφόρων προσώπων, ανάμεσα στους οποίους, ήταν και οι Κατηγορούμενοι οι οποίοι βρίσκονταν στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα ο Κατηγορούμενος 1 βρισκόταν στην Ολλανδία από τις αρχές Αυγούστου 2015 και παραδόθηκε στις Κυπριακές Αρχές το Δεκέμβριο 2016, στα πλαίσια εκτέλεσης Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης.

Έτσι δρούσε το κύκλωμα

Ο Κατηγορούμενος 2 βρισκόταν στην Ελλάδα και παραδόθηκε τον Απρίλιο 2016, επίσης με τη διαδικασία 3 εκτέλεσης Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης. Σημειώνεται ότι ο Κατηγορούμενος 2 είχε ταξιδέψει στην Αθήνα το βράδυ της 27/08/2015, όταν πληροφορήθηκε ότι είχε συλληφθεί ο ΜΚ22 και η Αστυνομία είχε αρχίσει να ξετυλίγει το μίτο της υπόθεσης, με τη λήψη καταθέσεων από διάφορα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και από τον Ανδριώτη που ήταν άλλο μέρος του κυκλώματος (Ταχυδρομικός Λειτουργός) ο οποίος, ως επεξηγείται στην απόφασή μας, ο «άνθρωπος» του Κατηγορούμενου 2, στο Ταχυδρομείο Προδρόμου. Τα ναρκωτικά, εισάγονταν από το Βέλγιο σε σφραγισμένα κιβώτια, μέσα σε συσκευασίες δώρων και αφού έφθαναν στον αερολιμένα Λάρνακας διαβιβάζονταν στο Ταχυδρομείο Προδρόμου, απ’ όπου τα παραλάμβανε ο ΜΚ22 από τον Ανδριώτη αφού ενημερωνόταν από τον Κατηγορούμενο 2 για τα στοιχεία των κιβωτίων με τα ναρκωτικά. Έτσι αφίχθηκαν τα 4 κιβώτια στις 27/08/2015, τα οποία ως έχει αναφερθεί πιο πάνω, εντοπίστηκαν στην κατοχή του ΜΚ22.

Κι άλλα μέλη της εγκληματικής ομάδας

Όπως υποδεικνύει το Κακουργιοδικείο στην απόφασή του, για την ίδια υπόθεση κατηγορήθηκαν σε άλλη ποινική υπόθεση, ακόμη 4 άτομα στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές, κατόπιν παραδοχής, από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας με άλλη σύνθεση. Ειδικότερα, σε ένα πρόσωπο (το SigmaLive δεν αναφέρει το όνομά του για σκοπούς προσωπικών δεδομένων) επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 13 χρόνωνσε άλλο πρόσωπο (Ταχυδρομικό Λειτουργό) φυλάκιση 15 χρόνων, σε τρίτο πρόσωπο 9 χρόνια και σε γυναίκα μέλος της ίδιας σπείρας επιβλήθηκε ποινή 2½ χρόνια με τριετή αναστολή.

Για την υπόθεση καταζητείται και πέμπτο άτομο, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, χωρίς μέχρι σήμερα να εντοπιστεί.

Οι ποινές

Στον Κατηγορούμενο 1 το Κακουργιοδικείο επέβαλε τις ακόλουθες ποινές:

 Ποινή φυλάκισης 12 ετών στην κατηγορία 2  Ουδεμία ποινή επιβάλλεται στην κατηγορία 3 εφόσον τα γεγονότα που την συνθέτουν περιλαμβάνονται στα γεγονότα της κατηγορίας 4  Ποινή φυλάκισης 12 ετών στην κατηγορία 4  Ποινή φυλάκισης 15 ετών στην κατηγορία 5  Ουδεμία ποινή επιβάλλεται στην κατηγορία 6 εφόσον τα γεγονότα που την συνθέτουν περιλαμβάνονται στα γεγονότα της κατηγορίας 7  Ποινή φυλάκισης 15 ετών στην κατηγορία 7  Ποινή φυλάκισης 9 ετών στην κατηγορία 8  Ποινή φυλάκισης 10 ετών στην κατηγορία 9  Ποινή φυλάκισης 10 ετών στην κατηγορία 10 16  Ποινή φυλάκισης 11 ετών στην κατηγορία 11 Στην κατηγορία της συνωμοσίας (κατηγορία 1) δεν επιβάλλουμε ποινή, εφόσον επιβλήθηκαν ποινές στα ουσιαστικά αδικήματα της εισαγωγής, κατοχής και κατοχής των ναρκωτικών ουσιών με σκοπό την προμήθεια

Στον Κατηγορούμενο 2 το Κακουργιοδικείο επέβαλε τις πιο κάτω ποινές:

 Ποινή φυλάκισης 12 ετών στην κατηγορία 2  Ουδεμία ποινή επιβάλλεται στην κατηγορία 3 εφόσον τα γεγονότα που την συνθέτουν περιλαμβάνονται στα γεγονότα της κατηγορίας 4  Ποινή φυλάκισης 12 ετών στην κατηγορία 4  Ποινή φυλάκισης 15 ετών στην κατηγορία 5  Ουδεμία ποινή επιβάλλεται στην κατηγορία 6 εφόσον τα γεγονότα που την συνθέτουν περιλαμβάνονται στα γεγονότα της κατηγορίας 7  Ποινή φυλάκισης 15 ετών στην κατηγορία 7  Ποινή φυλάκισης 10 ετών στην κατηγορία 9  Ποινή φυλάκισης 10 ετών στην κατηγορία 10  Ποινή φυλάκισης 11 ετών στην κατηγορία 11 Για τον ίδιο πιο πάνω λόγο δεν επιβάλλεται ποινή στην κατηγορία 1.

Το Κακουργιοδικείο μεταξύ άλλων στην απόφασή του αναφέρει, «μας προβλημάτισε το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερης ποινής στον Κατηγορούμενο 1, λόγω της διάπραξης του επιπλέον αδικήματος της κατηγορίας 8. Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη ότι το υπό αναφορά αδίκημα διαπράχθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο δράσης του κυκλώματος, θεωρούμε, συνεκτιμώντας και τις αρχές που διέπουν τη συνολικότητα της ποινής, πως δεν δικαιολογείται, υπό τις περιστάσεις, αυστηρότερη τιμωρία του Κατηγορούμενου 1».

Οι ποινές να συντρέχουν και να αρχίζουν από σήμερα αλλά να μειωθούν κατά το διάστημα που οι Κατηγορούμενοι τελούν υπό κράτηση, δηλαδή ο Κατηγορούμενος 1 από τις 15/12/2016 και ο Κατηγορούμενος 2 από τις 21/04/2016

Keywords
Τυχαία Θέματα