Μαδαγασκάρη: Εκατοντάδες παιδιά νεκρά από την επιδημία ιλαράς

Τα κρούσματα ιλαράς είναι αυξημένα σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμη και σε πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, όπου ορισμένοι γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους πιστεύοντας ψευδείς θεωρίες που συνδέουν τα σωτήρια για την ζωή παιδικά εμβόλια με τον αυτισμό.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Μαδαγασκάρη, μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, οι γονείς θέλουν απεγνωσμένα να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, πολλοί μάλιστα κάνουν τεράστιες

αποστάσεις με τα πόδια για να φθάσουν σε κλινικές. Αλλά δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων, όπως λέει το υπουργείο Υγείας, και πολλοί κάτοικοι είναι φτωχοί για να αγοράσουν τα εμβόλια.

Ο ψαράς Ντάντα, όπωςπολλοί άλλοι κάτοικοι της Μαδαγασκάρης, είχε μεταφέρει τον γιο του Λιμπεραζά για να εμβολιαστεί στον τόπο διαμονής της οικογένειας, το Φορ Ντοφέν.

Αλλά η επαναληπτική δόση του εμβολίου που θα έπρεπε να κάνει στην κλινική κόστιζε 15 δολάρια τη στιγμή που η οικογένεια του Ντάντα ζει με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα και έτσι αποφάσισε να εμβολιάσει το παιδί του σε έναν παράνομο τοπικό γιατρό.

Τον Ιανουάριο ο μικρούλης άρχισε να βήχει. Στη συνέχεια εμφάνισε εξανθήματα και μια εβδομάδα μετά, βράζοντας από τον πυρετό, το παιδί πέθανε.

Μέχρι τότε η ανιψιά του Ντάντα, η τρίχρονη Μαρτίνα, είχε ήδη ασθενήσει. Οκτώ ημέρες μετά ήταν και εκείνη νεκρή.

Το ίδιο απόγευμα ο ανιψιός του Ντάντα από την άλλη του αδελφή, ο τρίχρονος Μάριο, επίσης κατέληξε. Τα τρία ξαδελφάκια είναι μεταξύ των σχεδόν 1.000 ανθρώπων, κυρίως παιδιών, που έχουν πεθάνει από ιλαρά στη Μαδαγασκάρη από τον Οκτώβριο.

Οι θάνατοί τους υπογραμμίζουν την σκληρή πραγματικότητα για εκείνους που μένουν απροσπάτευτοι από μια από τις πιο μολυσματικές νόσους. Ο ιός, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, πνευμονία, εγκεφαλικό οίδημα και τελικά να επιφέρει τον θάνατο, μπορεί να επιβιώσει έως και δύο ώρες στον αέρα έπειτα από ένα βήξιμο ή ένα φτέρνισμα, που εύκολα μολύνει όσους βρίσκονται κοντά.

Παρότι υπάρχει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εμβόλιο, σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 110.000 άνθρωποι πέθαναν από ιλαρά το 2017, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Τα περισσότερα θύματα ήταν παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαδαγασκάρη, Εκατοντάδες,madagaskari, ekatontades