Τζ. Πάιατ: «Το καλοκαίρι του 2020, υπήρξε σοβαρή κρίση στα Ελληνοτουρκικά»

Την ανησυχία των ΗΠΑ για ένα πιθανό ατύχημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, εξέφρασε ο απερχόμενος πρέσβης στην Αθήνα, με συνέντευξή του στην ΕΡΤ

Η ανησυχία αυτή συνδέθηκε με την εκ των υστέρων παραδοχή πως η αποφυγή της σύρραξης, κατά την κρίση το 2020,

ήταν δύσκολη. 

 «Δεν ήταν ορατό σε πολλούς ανθρώπους. Η μεγαλύτερη ένταση εκτυλισσόταν στην θάλασσα. Οι ΗΠΑ πήραν το συμβάν πολύ σοβαρά. Συνεργαστήκαμε με τους υπόλοιπους συμμάχους μας στην περιοχή», ανέφερε. 

Την ίδια ώρα, σημείωσε πως ανησυχεί για πιθανά ατυχήματα.

Μετά και την παρότρυνση των ΗΠΑ η Τουρκία να εμπλακεί στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία εγείρει ερωτηματικά, φαίνεται πως τώρα ο Λευκός Οίκος επιχειρεί να εστιάσει στις σχέσεις με την Αθήνα, στέλνοντας αρνητικά μηνύματα προς την Τουρκία.

Κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για απαράδεκτες δραστηριότητες, υπερπτήσεις, ρητορικές υπερβολές και ανόητες δηλώσεις, σε αντίθεση με την έμφαση που έδωσε στην πρόσκληση προς τον Μητσοτάκη, για ομιλία στο Κογκρέσο.  

«Θα διαπιστώσετε πως πρόκειται για εξαιρετική τιμή. Την μεγαλύτερη που επιτρέπει το νομοθετικό μας σύστημα σε έναν ξένο ηγέτη», είπε.

Η συνέντευξη συνοδεύτηκε με πανηγυρικές αναρτήσεις του Τζέφρι Πάιτ, συνοδευόμενες από βίντεο, για τις συνεκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται, αλλά και για την νέα παραλαβή 130 Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως, από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού.

Η αντίδραση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα ήρθε με έμμεσο τρόπο.  

«Ένα από τα ατυχή αμαρτήματα της διπλωματίας είναι το να "γίνεσαι ιθαγενής". Και αυτό συμβαίνει, όταν ξεχνάς τις θέσεις της χώρας σου και υιοθετείς εκείνες των οικοδεσποτών σου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται εντός Μαΐου συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ελπίζει πως οι περιφερειακές εξελίξεις θα επιφέρουν κινητικότητα στο Κυπριακό.

«Ίσως δημιουργούνται οι προοπτικές, μέσα από τις στάχτες ενός πολέμου, της ανάγκης ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των οποίων, βεβαίως, είναι και το Κυπριακό», είπε ο Πρόεδρος  

Τόνισε επίσης, την επίμονη τουρκική αδιαλλαξία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πάιατ, 2020, Ελληνοτουρκικά,paiat, 2020, ellinotourkika