Τ/ΥΠΕΞ: «Το Ορούτς Ρέις έχει δικαίωμα να επιχειρεί στο Καστελόριζο»

Απάντηση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δίνει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, σημειώνοντας ότι το Ορούτς Ρέις έχει δικαίωμα να επιχειρεί σε περιοχή 15 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία, ακόμη κι αν υπάρχει εκεί ελληνικό νησί. Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες «που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο» και να ξεκινήσει έναν ειλικρινή

διάλογο με την Τουρκία μέσω των διερευνητικών επαφών, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τ/ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Το πλοίο Ορούτς Ρέις ξεκίνησε τις ερευνητικές δραστηριότητές του από εκεί που τις σταμάτησε έπειτα από ένα μήνα εργασιών συντήρησης και επισκευής. Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020, εκτελούνται αποκλειστικά και μόνο εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο σημείο της Τουρκίας και 425 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωσή του σήμερα, επανέλαβε τις αντιρρήσεις του, προβάλλοντας τους ίδιους αβάσιμους και ασύμβατος με το διεθνές δίκαιο ισχυρισμούς του. Είναι απαράδεκτο να προβάλλει ενστάσεις στη χώρα μας, η οποία διαθέτει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, επειδή επιχειρεί σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το έδαφός της.

Οι αντιρρήσεις αυτές βασίζονται στις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας στο ζήτημα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως αυτές αποτυπώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει γίνει γνωστό προς την κοινή γνώμη ότι ο χάρτης της Σεβίλλης θεωρείται νομικά ανυπόστατος και για την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι το Καστελόριζο διαθέτει 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας ζώνης, κάτι που δεν συνάδει ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε με τις διεθνείς δικαστικές αποφάσεις. Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι μαξιμαλιστικές. Αναμένουμε από την Ελλάδα να αποσύρει τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της, που αποτυπώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης, καθώς είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, να θέσει τέρμα στις ασκήσεις και τις στρατιωτικές της δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο μαζί μας, μέσω των διερευνητικών επαφών».

Διαβάστε επίσης:

Με βίντεο… κουνάει το μαντήλι στο Ορούτς Ρέις ο γαμπρός του Ερντογάν

Νέα Navtex από Τουρκία για έρευνες Μπαρμπαρός στην Κυπριακή ΑΟΖ

Keywords
Τυχαία Θέματα