Τσίπρας: Συνυπευθυνότητα και όχι blame game στο προσφυγικό

Κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στο προσφυγικό, ζήτησε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τουσκ, ο κ. Τσίπρας επέκρινε τη στάση μίας σειράς χωρών που προβάλλουν, όπως είπε, την αντίληψη ότι

χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού. «Δεν διστάζουν να επιθενται και έναντίον της Ελλάδας και να προτείνουν αντιμετώπιση του ζητήματος με κλείσιμο συνόρων και τείχη ανάμεσα στις χώρες. Αυτού του είδους η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο», δήλωσε ο κ.Τσίπρας.

Ακολούθως, δήλωσε ότι οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν με συνυπευθυνότητα και όχι με blame game.

Δύο αντιλήψεις στην Ευρώπη

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη, ότι εντός της Ευρώπης κυριαρχούν δύο αντιλήψεις: μία φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση και μία αντιευρωπαϊκή αντίληψη που θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορεί να τα λύνει ο καθένας μόνος του. «Η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη οικογένεια και η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλο αγώνα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην κατεύθυνση της συνυπευθυνότητας», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η Ευρώπη πρέπει «να προχωρήσουμε όλοι μαζι».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα σηκώνει δυσανάλογο βάρος σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά αντιμετωπίζει το θέμα με ανθρωπισμό και σεβόμενη τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Τουσκ: Αποκλεισμός από τη Σένγκεν δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα

«Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τουσκ προσθέτοντας, ότι κάτι τέτοιο δεν θα τερμάτιζε το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ελκυστική για τους πρόσφυγες, ούτε θα έβαζε τέλος στον πόλεμο στη Συρία.

Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, η προσφυγική κρίση τεστάρει τις αντοχές της Ε.Ε. και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα με περισσότερη προσπάθεια. «Θα χρειαστεί περισσότερη στήριξη από τους εταίρους στην Ευρώπη και περισσότερες προσπάθειες από την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εστίασε και στην ανάγκη καταπολέμησης των αιτίων που οδηγούν τους πρόσφυγες να φθάνουν στην Ευρώπη και αναφορικά με τον εμφύλιο στη Συρία είπε ότι μετά τους ρώσικους βομβαρδισμούς οι ελπίδες για λύση μικραίνουν. «Το καθεστώς του Άσαντ ενισχύεται και η Ευρώπη κατακλύζεται με νέο κύμα προσφύγων», συνέχισε.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα