Τσίπρας προς Ερντογάν: Γραβάτα μόνο όταν λυθεί το Κυπριακό

Παρατήρηση στον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν φορούσε γραβάτα, έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν, συναντώντας τον στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ. "Θα φορέσω γραβάτα όταν λυθεί το Κυπριακό", ήταν η απάντηση που εισέπραξε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια των εργασιών της Παγκόσμιας Συνόδου του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη,

ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολυδιάστατης ανθρωπιστικής πρόκλησης, καθώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πρωτοφανών προσφυγικών ροών.

Όπως είπε, η Ελλάδα – ως η χώρα πρώτης γραμμής της ζώνης Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης – καλείται να ενισχύσει τους αστυνομικούς ελέγχους προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ασφάλειας στην περιοχή μας, που προκαλούνται από τον πόλεμο και τη διεθνή τρομοκρατία.

Τόνισε ότι η εμπειρία των τελευταίων τριών ετών έχει συμπυκνωθεί σε ορισμένα διδάγματα για το μέλλον. Το πρώτο, όπως επεσήμανε, είναι ότι θα πρέπει όλοι να παλέψουμε για μια ατζέντα ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανοχής και αυτό να συνεχιστεί παρά τις όποιες οπισθοχωρήσεις γιατί σε αντίθετη περίπτωση η φτώχεια και ο ρατσισμός θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις.

Το δεύτερο είναι ότι τα κράτη θα πρέπει να επιδεικνύουν αλληλεγγύη και να μοιράζονται την ευθύνη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, όπως επέδειξε αλληλεγγύη ο ελληνικός λαός παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η τακτική του υψώματος τειχών και η αποφυγή κοινής αντιμετώπισης των προκλήσεων, οδηγεί σε μεγαλύτερη αδυναμία ως προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Όσο περισσότερο μιλάμε για μια Ευρώπη όπου οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι, αντί να αυξάνουμε την ανθρωπιστική βοήθεια και να διασφαλίζουμε ισχυρές δομές και νομικές οδούς για τη μετεγκατάστασή τους, τόσο το λιγότερο έχουμε δικαίωμα να μιλάμε για μια Ευρώπη του Ανθρωπισμού», είπε.

Προσέθεσε, επίσης, ότι χρειάζεται ενίσχυση του συντονισμού επί του πεδίου μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στο ανθρωπιστικό έργο και ότι αν οι ελληνικές αρχές δεν είχαν καταφέρει να υπάρξει τέτοιος συντονισμός, ο ρατσισμός στην Ελλάδα σήμερα θα είχε κερδίσει έδαφος.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει επένδυση στη διπλωματία και στις προσπάθειες διασφάλισης της ειρήνης και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο αυτό και με πλήρη σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των αποφάσεων του ΟΗΕ η ελληνική κυβέρνηση έχει ενισχύσει τους δεσμούς της με όλα τα κράτη της περιοχής, και προωθεί διάλογο και συνεργασία σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, και με την Τουρκία.

Όπως είπε, η συνεργασία με την Τουρκία συνεισέφερε σημαντικά στη δραστική μείωση των θανάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και στην μείωση των προσφυγικών ροών από 7.000 σε λιγότερο από 100 την ημέρα και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η σκληρή προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση ούτως ώστε η η συνεργασία επί της μετανάστευσης στην περιοχή μας να καταστεί πρότυπο για όλες τις διεθνείς προσπάθειες που καλούνται να αντιμετωπίσουν ανθρωπιστικές προκλήσεις.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα