Πανωλεθρία για το πολιτικό σύστημα η αποχή

Σάρωσε χθες η αποχή από την εκλογική διαδικασία, καθώς ένας στους τρεις από τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους δεν προσήλθε στις κάλπες.

Το μεγάλο ποσοστό αποχής από τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές αποτελεί τροφή για προβληματισμό και σκέψη, καθώς στέλνει ηχηρό μήνυμα απαξίωσης με πολλαπλούς αποδέκτες στο πολιτικό σύστημα.

Χαρτογραφώντας την αποχή, ο Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, υποστηρίζει πως το εκλογικό σώμα διέπεται από αρχές ενός πολιτικού κυνισμού και επισημαίνει ότι η αποχή δημιουργεί πολιτικό σεισμό, του

οποίου οι μετασεισμικές δονήσεις θα είναι σημαντικές.

Το 33.26% του εκλογικού σώματος, επέλεξε να μην ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Πρόκειται για πρωτόγνωρο ποσοστό σε διαδικασία εκλογής μελών του κυπριακού κοινοβουλίου, με την αποχή να διευρύνεται κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις Βουλευτικές του 2011. Ο χάρτης της αποχής διευρύνεται, εάν αναλογιστεί κανείς ότι δύο στους τρεις δεκαοκτάρηδες δεν μπήκαν καν στον κόπο να εγγραφουν στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Γιώργος Κέντας, χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή πανωλεθρία του πολιτικού και κομματικού συστήματος. «Σίγουρα τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν χάσει πολύ μεγάλο ποσοστό της επιρροής τους στην κοινωνία γενικά», επισημαίνει. Ο δρ. Κέντας, εκτιμά ότι θα υπάρξει δυσκολία στην εκλογή Προέδρου της Βουλής θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών θα έχει επίπτωσεις στις ενδεχόμενες συνεργασίες, ενόψει και Προεδρικών οι οποίες είναι σχετικά πολύ σύντομα».

Keywords
Τυχαία Θέματα