Τσιούτης-COVID-19: Η έρευνα για τα αντισώματα και τι αποτελέσματα αναμένουμε

Έρευνα στον κυπριακό πληθυσμό, για να εξασφαλιστεί μια σειρά από δεδομένα σχετικά με τον κορωνοϊό, με κυριότερο στόχο την εξακρίβωση του βαθμού ανοσίας έναντι του COVID-19, όπως επίσης και της ανοσογονικότητας αντιγόνων επιφανείας, διενεργεί το Τμήμα Μοριακής Ιολογίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας &Γενετικής Κύπρου.

Το SigmaLive επικοινώνησε με τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου,

Κωνσταντίνο Τσιούτη, ο οποίος και κλήθηκε να εξηγήσει πως θα βοηθήσει η έρευνα και ποια στοιχεία αναμένεται να έχουμε με την ολοκλήρωσή της.

Όπως είπε, πρόκειται για καταγραφή των ειδικών αντισωμάτων για τον ιό στον πληθυσμό και θα γίνει σε εθελοντική βάση. 

Η έρευνα, θα ασχοληθεί με την ανίχνευση αντισωμάτων σε άτομα, που βρέθηκαν θετικά στον ιό COVID-19 κατόπιν μοριακού τεστ, που διενεργήθηκε με τη διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδο RT-PCR, την ανίχνευση αντισωμάτων σε άτομα με αρνητικό τεστ στον COVID-19, καθώς και την ανίχνευση αντισωμάτων σε άτομα που δεν υποβλήθηκαν σε εξέταση.

Από τη μία θέλουμε να δούμε την κινητική των αντισωμάτων, εάν παράχθηκαν αντισώματα και για πόσο διάστημα παρέμειναν ανιχνεύσιμα. 

Από την άλλη, είπε, θέλουμε να δούμε σε ποιο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό υπήρξε μετάδοση του ιού χωρίς να έχουν εντοπιστεί τα άτομα τα οποία έχουν μολυνθεί. 

Μπορεί, τόνισε, να γίνουν και εξειδικευμένες μέθοδοι που να δείξουν κατά πόσο τα αντισώματα αυτά είναι εξουδετερωτικά. 

Συμπερασματικά θα αναδείξει την έκταση στην οποία έχει εκτεθεί ο πληθυσμός, αλλά και η έκταση ανοσολογικής απάντησης θα μας δείξει σε τι ποσοστό υπάρχει ανοσία, σημείωσε.  

Έρευνες από άλλες χώρες δείχνουν διαφορετικά αποτελέσματα, φαίνεται πως το ποσοστό παραγωγής αντισωμάτων έχει να κάνει με το ποια ήταν η συχνότητα  εμφάνισης του ιού στην περιοχή και μέσω αυτού μπορεί να υπολογιστεί η πραγματική θνητότητα, συνέχισε ο κ. Τσιούτης. 

Με αυτή την έρευνα, και αναλόγως απήχησης, θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια τον αριθμό των κρουσμάτων, όπως πρόσθεσε. 

Keywords
Τυχαία Θέματα