Τσιούτης: Μέτρα ακόμα και μετά τον εμβολιασμό-Θα μείνει για πάντα ο κορωνοϊός;

Για τις εξελίξεις σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στην Κύπρο μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή ο Επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διασπορά των κρουσμάτων σχεδόν σε κάθε οικογένεια και το αίσθημα του φόβου, σημείωσε ότι δεν είναι η αίσθηση του φόβου σε αυτή την περίπτωση αλλά ιδανικά είναι η συνειδητοποίηση του προβλήματος. Ο κόσμος συνειδητοποιεί

πιο εύκολα το πρόβλημα, όταν κτυπήσει την πόρτα του. Ο φόβος δεν είναι καλή πρακτική και προκαλεί αντιδράσεις σε σχέση με το όταν υπάρχει πραγματική συνειδητοποίηση του πόσο σοβαρό είναι και ποιες οι επιπτώσεις του.

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς τόνισε ότι από χθες έχουν αρχίσει να χορηγούνται οι δεύτερες δόσεις, άρα σιγά σιγά πολλά άτομα κλείνουν τον κύκλο του εμβολίου, άρα θα έχουν ανοσία. Το θετικό είναι ότι οι εμβολιασμοί άρχισαν από οίκους ευγηρίας που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, έτσι αναμένεται να δούμε τις θετικές επιπτώσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Πρόσθεσε ότι έχουμε εμβολιάσει πάνω από 10.000 άτομα στην Κύπρο μέχρι τώρα και με το που έρχονται τα εμβόλια, τα ραντεβού εξαντλούνται. Επίσης, πλέον μπορούμε να βγάζουμε έκτη δόση από το φιαλίδιο της Pfizer.

Σε ερώτηση εάν αυτοί οι 10.000 κυκλοφορούν χωρίς να τηρούν πλέον τα μέτρα, απάντησε ότι πρέπει να τηρούν τα μέτρα όπως οι υπόλοιποι. Από την πρώτη δόση δεν είναι σίγουρο ότι κάνεις συλλογική ανοσία. Επίσης, και δύο δόσεις να γίνουν δεν κάνει 100% ανοσία αλλά 90% με 94%. Από την άλλη δεν είμαστε σίγουροι ότι ο εμβολιασμένος δεν κολλάει και δεν γίνεται ασυμπτωματικός με αυτό τον τρόπο. Υπάρχει περίπτωση κάποιος που έκανε το εμβόλιο να προστατεύεται από τη νόσο αλλά μπορεί να τη μεταδίδει.

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι ο κορωνοϊός θα μείνει μαζί μας για πάντα, σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορά μοντέλα για την πορεία αυτού του ιού. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα εξαφανιστεί, είναι κάτι πολύ δύσκολο. Την εκρίζωση την έχουμε κάνει μόνο με την ευλογιά. Αυτός ο κορωνοϊός επειδή μεταδίδεται πολύ εύκολα, υπάρχει περίπτωση τα παιδιά να μην προλαβαίνουν να κάνουν ανοσία, επειδή δεν κάνουν νόσο και γίνονται ασυμπτωματικοί φορείς και μεταδίδουν. Έτσι οι ενήλικες θα προλάβουν να κάνουν ανοσία αλλά τα παιδιά θα είναι μια τεράστια ομάδα πληθυσμού που θα το κολλάνε και θα το μεταδίδουν.

Εξήγησε ότι οι νοσηλείες είναι σταθερές, δεν έχουν μειωθεί. Βλέπουμε μια σταθερή μείωση του ποσοστού θετικότητας εδώ και μια εβδομάδα, έχει πέσει αλλά αυτή είναι η επίδραση των μέτρων του Δεκέμβρη. Είμαστε λίγο καλύτερα μεν, αλλά παραμένουμε σε κρίσιμα επίπεδα.

Διαβάστε επίσης: Εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά τα 3.466 ραντεβού για εμβολιασμό

Keywords
Τυχαία Θέματα