Δρ. Αντωνιάδης: Το ερωτηματικό που παραμένει σχετικά με το εμβόλιο κατά COVID

Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, μέσα από τις κλινικές μελέτες, φάνηκε πως έχουν υψηλό βαθμό προστασίας, αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, ανέφερε ο Δρ. Αντώνης Αντωνιάδης, Πνευμονολόγος, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο». 

Ο πιο βασικός εμβολιασμός έγινε στο Ισραήλ και σε 1-2 μήνες θα έχουμε πολύ καλά επιπρόσθετα στοιχεία σε σύγκριση με αυτών από τις κλινικές δοκιμές, είπε.

Κληθείς

να σχολιάσει σε ποιο βαθμό πρέπει να γίνουν οι εμβολιασμοί για να υπάρξει ανοσία της αγέλης, ανέφερε πως πρέπει να είναι γύρω στο 60-70%, ωστόσο, σε μια χώρα με σχετικά ελεγχόμενη νόσο το ποσοστό ανοσίας της αγέλης μπορεί να είναι και μικρότερο. 

Αυτή η καινούρια τεχνολογία εμβολίου mRNA είναι επαναστατική και δοκιμαζόταν για καιρό σε άλλες θεραπείες και την περιμέναμε ως «μάννα εξ ουρανού, σημείωσε.

Όσο αφορά τις παρενέργειες, η μόνη σοβαρή που παρατηρήθηκε, είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις σε ένα συστατικό του εμβολίου του PEG που χρησιμοποιείται σε πολλά άλλα εμβόλια. 

Οι αντιδράσεις αυτές είναι 15 στις 100.000 και η αλλεργική αντίδραση αυτή, είναι αντιμετωπίσιμη, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Οι υπόλοιπες παρενέργειες, όπως είπε, είναι οι συνηθισμένες που παρατηρούνται σε όλα τα εμβόλια και πρόσκαιρες.

Το εμβόλιο προετοιμάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα στην ενδεχόμενη εισβολή του ιού, να είναι έτοιμο να αντιδράσει και να αποτρέψει στη νόσηση, πετυχαίνουμε να μην αρρωστήσουμε και να μην μπούμε σε νοσοκομείο και να πεθάνουμε, σημείωσε. 

Το μόνο ερωτηματικό που υπάρχει με αυτό το εμβόλιο, είπε, είναι κατά πόσο εγώ που έχω εμβολιαστεί  και έρθω σε επαφή με τον ιό, κατά πόσο μεταδίδω τον ιό. 

Φαίνεται, πρόσθεσε, ότι μπορώ να μεταδώσω τον ιό, ωστόσο, με λίγο ιικό φορτίο. 

Διαβάστε επίσης 

Εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά τα 3.466 ραντεβού για εμβολιασμό

Φωτογραφίες από τη στιγμή του εμβολιασμού του Προέδρου Αναστασιάδη

Keywords
Τυχαία Θέματα