Τσελίκ: Πρώτα να διορθώσουν την απόφαση για εορτασμό Ένωσης

“Το Κυπριακό για μας είναι εθνική υπόθεση. Η απόφαση για εορτασμό της ένωσης είναι ενάντια στο πνεύμα της λύσης και των διαπραγματεύσεων εξολοκλήρου. Πρώτα πρέπει να το διορθώσουν αυτό”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Ομέρ Τσελίκ.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε πως όταν μιλάει με τους Ευρωπαίους πολιτικούς τους λέει αυτό: “Η ένταξη της νοτίου Κύπρου

στην ΕΕ πριν λυθούν τα προβλήματα συνόρων και τα προβλήματα με την βόρεια Κύπρο στην πραγματικότητα έχει περιπλέξει αυτό το πρόβλημα και υπεύθυνοι είστε εσείς.

Συνεχώς κάνετε συστάσεις στην Τουρκία και την βόρεια Κύπρο. Εκεί που πρέπει στην πραγματικότητα να κάνετε συστάσεις είναι η νότια Κύπρος και η Ελλάδα. Εκείνοι σκέφτονται ως εξής: ‘Εμείς είμαστε μια χώρα μέλος της ΕΕ, ο βορράς να ενταχθεί’. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει και δεν θα γίνει ποτέ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο ως μια παράμετρος που βασίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες. Επομένως εάν τίθεται θέμα να αποδυναμωθεί η βασική φιλοσοφία, αυτό δεν θα το αποδεχτούμε ποτέ. Τελικά η απόφασή τους για εορτασμό της ένωσης σημαίνει ότι η νοοτροπίας τους είναι πέραν της προσέγγισης των δύο συνιστωσών πολιτειών και πέραν της προσέγγισης για λύση.Επιπλέον αυτό το κάνουν ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Επιπλέον αυτό το κάνει ένα κόμμα εθνικού λαϊκού μετώπου που λέγεται ΕΛΑΜ. Η εξουσία στην νότια Κύπρο το διασφαλίζει αυτό. Αυτή είναι μια προσέγγιση με κακή πρόθεση”.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει δημιουργηθεί έδαφος για να συναντηθούν οι δύο ηγέτες. “Το σχέδιο της ένωσης και καταστάσεις όπως η αποχώρηση του Αναστασιάδη από το τραπέζι δείχνουν ότι στην πραγματικότητα οι προθέσεις στο τραπέζι ήταν άλλες. Επομένως, δεν είμαστε εμείς η πλευρά που η ΕΕ θα κάνει προτροπές. Άλλωστε καταθέσαμε τη βούληση μας για λύση. Θέλουμε λύση στη βάση της παραμέτρου δύο συνιστωσών πολιτειών”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι τα προβλήματα του περιουσιακού που θα προκύψουν έπειτα από την λύση θα φέρουν πολύ σοβαρό οικονομικό βάρος. “Εάν η ΕΕ καταθέσει τις δεσμεύσεις της για ανάληψη αυτού του οικονομικού βάρους και καταθέσει ένα σχέδιο δράσης και εάν πει ότι θα κάνει αυτό που της αναλογεί στο θέμα της χρηματοδότησης της λύσης θα συμβάλει σοβαρά”, ανέφερε.

“Για μας το Κυπριακό είναι μια εθνική υπόθεση. Εμείς μέσα σε αυτή την εθνική υπόθεση έχουμε καταθέσει την πολιτική μας θέληση από την περίοδο του Ανάν μέχρι σήμερα. Η απόφαση για εορτασμό της ένωσης είναι ενάντια στο πνεύμα της λύσης και των διαπραγματεύσεων εξολοκλήρου. Πρώτα πρέπει να το διορθώσουν αυτό”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα