Τροποποιητική πρόταση για την ελευθερία έκφρασης ενόψει της «δίκης» του Κισμίρ

Η εφημερίδα Yeni Düzen (30.08.2023 yeniduzen.com) γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) με ανακοίνωση που εξέδωσε ενημέρωσε σχετικά με την υποβολή στην προεδρία της λεγόμενης βουλής του κατοχικού καθεστώτος τροποποιητικές προτάσεις για τον «Ποινικό Νόμο και τον Νόμο για τα Στρατιωτικά Εγκλήματα».

«Η ελευθερία της σκέψης, της έκφρασης και της επικοινωνίας είναι ένα από τα βασικά θεμέλια μιας δημοκρατικής κοινωνίας και μια από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την πρόοδο μιας δημοκρατικής κοινωνίας και την προσωπική

ανάπτυξη κάθε ατόμου. Όπως τονίζεται από το Σύνταγμα της ΤΔΒΚ, τις δικαστικές αποφάσεις και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η τιμωρία της σκέψης και της έκφρασης με φυλάκιση, ακόμη και αν είναι ενοχλητική, είναι ένα μέτρο που είναι αναχρονιστικό. Αποτελεί μια από τις πιο θεμελιώδεις αρχές ότι τα πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να είναι πιο ανεκτικά στην κριτική που τους ασκείται, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές τους ευθύνες και το εύρος των μέσων απάντησής τους. Είναι γενικά αποδεκτό στις σύγχρονες δημοκρατίες ότι, εκτός από την υποκίνηση σε βία και τα εγκλήματα μίσους, τα πρόσωπα που ασκούν την ελευθερία της έκφρασης δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε ποινικές κυρώσεις. Στο εσωτερικό μας δίκαιο, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στη δικαστική εκδίκαση των ισχυρισμών περί δυσφήμισης και βλασφημίας μέσω αστικών αγωγών», σημειώνει η ανακοίνωση.

Ακανσόι: «Η μήνυση κατά του Κισμίρ, κατέστησε ακόμη πιο επείγον ένα ήδη επείγον θέμα»

Μιλώντας στην εφημερίδα σχετικά με τις αιτούμενες τροποποιήσεις, ο γενικός γραμματέας του CTP Ασίμ Ακανσόι δήλωσε ότι οι μελέτες σχετικά με τις προτάσεις εκπονήθηκαν με μια ελευθεριάζουσα αντίληψη, με διαβούλευση με τις απόψεις των ενδιαφερομένων και ότι διαμορφώθηκαν με βάση το ότι η ελευθερία της σκέψης είναι δικαίωμα κάθε ατόμου.

Τονίζοντας ότι ο ισχύων Ποινικός Κώδικας έχει μια ρύθμιση που βρίσκεται πολύ πίσω από το σημερινό σύγχρονο δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολλές πτυχές, ο Ακάνσοι δήλωσε ότι η αφετηρία του ισχύοντος νόμου προετοιμάστηκε κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιακής περιόδου προκειμένου να προστατεύσει τη βασίλισσα, τη βρετανική κυβέρνηση της βασίλισσας και την αποικιακή κυβέρνηση.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα επείγον ζήτημα όσον αφορά την ανάπτυξη μιας δημοσιογραφικής προσέγγισης που βασίζεται στη σκέψη», δήλωσε ο Akansoy πρόσθεσε: «Η μήνυση που κατατέθηκε κατά του δημοσιογράφου Αλί Κισμίρ κατέστησε ακόμη πιο επείγουσα την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα