Τροποποίηση του νόμου περί Μέτρων και Σταθμών ψήφισε η Βουλή

Ομόφωνα με 49 ψήφους υπέρ, η Ολομέλεια της Βουλής τροποποίησε τον περί Μέτρων και Σταθμών νόμο ώστε να συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI).

Διαβάστε ακόμη: X.Κληρίδης:Προβλήματα που ίσως οδηγήσουν σε σύγκρουση θεσμών για 56η έδρα

Σκοπός του νόμου είναι η τροποποίηση του περί Μέτρων και Σταθμών Νόμου, ώστε να μεταφερθεί στην εσωτερική έννομη τάξη η Οδηγία 2019/1258/ΕΕ της Επιτροπής της 23ης Ιουλίου

2019 για την προσαρμογή στην τεχνική πρόοδο του παραρτήματος της Οδηγίας 80/181/ΕΟΚ του Συμβουλίου σε σχέση με τους ορισμούς των βασικών μονάδων του SI.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της προσαρμογής του πιο πάνω παραρτήματος αντικαθίστανται τα άρθρα 6, 7, 8, 9, 10 και 11 του υφιστάμενου νόμου με νέα άρθρα.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το υπό αναφορά νομοσχέδιο, οι τροποποιήσεις οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη και στα πρότυπα των μετρήσεων είναι δεσμευτικές, χωρίς δυνατότητα διαφοροποίησης ή παρέκκλισης.  Επιπρόσθετα, οι τροποποιήσεις αυτές αναμένεται να επιφέρουν βελτιώσεις στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και αξιοπιστία των βασικών μονάδων του SI, καθώς και στην ακρίβεια και σαφήνεια των σχετικών μετρήσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα