X.Κληρίδης:Προβλήματα που ίσως οδηγήσουν σε σύγκρουση θεσμών για 56η έδρα

Προβλήματα τα οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε σύγκρουση θεσμών διαβλέπει ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης από την απόφαση του Εκλογοδικείου χθες για την 56η έδρα της Βουλής, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά τίθεται θέμα ελέγχου των τροποποιήσεων στις οποίες προχωρεί το νομοθετικό σώμα από συνταγματικής πλευράς από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο κ. Κληρίδης είχε κληθεί από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την απόφαση.

«Μία

πτυχή της υπόθεσης, η οποία δεν έχει σχολιαστεί εκτενώς, αφορά τη νέα θεώρηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι ακόμα και σε περιπτώσεις συνταγματικών τροποποιήσεων μπορεί να τεθεί θέμα συνταγματικότητας της ίδιας της τροποποίησης», είπε.

Δεν αναφέρομαι, εξήγησε, «στο θέμα της αναδρομικότητας που κατά την απόφαση αποδίδει το Ανώτατο Δικαστήριο στην τροποποίηση με αποτέλεσμα να κηρύξει άκυρη την εκλογή, αλλά αναφέρομαι στο γενικότερο πλαίσιο και φιλοσοφία της απόφασης ότι οι τροποποιήσεις του Συντάγματος πρέπει να εντάσσονται μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο το οποίο ακολουθεί την ίδια την φιλοσοφία του Συντάγματος».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου «αυτό είναι ένα νέο δόγμα που για πρώτη φορά χαράσσεται από το Ανώτατο Δικαστήριο και θα δημιουργήσει πάμπολλα προβλήματα, κατά τη γνώμη μου, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε σύγκρουση θεσμών».

«Η Βουλή μέχρι σήμερα είχε την άποψη ότι έχει κάθε δικαίωμα να τροποποιεί το Σύνταγμα εξ ου και είμαστε τώρα στην 13η τροποποίηση του Συντάγματος», ανέφερε.

Με την χθεσινή όμως απόφαση, πρόσθεσε, «τίθεται θέμα ελέγχου των τροποποιήσεων από συνταγματικής πλευράς από το Ανώτατο Δικαστήριο».

Ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Βουλή θα θεωρήσει τούτο ως επέμβαση στην άσκηση της λαϊκής κυριαρχίας της και προβλέπω ότι θα υπάρξουν πολλές αμφισβητήσεις και συγκρούσεις, μη αποκλειομένης και της σύγκρουσης για τα θέματα μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης».

Διότι, είπε, «στο πλαίσιο μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης είναι απαραίτητο να προσαρμοστεί η τροποποίηση που επιτεύχθηκε ουσιαστικά του Συντάγματος με νομοθεσία η οποία δικαιολογήθηκε με το δίκαιο της ανάγκης».  Και θα κριθεί, κατά τη γνώμη μου, «κάτω από το φως της απόφασης αυτής κατά πόσο η μεταρρύθμιση συνάδει με την συνταγματική δομή», πρόσθεσε.

«Είναι κατά τη γνώμη μου μια εξέλιξη η οποία δεν αναμενόταν από το Ανώτατο Δικαστήριο και αν ακολουθηθεί προβλέπω να έχουμε πάρα πολλά προβλήματα και δυσκολίες», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα υπάρξει κάποια συνέχεια σε σχέση με την χθεσινή απόφαση απάντησε ότι «επί του συγκεκριμένου θέματος αναμφίβολα δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια πλήρωσης της θέσης εν όψει του ότι οι βουλευτικές εκλογές είναι το Μάιο».

Προς αυτό, ανέφερε ότι παρόμοια περίπτωση υπήρξε και στο παρελθόν, όταν κηρύχθηκε από το Εκλογοδικείο άκυρη η εκλογή του Χριστάκη Κατσαμπά στην εκλογική αίτηση του Γεώργιου Μαυρογένη την οποία είχε χειριστεί ο ίδιος ενώπιον του Εκλογοδικείου. «Μέχρι που να ληφθεί η απόφαση ακυρότητας εκλογής του κ. Κατσαμπά είχαμε φτάσει την περίοδο των εκλογών και δεν πληρώθηκε η θέση με τον κ. Μαυρογένη ή οποιονδήποτε άλλο», είπε.

Συνεπώς, συμπλήρωσε, «επειδή είμαστε κοντά στις εκλογές πιστεύω ότι δεν θα γίνει τίποτα απολύτως».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα