Τρομερά εποικοδομητικό… γεύμα

Τα κατεχόμενα είναι μέρος της Τουρκίας αλλά και «ξεχωριστό κράτος», δήλωσε ο Τουγρούλ Τουρκές
«Ηγέτη του αγώνα για επιβίωση» αποκάλεσε τον πρώην κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ο Μουσταφά Ακιντζί, τονίζοντας πως οι Τ/κ δεν είναι περαστικοί αλλά θα ριζώσουν

Σε γεύμα του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ, το οποίο αποτελείτο από Έλληνες, Τούρκους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και πρώην διπλωμάτες, παρακάθησαν χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. «Ήταν μια τρομερά εποικοδομητική συνάντηση με την ενθάρρυνση του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ, που περιλαμβάνει βεβαίως και Κύπριους μετά το 2006», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Έχουμε ενημερώσει για την πρόοδο των συνομιλιών, έχουμε ανταλλάξει προβληματισμούς για το πώς μπορούν να ξεπεραστούν προβλήματα και για τις προοπτικές για το μέλλον, που σε μια ενδεχόμενη λύση προοιωνίζουν ένα ευοίωνο μέλλον για το σύνολο των Κυπρίων, αλλά ταυτόχρονα και για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας και Τουρκίας - ΕΕ, καθώς και σωρεία άλλα ωφελήματα μέσα από τη λύση», πρόσθεσε. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι λέχθηκε εκ μέρους του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίζ, που παρέστη στο γεύμα, ο Πρόεδρος είπε: «τα ίδια που έχω ακούσει από τους υπόλοιπους».

Στα χνάρια του Ντενκτάς
Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης σημείωσε πως είναι ζωτικής σημασίας για τους Τ/κ και για την ύπαρξη της τ/κ κοινότητας το να είναι μέρος του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος και μέρος του διεθνούς δικαίου, και αυτός, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο λόγος που εργάζεται με καλή θέληση για μια δίκαιη λύση. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Ακιντζί δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τον θάνατο του κατοχικού πρώην ηγέτη των Τ/κ Ραούφ Ντενκτάς.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ακιντζί σημείωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η συμφωνία που θα επέλθει να μην οδηγεί σε παραχωρήσεις από την «ισότητα, την ελευθερία και την ασφάλεια» των Τ/κ. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον κ. Ντενκτάς, τον χαρακτήρισε ως έναν σημαντικό άνθρωπο και ως «ηγέτη του αγώνα για επιβίωση» των Τ/κ, όταν αυτοί ήταν αντιμέτωποι με απειλές. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τώρα οι συνθήκες είναι διαφορετικές, εντούτοις, οι ανάγκες των Τ/κ δεν έχουν αλλάξει και ότι και σήμερα «προσπαθούμε να ριζώσουμε σε αυτό το νησί και να μην είμαστε απλώς περαστικοί».

Η «ευέλικτη» Τουρκία
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρώην ΥΠΕΞ Γιασάρ Γιακίζ, ο οποίος ήταν ένας από τους συμμετέχοντες στο γεύμα, σημείωσε πως στη μετά τη λύση του Κυπριακού εποχή, η Τουρκία δεν μπορεί να είναι εντελώς απούσα. «Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είναι εντελώς απούσα, διότι και η Ελλάδα πρέπει να είναι εδώ ως μητέρα πατρίδα», είπε και αναφέρθηκε στις ιδρυτικές συμφωνίες του 1960 και στον ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων, προσθέτοντας: «Τώρα πρέπει να δούμε πώς αυτοί οι ρόλοι του 1960 μπορούν να προσαρμοστούν στη σημερινή πραγματικότητα επί του εδάφους».

Η Τουρκία, συνέχισε ο κ. Γιακίζ, δεν άλλαξε την πολιτική της στο Κυπριακό, εξακολουθεί να διατηρεί «μιαν ευέλικτη στάση». Όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ανέφερε ότι μόλις οι δύο κοινότητες φθάσουν σε συμφωνία, τότε Τουρκία και Ελλάδα θα μελετήσουν τη συμφωνία τους, και εάν είναι αποδεκτή σίγουρα θα τη στηρίξουν, «γιατί και αυτές (Ελλάδα και Τουρκία) υποφέρουν από τη μη λύση».

Ό,τι βολεύει
Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές μιλώντας στο 8ο Συνέδριο των Τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα, αποκάλεσε τα κατεχόμενα ως μέρος της Τουρκίας αλλά και ξεχωριστό «κράτος». «Η αναφορά μας σε "μικρή πατρίδα" στην "ΤΔΒΚ" γίνεται αντιληπτή σαν να αποτελεί δικό μας μέρος. Ναι, αποτελεί μέρος μας αλλά είναι ένα ξεχωριστό "κράτος"», δήλωσε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως η Τουρκία είναι πάντοτε κοντά στους Τ/κ και δεν έχει πρόθεση να διαλύσει την «κυβερνητική συμμαχία» στα κατεχόμενα.

Επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου στα κατεχόμενα
Την ίδια ώρα, ο ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Daleep Singh, μετέβη χθες στα κατεχόμενα όπου είχε συνάντηση με τον λεγόμενο υπουργό οικονομικών Birikim Ozgur. Σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείου οικονομικών» στα κατεχόμενα, ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα αλλά και τις ευκαιρίες που θα προκύψουν μετά από μια ενδεχόμενη λύση. «Τόσο πριν όσο και μετά τη λύση η στήριξη από την Τουρκία αλλά και τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα είναι σημαντική», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα