Τρόικα: Να προστατευθεί η ανεξαρτησία του Διοικητή της ΚΤΚ

Ανησυχίες για την ανεξαρτησία του θεσμού του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας εκφράζουν οι δανειστές.

Ειδικότερα, υπό το φως της διένεξης μεταξύ της Κυβέρνησης και της Διοικητού της ΚΤΚ, αλλά και των πληροφοριών για υποβολή αιτήματος στο Ανώτατο Δικαστήριο για παύση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, υψηλόβαθμη πηγή των δανειστών δήλωσε στο ΚΥΠΕ

πως το όλο θέμα θα πρέπει να προωθηθεί στο πλαίσιο του συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Συνθήκης της ΕΕ.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι δέουσες διαδικασίες υπό το κοινοτικό δίκαιο και το κυπριακό σύνταγμα να τηρηθούν», ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως το θέμα της αγαστής συνεργασίας είναι σημαντικό για την υλοποίηση του μνημονίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι εξαιρετικά σημαντικό η ανεξαρτησία του θεσμού του Διοικητή να μην τίθεται εν αμφιβόλω».

Οριακές οι αλλαγές σε εκποιήσεις και αφερεγγυότητα
Σε σχέση με προωθούμενες νέες τροποποιήσεις στο πλαίσιο αφερεγγυότητας, η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι υπήρχαν τροποποιήσεις για τις οποίες οι δανειστές δεν ήταν ευτυχείς και πρόσθεσε ότι αυτό το θέμα του πλαισίου της αφερεγγυότητας και των εκποιήσεων παρακολουθείται και από τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.

Σημειώνοντας ότι δεν χρειάζεται να επανανοίξει νέα διαπραγμάτευση στο παρόν στάδιο, η ίδια πηγή είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να κατακαθίσει ο κουρνιαχτός, να δούμε πώς εφαρμόζεται το πλαίσιο αφερεγγυότητας και ο νόμος για τις εκποιήσεις και θα τις επανεξετάσουμε περί τα τέλη του χρόνου.

«Έχετε γίνει παράδειγμα προς μίμηση και δεν χρειάζεται να κάνουμε δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΔΕΚ προωθεί πρόταση νόμου με την οποία να καθορίζεται η αντικειμενική αγοραία αξία της κύριας κατοικίας στην τιμή που είχε το ακίνητο όταν συνήφθη η δανεική σύμβαση.

Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2015 και 2016
Παράλληλα, ερωτηθείς για τους επικαιροποιημένους δημοσιονομικούς στόχους είπε ότι οι στόχοι είναι σίγουρα πιο αυστηροί, αφού ήδη οι υφιστάμενοι στόχοι έχουν ξεπεραστεί, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2015 και το 2016.

Είπε ότι κατά την επόμενη αξιολόγηση θα γίνει συζήτηση με τις κυπριακές αρχές για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος την περίοδο μετά το μνημόνιο, ο οποίος θα είναι 3% το 2017 και 4% τα επόμενα χρόνια.

Φαίνεται όμως ότι τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ πιστεύουν πλέον ότι και αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων υπό την προϋπόθεση ότι η Κυβέρνηση θα διατηρήσει την υφιστάμενη δημοσιονομική δυναμική.

Για τον τερματισμό της έκτακτης εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων, η ίδια πηγή διατύπωσε την εκτίμηση ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας. Η μεταρρύθμιση αυτή, πέραν από τα σημαντικά ζητήματα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, του συστήματος αξιολόγησης και των προαγωγών, θα πρέπει να πετύχει ένα μηχανισμό που θα περιορίζει το ύψος του κρατικού μισθολογίου.

Υπενθύμισε όμως ότι υπήρχαν περιπτώσεις χωρών υπό μνημόνιο που τον τελευταίο χρόνο εφαρμογής χαλάρωσαν τη πολιτική εξυγίανσης.

Μέχρι το τέλος του χρόνου η έγκριση της νομοθεσίας για πώληση δανείων
Εξάλλου, η ίδια πηγή δήλωσε ότι έχει γίνει πρόοδος στον καταρτισμό των νομοσχεδίων για την πώληση και τιτλοποίηση δανείων (securitization), προσθέτοντας ότι το χρονοδιάγραμμα για αυτό το θέμα αφορά στην έγκριση των δύο νομοσχεδίων από το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι τα τέλη Ιουνίου και την έγκρισή τους από τη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τέλος, η ίδια πηγή είπε πως αν και η πορεία υλοποίησης παραμένει πολύ καλή υπάρχουν σημαντικά θέματα προς υλοποίηση, με κορυφαίο την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, τη διατήρηση της δυναμικής των αποκρατικοποιήσεων και την πώληση δανείων.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα