Τρίβουν τα χέρια τους οι Τούρκοι

Ικανοποιημένος ο Τούρκος Πρωθυπουργός, που ο Ακιντζί μίλησε στο ίδιο φόρουμ «με τον Ε/κ ηγέτη επί ίσοις όροις»
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ πως δεν πρόκειται να φέρει σχέδιο με εποικοδομητικές ασάφειες, τονίζοντας ότι το πάθημα του 2004 πρέπει να γίνει μάθημα

Τους επαίνους του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έλαβαν χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Κατά την κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της

Συνόδου του Νταβός, ο Γ.Γ. κάλεσε τους δύο ηγέτες να αξιοποιήσουν την παρούσα χρονική συγκυρία. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για δυνατότητα επίτευξης μιας συμφωνίας εφ' όλων των θεμάτων, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, την ύπαρξη δύσκολων ζητημάτων πριν από την τελική συμφωνία.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είπε ότι στην πρώτη του συνάντηση με τους δύο ηγέτες είχε την ευκαιρία να ακούσει απευθείας από τους ίδιους αναφορικά με τις προσπάθειές τους, από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τον Μάιο του 2015. «Ενθάρρυνα τον κ. Ακιντζί και τον κ. Αναστασιάδη να συνεχίσουν να εργάζονται άοκνα για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατόν, προς όφελος όλων των Κυπρίων», είπε, ζητώντας, τέλος, από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνουν και να υποστηρίξουν τους ηγέτες, στην προσπάθειά τους για υπέρβαση της διαίρεσης στην Κύπρο.

«Ξεκαθάρισμα» από Πρόεδρο
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση με Μπαν Κι Μουν και Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διάβασε τετρασέλιδο έγγραφο, που αποτυπώνει τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων. Έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα της εφαρμογής της λύσης και ανέφερε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί εποικοδομητικές ασάφειες, λέγοντας ότι το πάθημα του 2004 πρέπει να γίνει μάθημα. «Δεν πρόκειται ν’ αποδεχθώ να πάρω στον λαό σχέδιο με εποικοδομητικές ασάφειες», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το εξής: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ».

Ενήμερος ο Μπαν
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει ξεκάθαρη εικόνα για τις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας: «Τα αποτελέσματα της συζήτησης και ο διάλογος που διεξήχθη δικαιολογούν απόλυτα την αναγκαιότητα που υπήρχε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση ανάμεσα στον ΓΓ του ΟΗΕ και τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη, σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες, να μην υπάρχουν ούτε κενά ούτε ασάφειες, αλλά «να έχουμε απαντήσεις... από την πρώτη μέρα», τόσο για την εφαρμογή της λύσης όσο και για τη βιωσιμότητά της. «Άρα, θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης αποδεικνύουν πόσο απαραίτητη ήταν αυτή η συνάντηση», επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι δεν έχουν τεθεί κάποιες συγκεκριμένες ιδέες εκ μέρους του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας ότι «πρόκειται για μια κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, με τους δύο ηγέτες να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο».

Εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, έπειτα από τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο Νταβός, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη λύση του Κυπριακού πρέπει σιγά-σιγά να περάσουν σε επίπεδο στο οποίο να συμμετάσχουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου «Τζιχάν», ο Τούρκος Πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι με τον ΓΓ του ΟΗΕ συζήτησαν και αυτό το θέμα (εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων). Ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την ελπίδα ότι τους επόμενους μήνες οι πλευρές θα συναντηθούν και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια μόνιμη επίλυση του Κυπριακού.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι στα βασικά θέματα υπάρχει μια τάση για κοινές απόψεις, προσθέτοντας ότι ελπίζουν πως θα γίνουν περισσότερα βήματα σε αυτά τα θέματα. Επιπλέον, σημείωσε ότι κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία συζήτησαν και αυτά τα θέματα, ενώ στο Νταβός η πρώτη του συνάντηση ήταν με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε, ακόμα, ότι για πρώτη φορά εκπροσωπούνται οι Τ/κ σε ένα φόρουμ όπως είναι το Νταβός, λέγοντας ότι είναι σημαντικό που ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε στο ίδιο φόρουμ «με τον Ε/κ ηγέτη επί ίσοις όροις», κατά την έκφρασή του.

Στενή παρακολούθηση από Ε.Ε.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς χαρακτήρισε χθες το πάνελ, που διεξήχθη στο Νταβός και στο οποίο συμμετείχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, ως «ενθαρρυντικό σημάδι για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Μ. Σχοινάς επεσήμανε ότι και οι δύο ηγέτες είναι απόλυτα δεσμευμένοι στη διαδικασία και η Κομισιόν προτίθεται να πράξει το παν για να διευκολύνει τις συζητήσεις για την επανένωση, όπως και για ό,τι ακολουθήσει. Σημείωσε δε, ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα, έχει αποστείλει προσωπικό απεσταλμένο του για την υποβοήθηση των συνομιλιών.
______________________________

Κατάλληλος καιρός για λύση, διεμήνυσε ο ΠτΔ προς τον Τζο Μπάιντεν
Στον στρατηγικό συνεταιρισμό Κύπρου-ΗΠΑ αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε στιχομυθία του με δημοσιογράφους μπροστά στις κάμερες, στο ξεκίνημα της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Όπως περιγράφουν οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες στο pool, όταν οι εκπρόσωποι του Τύπου εισήλθαν στο δωμάτιο, όπου στεκόντουσαν έτοιμοι για τη χειραψία ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο κ. Μπάιντεν άρχισε να αστειεύεται με τους δημοσιογράφους, λέγοντας στον Πρόεδρο της Κύπρου να πει καλά λόγια για έναν από αυτούς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε γιατί νομίζει ότι είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για ειρήνη. Παρενέβη τότε αστειευόμενος πάλι ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, λέγοντας «γιατί ο Μπάιντεν είναι εδώ… Γιατί ο Τζο Μπάιντεν είναι εδώ».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα πάντα με τα όσα μεταδίδονται, απάντησε στον δημοσιογράφο ότι «πάντοτε υπάρχει ο καιρός για την ειρήνη, αλλά, έχοντας κατά νουν την τρομερή αναταραχή στη γειτονιά μας, πιστεύω είναι ο κατάλληλος καιρός για μακροχρόνια προβλήματα.Το Κυπριακό υπάρχει τα τελευταία τουλάχιστον 50 χρόνια, είναι ο κατάλληλος καιρός να εργαστούμε ακούραστα για να βρούμε λύση». Παρεμβαίνοντας, ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας: «Έχουμε γίνει στρατηγικοί εταίροι σε πραγματικά σημαντικές επιχειρήσεις που έχουμε, ειδικά στην τρομοκρατία».

Εγκάρδια συζήτηση
Αναφερόμενος στην εν λόγω συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ήταν μια εξαιρετική συνάντηση, κατά την οποίαν ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο για τη διαχρονική στήριξή του στο Κυπριακό. «Υπήρξε μια παραγωγική και εγκάρδια συζήτηση. Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ, αλλά και την ανάγκη όπως η λύση του Κυπριακού ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού», είπε, συμπληρώνοντας ότι ο κ. Μπάιντεν θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου το Σάββατο θα έχει συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους και θα μεταφέρει πολύ συγκεκριμένα μηνύματα προς την Τουρκία, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι σε σημαντικά θέματα που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία πρέπει να λάβει αποφάσεις.

«Άρα, θα πρέπει να αποδείξει [η Τουρκία] μέσα από συγκεκριμένες πράξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτό που δημόσια, τουλάχιστον, διακηρύσσει περί επιθυμίας επίλυσης του Κυπριακού», ανέφερε, ενώ είπε ότι «αυτό είναι κάτι που ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος αντιλαμβάνεται απόλυτα».

Ευχαριστίες για στήριξη
Είπε, εξάλλου, ότι η συζήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο δεν περιορίστηκε στα θέματα του Κυπριακού, ενώ στη συνάντηση ήταν παρών και ο αρμόδιος Υφυπουργός των ΗΠΑ για θέματα Ενέργειας. «Έγινε συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, και ο κ. Μπάιντεν εξήρε τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε, τέλος, δημόσια, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο «για τη διαχρονική στήριξή του στο Κυπριακό, την απόλυτη κατανόηση που επέδειξε στις θέσεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τον ρόλο που διαδραματίζει ο κ. Μπάιντεν στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ».

Συνάντηση με Ακιντζί
Εν τω μεταξύ, με δύο γραμμές το γραφείο του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν -και όχι του Λευκού Οίκου- ανακοίνωσε συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. «Ο Αντιπρόεδρος συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί νωρίτερα το απόγευμα», αναφέρεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα