Τρίμηνο φωτιά στο Κυπριακό με ραγδαίες εξελίξεις ή «ταφόπλακα»

Καθοριστικό για ραγδαίες εξελίξεις ή «ταφόπλακα» θεωρεί (και προφανώς είναι!) το επόμενο τρίμηνο, τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όσο και το Προεδρικό, στον απόηχο της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας έκθεσης Γκουτέρες.

Πηγή από την μικρή ομάδα του Προέδρου Αναστασιάδη με την οποία μιλήσαμε έλεγε χαρακτηριστικά πως «η Τζέιν Χολ Λουτ που επανέρχεται με ανανεωμένες και κυρίως διευρυμένες οδηγίες θεωρεί ως χρονικό περιθώριο για ολοκλήρωση (επιτυχώς) της αποστολής της την περίοδο μέχρι τον Δεκέμβριο», προ δηλαδή, όπως

συνάγεται του ανοίγματος και πάλι του καυτού φακέλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Άτυπη διαπραγμάτευση τριών μηνών…

«Μπορεί να μην αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, όμως η επανάκαμψη της Αμερικανίδας θα σηματοδοτήσει την άτυπη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της διπλωματίας του πήγαινε – έλα (shuttle diplomacy)» έλεγαν οι ίδιες πηγές. Αναφέροντας περαιτέρω πως «θέλει δε θέλει η άλλη πλευρά θα πρέπει να τοποθετηθεί επί κρίσιμων ζητημάτων, είτε αυτά αφορούν στο πλαίσιο Γκουτέρες, είτε ακόμη και σε συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και δεν έχουν επιβεβαιωθεί».

«Η κυρία Λουτ δεν θα έρθει μία φορά και φτάνει. Θα πηγαινοέρχεται όσο θεωρεί σκόπιμο για να διαπιστώσει τα όρια και ευελιξία ενός εκάστου» σημείωνε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, υποδεικνύοντας την ίδια ώρα ότι στη διπλωματική γλώσσα η επιλογή της φράσης «to gauge» (να μετρήσει) δεν είναι καθόλου τυχαία αλλά δεικνύει την αποφασιστικότητα να ξεσκονιστεί, χωρίς αμφισημίες, η πραγματικότητα.

Οι όροι αναφοράς και οι νέες ιδέες…

Δύο άλλα σημεία που έτυχαν συζήτησης με την εν λόγω πηγή είναι τα καινούρια στοιχεία που εισάγει ο Γκουτέρες, τόσο για την ανάγκη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς προ της έναρξης ενός νέου διαλόγου, όσο και για την ανάγκη εισαγωγής νέων ιδεών.

Ως προς το δεύτερο, η εν λόγω άριστα ενημερωμένη πηγή σημείωνε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αφορά στην ανάγκη νέων ιδεών ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο», εκτιμώντας την ίδια ώρα ότι ίσως έχει υπόψη του τον προβληματισμό Αναστασιάδη για στροφή στην αποκέντρωση της Ομοσπονδίας ή να αφορά στην ανάγκη νέων ιδεών ως προς τις έξι δικές του παραμέτρους, όπως τέθηκαν στο Κραν Μοντανά.

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά τους «όρους αναφοράς» αυτό που μας ειπώθηκε είναι πως εννοεί προφανώς:

- Τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα και οι οποίες περιλαμβάνονται στο λεγόμενο τρίπτυχο το οποίο ετοίμασε η Ελληνική Κυπριακή πλευρά και που ουδέποτε επικύρωσε η Τ/κ,

- Το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα με τις έξι παραμέτρους και κυρίως το ζήτημα του εδαφικού αφού έχει αποσυρθεί ο Τ/κ χάρτης και έχει με αυτό τον τρόπο διαρρήξει τα αναγκαία θεμέλια που οδήγησαν σε δύο διασκέψεις για την Κύπρο.

Ενόχλησε ιδιαίτερα…

Δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα και είναι γενικά ικανοποιητική ήταν το σχόλιο της άριστα ενημερωμένης πηγής σε σχέση με το πώς πίσω από τις κλειστές πόρτες η Ε/κ πλευρά αναγιγνώσκει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα. Σχόλιο που όμως αφήνει την ίδια ώρα να εννοηθεί πως υπάρχουν σημεία που ενόχλησαν. Και όταν ρωτήσαμε ποια είναι, έστω αν δημόσια δεν υπήρξε προς τούτο σχετική αναφορά, μας υπεδείχθη το εξής:

- Η αναφορά και η έμμεση διασύνδεση των ενεργειακών με την ίδια τη διαδικασία είναι απορριπτέα και απαράδεκτη. «Με τον τρόπο που τοποθετείται, έστω και αν είναι επικεφαλής του ΟΗΕ, είναι σαν να νίπτει τας χείρας του και να κασσανδρολογεί ενώ αναμέναμε να κάνει έκκληση για αποφυγή εντάσεων και χρήσης βίας, όπως ακριβώς εντέλλεται από τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού».

- Η αναφορά στους μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας και του περιστατικού που αναφέρεται είναι τουλάχιστον ατυχής και έχει οσμή του εδώ γραφείου των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα (ομάδα Σπέχαρ κλπ.)

Σημειώνεται ότι μετά τη συζήτηση της έκθεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 30 Οκτωβρίου, δεν θα γίνουν τροποποιήσεις (δεν αφορά σε προσχέδιο ψηφίσματος του σώματος) και το μόνο που θα γίνει είναι, ενδεχομένως, μία δήλωση εκ μέρους του Προέδρου του σώματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα