Τoυρκία: Μετά τις ουρές για ψωμί, τώρα για λάδι και ρύζι (ΒΙΝΤΕΟ)

Πολίτες στο προπύργιο του AKP στο Ικόνιο εξεγείρονται: «Δεν χρειάζεται να λέμε ψέματα, δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα!»

Νέες ουρές για βασικά είδη συνεχίζουν να προστίθενται στην Τουρκία. Στο Ικόνιο, γνωστό ως προπύργιο του AKP, οι πολίτες σχημάτισαν μεγάλες ουρές παρά το κρύο για να αγοράσουν 5 λίτρα λάδι και ρύζι, τα οποία πωλούνταν προς 99 λίρες (7 ευρώ) από το Τουρκικό Συμβούλιο Σιτηρών, δηλ.

για μία έκπτωση της τάξης των 0.70 σεντς.

Οι πολίτες λένε ότι οι «οι αυξήσεις μας έχουν επηρεάσει πολύ. Δεν μπορούμε να ζήσουμε. Αλίμονο σε εμάς».

Έντονη αγανάκτηση του κόσμου για την ακρίβεια

Στην πόλη Τσίζρε της Τουρκίας, πολίτες προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία μπροστά από την τοπική υπηρεσία της ΔΕΗ κι ένας 70χρονος πολίτης, ο Αμπντί Μπουλμπούλ, αντιδρώντας στον λογαριασμό ρεύματος που του ήρθε 1.650 λίρες, προσπάθησε να σκίσει τα ρούχα του για να εκφράσει την αγανάκτησή του.

«Ας έρθουν να μας σκοτώσουν τώρα. Τί θα κάνω; Ελάτε και σκοτώστε μας. Ο Αλλάχ μην μας εγκαταλείψει» είπε και προσπαθώντας να σκίσει τα ρούχα του, σωριάστηκε στο έδαφος από πόνο.

Ένας οικοδόμος δήλωσε ότι το παιδί του έχει καρκίνο στο συκώτι και είπε ότι δεν είναι σε θέση να πληρώσει τον λογαριασμό του ρεύματος. «Μου έστειλαν αυτόν τον λογαριασμό. Μου έβαλαν πρόστιμο 12.830 TL. Δεν μπορώ να πληρώσω με κανέναν τρόπο. Αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να απευθυνθούμε σε κανέναν. Και επειδή δεν πλήρωσα το χρέος μου, οι αρχές είπαν ότι θα μου κόψουν το ρεύμα. Ο γιος μου δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ρεύμα. Αν κόψουν το ρεύμα, θα φταίνε αυτοί», είπε.

Δύο γυναίκες, που έκαψαν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος που της ήρθε, ξυλοκοπήθηκαν από τους αστυνομικούς. Μία από τις γυναίκες λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο.

Μετά τον «άδειο μπακλαβά» τώρα και «άδειο τοστ»

Τα μαγαζιά της εστίασης που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω των αυξανόμενων τιμών και των υψηλών λογαριασμών, βρίσκουν λύσεις εφαρμόζοντας διαφορετικές μεθόδους για να κερδίζουν πελάτες.

Αλυσίδα φαστ φουντ στην Τουρκία πουλάει «άδειο τοστ», δηλ. χωρίς τυρί, αλλά μόνο με κέτσαπ και πιπεριές ανάμεσα στο ψωμί για 2 TL (0.15 ευρώ).

O Ιμάμογλου απαντά στον Ερντογάν: «Προειδοποιούμε τον Ερντογάν»

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, απαντώντας στη χθεσινή δήλωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι «η αντιπολίτευση κάνει πολλή φασαρία για το τίποτα», αναφερόμενος στις αντιδράσεις της για τις υπέρογκες αυξήσεις, δήλωσε:

«Προειδοποιούμε την κυβέρνησή μας να σταματήσει να το κάνει αυτό! Οι αγρότες μας δυσκολεύονται, οι τιμές στον πάγκο ακριβαίνουν, ο πολίτες θα έρθει αντιμέτωπος με την πείνα».

«Ο Ερντογάν με θαυμάζει»

Στο μεταξύ, μιλώντας στο γερμανικό Der Spiegel, ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι κυβέρνηση φοβάται ότι θα χάσει την Τουρκία μετά την Κωνσταντινούπολη, ενώ ισχυρίστηκε ότι: «Μερικές φορές νομίζω ότι ο Ερντογάν με θαυμάζει. Ο Ερντογάν με κοιτάζει σαν να έκλεψα την Κωνσταντινούπολη, την οποία θεωρούσε ιδιοκτησία του. Δεν ξέρω αν είναι θυμός ή όχι. Μερικές φορές νομίζω ότι είναι με θαυμάζει. Η Κωνσταντινούπολη πέρασε πολλά χρόνια υπό την κυριαρχία του AKP. Νομίζω ότι νιώθει δέος βλέποντας τί κάνω για την πόλη αυτή τη στιγμή».

Nέο πακέτο μέτρων για την οικονομία ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση Ερντογάν

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπάτι, θα ανακοινώσει σήμερα μια σειρά μέτρων και υποστήριξης της οικονομίας στο Συνεδριακό Κέντρο της Κωνσταντινούπολης με τη συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου, μη κυβερνητικών οργανώσεων, οργανισμών της αγοράς, δημόσιων και ιδιωτικών τραπεζών.

Η Νεμπάτιι θα ανακοινώσει έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη κατά του πληθωρισμού, ειδικά μετά τις αυξήσεις των τιμών των αγαθών.

Ο πρόεδρος και πρόεδρος του AKP Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε χθες το βράδυ τον Νουρεντίν Νεμπάτι σχετικά με το οικονομικό πακέτο που θα ανακοινωθεί και να εγκρίνει τις τελικές προσαρμογές.

Ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες που θα περιλαμβάνει το πακέτο:

«Ο υπουργός Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπάτι, θα ανακοινώσει στο κοινό τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά των αυξήσεων των τιμών, το μοντέλο ενσωμάτωσης του χρυσού κάτω από το στρώμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και το πακέτο χρηματοδότησης της εγχώριας παραγωγής.

Εμπιστευόμαστε τις τουρκικές λίρες μας όπως εμπιστευόμαστε τα δικά μας προϊόντα. Μόλις το πούμε αυτό, θα συντρίψουμε και θα εξαλείψουμε τον πληθωρισμό και τη διακύμανση του συναλλάγματος», δήλωσε.

Ο Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας

Η Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας από BB- σε B+ και επιβεβαίωσε την προοπτική της ως «αρνητική», ενώ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός δεν θα μειωθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τoυρκία, Μετά, ΒΙΝΤΕΟ,toyrkia, meta, vinteo