Τουσκ: Προέχει η πολιτική ενότητα

Η ενότητα πρέπει να είναι το βασικό μήνυμα της διακήρυξης της Ρώμης για το μέλλον της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συζήτηση που διεξήχθη στο επίπεδο των 27.

Ο Πρόεδρος παραδέχθηκε τη δυναμική των διαφόρων σεναρίων, και ειδικά αυτού των πολλών ταχυτήτων, αλλά σημείωσε ότι ο τελικός στόχος είναι η πολιτική ενότητα.

Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε: "όπως γνωρίζετε, σήμερα συναντηθήκαμε στο επίπεδο των 27 πριν από την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης. Είχαμε μια ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση

σχετικά με το κοινό μας μέλλον, η οποία επικεντρώθηκε σε ό, τι θα έπρεπε να είναι τα κύρια στοιχεία της Δήλωσης της Ρώμης".

"Είναι σαφές από τη συζήτηση ότι η ενότητα των 27 θα είναι το πιο πολύτιμο αγαθό μας. Κατά την τελευταία μας συνάντηση στη Μάλτα, μετά οι απόψεις που εκφράστηκαν από ορισμένα κράτη μέλη, καθώς και η Λευκή Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η ιδέα μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων θα είναι ένα από τα σημεία της συζήτησης πριν από την επέτειο της Ρώμης", συμπλήρωσε ο Ντ.Τουσκ.

"Κατανοώ τους λόγους για αυτό", είπε. "Κάποιοι περιμένουν συστημικές αλλαγές που θα χαλαρώσουν τους δεσμούς στο εσωτερικό της ΕΕ και την ενίσχυση του ρόλου των εθνών σε σχέση με την κοινότητα. Άλλοι, αντίθετα, αναζητούν νέες, βαθύτερες διαστάσεις της ολοκλήρωσης, ακόμη και αν θα ισχύουν μόνο για ορισμένα κράτη μέλη".

Διευκρίνισε δε ότι "η δυνατότητα αυτή πράγματι προβλέπεται από τις Συνθήκες που ισχύουν σήμερα. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της κοινότητας των 27 χωρών, στο πλαίσιο των επικείμενων διαπραγματεύσεων για το Brexit, καθώς και τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ, θα πρέπει να προτρέπουμε όλους να καταβάλουν προσπάθειες για τη διατήρηση της πολιτικής ενότητας μεταξύ των 27".

"Αυτός είναι ο λόγος", είπε, "που κατά τη συζήτηση των διαφόρων σεναρίων για την Ευρώπη, ο κύριος στόχος μας πρέπει να είναι η ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την ενότητα μεταξύ των 27. Μετά τη σημερινή συζήτηση, ανοιχτά μπορώ να πω ότι όλοι οι 27 ηγέτες συμφωνούν με το στόχο αυτό. Αυτή ήταν μια αισιόδοξη συζήτηση για το κοινό μας μέλλον, με μια θετική προσέγγιση από όλες τις πλευρές, χωρίς καμία εξαίρεση", κατέληξε.

Τέλος σε μια ειδική αναφορά που έκανε για τα Δυτικά Βαλκάνια επαναβεβαίωσε τη βούληση των 27 να προσφέρουν ευρωπαϊκή προοπτική στις χώρες αυτές. "Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια σύντομη παρατήρηση σχετικά με την παραγωγική συζήτησή μας χθες το βράδυ σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι σαφές σε όλους ότι υπάρχουν εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις, που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Δεν είμαστε αφελείς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν την αμέριστη υποστήριξή τους για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Εκφράσαμε επίσης την πλήρη δέσμευσή μας για τη στήριξη της ΕΕ η οποία προσανατολίζεται σε μεταρρυθμίσεις και έργα. Ελπίζω ότι αυτό το θετικό μήνυμα από την ΕΕ θα ακουστεί στην περιοχή", είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα