Τούρκος ιστορικός: «Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι επέκταση του Κουρδιστάν»

Την σημασία της απόσυρσης του βέτο στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία για ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχολίασε ο τούρκος ιστορικός Δρ. Mehmet Perinçek.

«Τα προβλήματα μεταξύ ΝΑΤΟ και Τουρκίας δεν είναι τακτικής αλλά στρατηγικής φύσης», είπε ο Perinçek. Θεωρώντας λάθος να μετατραπούν αυτά τα προβλήματα σε διαπραγμάτευση, ο Perinçek δήλωσε

«Σε ό,τι αφορά τον συμφωνημένο συμβιβασμό: Δεν πρόκειται για επιτυχία. Με αυτό το βήμα, η Τουρκία ωθείται σε σοβαρά προβλήματα και προκλήσεις». Ο Perinçek δήλωσε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα σημαίνει «διεύρυνση του σχεδίου για Κουρδιστάν».

Όσον αφορά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει επιτύχει μνημόνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία και έτσι απέσυρε το βέτο κατά της ένταξης αυτών των δύο χωρών. Ο επισκέπτης καθηγητής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Δρ Perincek σχολίασε τη συμφωνία, την οποία η Άγκυρα παρουσιάζει ως διπλωματική νίκη. Ο Perinçek είπε ότι «οποιοδήποτε βήμα πίσω από το βέτο θα είναι ένα βήμα πίσω από τα υπαρξιακά συμφέροντα της Τουρκίας».

«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι και κατά της Τουρκίας»

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του Mehmet Kıvanç «Τίτλοι», ο Perinçek είπε τα εξής: «Τα προβλήματα και οι συγκρούσεις μεταξύ της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ είναι τόσο βαθιά που δεν μπορούν ποτέ να γίνουν θέμα διαπραγμάτευσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σχετίζονται με τα υπαρξιακά συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία αντιμετωπίζει σήμερα απειλές στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Θράκη και στο Αιγαίο Πέλαγος. Η χώρα έχει επίσης περάσει από μια φιλοαμερικανική απόπειρα πραξικοπήματος στις 15-16 Ιουλίου 2016. Όλα αυτά είναι υπαρξιακά ζητήματα για την Τουρκία. Η Τουρκία έπρεπε να διατηρήσει το βέτο της, επειδή η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν σχετίζεται μόνο με τα συμφέροντα της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά και με τα συμφέροντα της Τουρκίας. Απειλεί επίσης την Τουρκία».

Ο Perinçek συνέχισε ως εξής:

«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η ανάπτυξή του σημαίνει ότι η ‘’Νότια Κύπρος’’ (αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία)  θα επεκταθεί προς την ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’. Θα σημάνει την επέκταση του λεγόμενου Κουρδιστάν προς το έδαφος της Τουρκίας. Θα σημάνει την επέκταση των ελληνικών δυνάμεων, που αναπτύσσονται στα νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, προς την Τουρκία. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα απειλήσει περισσότερο την Τουρκία και στη Θράκη. Θα σημαίνει περισσότερες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Θα σημαίνει την περικύκλωση της Τουρκίας από τη Μαύρη Θάλασσα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τούρκος, ΝΑΤΟ, Κουρδιστάν,tourkos, nato, kourdistan