Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη η επέμβαση του ΟΗΕ -Μεροληψία εις βάρος των Τ/κ

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τα γεγονότα στην πράσινη γραμμή στην Κύπρο καταδικάζει την επέμβαση του ΟΗΕ, τον οποίο κατηγορεί για μεροληψία εις βάρος των Τ/Κ.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου,

«Θεωρούμε απαράδεκτη και καταδικάζουμε έντονα τη φυσική επέμβαση που πραγματοποίησαν χθες (18 Αυγούστου) οι στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNPROFOR), προκειμένου να εμποδίσουν την κατασκευή του δρόμου

Pile-Yiğitler στο κυρίαρχο έδαφος της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)». Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του «υπουργείου Εξωτερικών» της «ΤΔΒΚ» και τη δικαιολογημένη αντίδραση των αρχών της «ΤΔΒΚ».

Η στάση που επέδειξαν τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τον δρόμο Pile-Yiğitler, ο οποίος είναι ένα ανθρωπιστικό έργο που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της άμεσης πρόσβασης των πολιτών της «ΤΔΒΚ» στο χωριό Pile στην πατρίδα τους, και οι επακόλουθες δηλώσεις των Ηνωμένων Εθνών δεν συνάδουν με την αμερόληπτη στάση που η Ειρηνευτική Δύναμη είναι υποχρεωμένη να προβάλλει στο νησί.

Από τη μια πλευρά, η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κλιμάκωση της έντασης στο πλαίσιο του έργου κατασκευής του δρόμου, το οποίο ξεκίνησε ειρηνικά, και από την άλλη, παρουσιάστηκε ως θύμα στα επεισόδια στο πεδίο. Στην πραγματικότητα, η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ υποτίθεται ότι συμβάλει στην επίλυση των ανθρωπιστικών αναγκών στο νησί. Παρ' όλα αυτά, δεν εξηγείται η στάση που τηρεί ο ΟΗΕ, ο οποίος εδώ και χρόνια κλείνει τα μάτια στα τετελεσμένα γεγονότα της ΕΔΝΚ στη νεκρή ζώνη, ενώ παράλληλα εμποδίζει τους Τουρκοκύπριους να ικανοποιήσουν τις νόμιμες ανθρωπιστικές τους ανάγκες. Η κατάσταση αυτή καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο ΟΗΕ δεν εκπληρώνει τα βασικά του καθήκοντα και λειτουργίες, όπως η ισότιμη προσέγγιση των δύο πλευρών στο νησί και η εξεύρεση λύσεων στις διαφορές.

Μετά τα χθεσινά γεγονότα, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ θα πρέπει να καταβάλουν εντατική προσπάθεια το επόμενο διάστημα, προκειμένου να μην χάσουν εντελώς την εμπιστοσύνη των αρχών και του λαού της «ΤΔΒΚ». Ως εγγυητικό κράτος, καλούμε την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ να απέχει από ενέργειες και συζητήσεις που θα έριχναν σκιά στην αποστολή της στην Κύπρο, την οποία εκτελεί εδώ και σχεδόν 60 χρόνια, να αντιμετωπίζει ισότιμα τις δύο πλευρές στην Κύπρο και να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της «ΤΔΒΚ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Σύμβουλος Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων

Ηρεμία στην Πύλα μετά τις επιθέσεις- Παραμένει σε ετοιμότητα η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Keywords
Τυχαία Θέματα